Zimski sportovi

Luda noć u Madisonu

Ante Jukić • srijeda, 24.12.2008.
Luda noć u Madisonu
Foto: EPA

Čak 13 utakmica ponudio nam je NHL prije odlaska na kratki božićni odmor. Najspektakularniji dvoboj odigran je u Madison Square Gardenu, gdje su Washington Capitalsi napravili rijetko viđeni preokret...

Božić je ove godine malo uranio, barem ako pitate Washington Capitalse. Momčad iz glavnog grada SAD-a početkom druge četvrtine zaostajala je četiri pogotka za NY Rangersima u Madison Square Gardenu, a zatim je u spektakularnom povratku izborila produžetak, te potom i pobjedu, prvu u ovoj kultnoj dvorani nakon gotovo pet godina.

Rangersi su do, činilo se nedostižne, prednosti došli golovima Naslunda, Rozsivala i Callahana u prvoj, te ponovno Callahana već na samom startu druge trećine. Njujorčani četiri gola "fore" na domaćem ledu nisu prokockali od 1979. godine (Philadelphia), a prvi korak ka nezaboravnoj blagdanskoj noći Capitalsa u "Velikoj jabuci" napravio je Alex Ovečkin, koji je smanjio na 4:1 sedam i pol minuta prije kraja druge trećine.

Bio je to rezultat s kojim se i ušlo u posljednju trećinu utakmice, u kojoj je na ledu postojala samo jedna momčad. Seriju je već u drugoj minuti otvorio Fleischmann, pet i pol minuta poslije nastavio Kozlov, da bi svojim drugim pogotkom večeri na 4:4 izjednačio Ovečkin, sedam minuta prije kraja. Do isteka regularnih 60 minuta više nije bilo pogodaka, a pobjednik je odlučen na isteku prve minuta produžetka, kada Shaone Morrison zaključuje veliki povratak gostiju.

Povratka, pak, nije bilo za Toronto Maple Leafse, koji su u svom Air Canada Centru doživjeli neugodan 8:2 poraz od Dallas Starsa. Domaćinima je to bila čak četvrta utakmica u posljednjih šest dana (noć ranije igrali u Atlanti protiv Thrashersa), što su Starsi odlično iskoristili, povevši 3:0 (Neal, Ott i Brunnstrom u prvih deset minuta utakmice) prije nego su Leafsi uopće uputili udarac prem njihovom golu.

Užasnu prvu trećinu za navijače domaćih pogotkom za 4:0 zaključio je Richards, a u istom tempu gosti su nastavili i nakon odmora. Barch, Ribeiro i ponovno Neal odveli su Starse na sad već zastrašujućih 7:0, nakon kojih su Leafsi ipak uspjeli malo došli do daha. U završnici druge trećine na 7:1 smanjio je Blake, čiji je gol ujedno bio i posljednji prije ulaska u posljednju trećinu.

Pošto je bilo jasno da u ovom dvoboju više nema nikakvih dvojbi oko pobjednika, završnih 20 minuta nije ponudilo previše uzbuđenja i "vatre" na ledu. Na 7:2 deset i pol minuta prije kraja smanjio je Grabovski, da bi konačan rezultat postavio James Neal, koji je tim pogotkom kompletirao svoj prvi hattrick u NHL karijeri.

Tri najbolje momčadi lige - San Jose Sharksi, Boston Bruinsi i Detroit Red Wingsi - na kratku su božićnu stanku otišle pobjednički. I dok se domaće pobjede Red Wingsa nad St. Louis Bluesima (4:1 za aktualne prvake uz dva pogotka Pavela Dacjuka), odnosno Sharksa nad Vancouver Canucksima (čistih 5:0 za domaćine) mogu uzeti kao nešto najnormalnije na svijetu, Bruinsi su na putu do nova dva boda imali puno težu prepreku.

Devilsi su u prethodnih 15 nastupa poraženi samo tri puta, a kako i inače teško ispuštaju bodove na domaćem ledu bilo je jasno da zahuktale Bruinse u Newarku očekuje vrlo teška utakmica. Nakon što u prvih 40 minuta gledatelji nisu imali prilike vidjeti golove, led je u 49. sekundi posljednje trećine probio Milan Lucic, koji je gostima otvorio put prema pobjedi. Istu je u samoj završnici, pogotkom u praznu mrežu domaćina, potvrdio David Krejci. Najboljoj momčadi Istoka bila je to šesta pobjeda zaredom a raspoloženje u svlačionici tek je malo pokvario prekid sjajnog niza Philla Kessela, koji je po prvi put nakon 18 utakmica ostao bez ostvarenog poena (gol ili asistencija).

Vrlo loš mjesec prosinac za Pittsburgh Penguinse kulminirao je noćašnjim porazom od Tampa Bay Lightningsa, koji ovosezonske pobjede (ova u Mellon Areni im je bila osma) gotovo mogu nabrojati na prste jedne ruke. Da stvar za Penguinse bude gora, njihov najbolji pojedinac na ledu bio je vratar Marc-Andre Fleury, koji je zaustavio 27 udaraca gostiju. Ipak, kod onih Pettingera i Szczechure ni Fleury nije mogao ništa, tako da su Lightningsi neočekivano napustili Pennsylvaniju s dva boda u "džepu".

Osim već spomenutih Capitalsa, Bruinsa, Starsa i Lightningsa, uspješni su gosti u ovoj predblagdanskoj večeri bili i Atlanta i Los Angeles, koji su slavili na ledu NY Islandersa, odnosno Columbus Blue Jacketsa.

U golovima bogatoj utakmici Philadelphia Flyersi su s 6:4 nadvisili Senatorse, Florida je s "glatkih" 3:0 bila bolja od Nashvillea, dok je u preostale tri utakmice noćašnjeg programa pobjednika odlučio tek jedan gol.

Minnesota Wildsi su rezultatom 3:2 pobijedili Carolina Hurricanese, Calgary Flamesi su odnijeli dva boda (završilo 4:3) u dvoboju s Anaheim Ducksima, a pogodak Clarka u produžetku donio je Coloradu 5:4 pobjedu protiv Phoenix Coyotesa.

NHL, rezultati, 23.12.2008: New Jersey - Boston 0:2, NY Islanders - Atlanta 2:4, NY Rangers - Washington 4:5 (OT), Philadelphia - Ottawa 6:4, Florida - Nashville 3:0, Pittsburgh - Tampa Bay 0:2, Columbus - Los Angeles 0:3, Toronto - Dallas 2:8, Detroit - St. Louis 4:1, Minnesota - Carolina 3:2, Colorado - Phoenix 5:4 (OT), Calgary - Anaheim 4:3, San Jose - Vancouver 5:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!