Zimski sportovi

Detroit izgubio utakmicu i kapetana

Krešimir Ferlak • subota, 27.12.2008.
Detroit izgubio utakmicu i kapetana

Nakon male stanke zbog blagdana hokejaši su se vratili na sjevernoamerički led. Prvaci iz Detroita su imali tešku noć u Nashvilleu, dok su njihovi konkurenti iz Chicaga ponovno slavili. Pobjede su ubilježili i Pittsburgh te Washington...

Detroit i Nashville su noćas odigrali prvu utakmicu nakon prošlosezonskog doigravanja u kojem su Red Wingsi izbacili Predatorse nakon šest utakmica. Detroit je u zadnje vrijeme u odličnoj formi i postiže puno golova, što je čista suprotnost Nashvilleu koji jako teško pronalazi put do protivničke mreže. Ovog puta su odigrali jednu od najboljih utakmica u posljednjih mjesec dana i slavili protiv aktualnih prvaka. Red Wingse je pak više od samog poraza zabrinula ozljeda njihovog kapetana.

Utakmicu su pogotkom otvorili Predatorsi. Pogodak je postigao branič Greg Zanon na polovici prvog perioda, da bi par minuta nakon toga stvari na početak svojim golom vratio Dan Cleary. Početak druge dionice obilježila je ozljeda kapetana Detroita i ponajboljeg svjetskog braniča Nicklasa Lidstroma. Lidstrom je napustio igru nakon samo par minuta nastavka. Nismo uspjeli saznati o kakvoj ozljede je riječ, samo je javljeno da su napravljene rentgenske snimke i da su negativne. Nadamo se da Lidstrom neće dugo izbivati sa leda.

Detroit je nakon toga djelovao pomalo izgubljeno i to su domaćini vješto iskoristili. Prvo je još jedan branič, Kevin Klein u situaciji s igračem više vratio prednost Predatorsima, a do kraja perioda još je i Vernon Fiddler zabio za dva razlike domaćina. Detroit je tek u trećem periodu zaigrao bolje, ali uspjeli su samo postići jedan pogodak i tako ublažiti poraz. Strijelac je bio Mikael Samuelsson.

Nashville je tako postao prva divizijska momčad koja je nanijela poraz Red Wingsima ove sezone. Zasigurno velika stvar za Predatorse. S druge strane Red Wingse od samog poraza više brine situacija oko Lidstroma. Rentgen je pokazao da nije ništa slomljeno, ali s obzirom da ne znamo još o kakvoj se točno ozljedi radi, teško je procijeniti koliko će dugo Detroit igrati bez kapetana.

Chicago je iskoristio posrtanje prvaka i još im se približio u ukupnom poretku. Blackhawksima je u goste stigla Philadelphia i s obzirom da je riječ o dvije momčadi u ponajboljoj formi u ligi ta se utakmica najavljivala kao derbi večeri. Međutim, na kraju je to bila jednosmjerna ulica koja je vozila u smjeru Chicaga. Već nakon dvije i pol minuta Chicago je zabio dva pogotka. Andrew Ladd i Patrick Sharp su bili strijelci. Flyersi su se pogotkom svog kapetana Mikea Richardsa vratili u utakmicu, ali to je sve što su uspjeli napraviti.

Ponovno je početak perioda bio koban za Flyerse. Brian Campbell je zabio nakon samo četrdesetak sekundi igre, a ubrzo zatim je i Kris Versteeg precizan i Chicago je mirno, već nakon 25 minuta zaključivao utakmicu. Do kraja susreta još je zabio David Bolland da pobjeda Blackhawksa bude još uvjerljivija. Flyersi su nakon stanke, tako, grubo prizemljeni, dok je Chicago pokazao da je na pravom putu da postanu ozbiljna momčad. U stvari, oni to već jesu.

Pittsburgh je napokon odigrao dobru defenzivnu utakmicu i slavio u Newarku kod New Jerseya sa 1:0. Jedini pogodak postigao Ruslan Fedotenko sredinom drugog perioda, dok je Marc-Andre Fleury na vratima Penguinsa obranio 37 udarca Devilsa. Treba reći da su Devilsi dominirali i uputili duplo više udaraca na gol (37-18), ali napokon je proradila dobra obrana Penguinsa i jedan pogodak je bio dovoljan za pobjedu. U Pittsburghu se nadaju da bi pobjeda na uvijek teškom terenu u Newarku mogla biti prekretnica u sezoni, dok će Devilsi zasigurno brzo zaboraviti ovu večer i okrenuti se novim izazovima.

Izazov zvan Buffalo uspješno su apsolvirali Washington Capitalsi i stigli do nove domaće pobjede. Nakon prvog dijela bez pogodaka. u nastavku, pogotkom Viktora Kozlova Capitalsi stižu u vodstvo. Na otvaranju treće prednost povećava Boyd Gordon, a ubrzo zatim smanjuje Tomas Vanek. Alex Ovečkin je zatim vratio dva razlike Washingtona i to je bio pobjednički pogodak jer su Sabresi do kraja susreta jedino uspjeli smanjiti. Zabio je Maxim Afinogenov, ali bilo je to nedovoljno da se izbjegne poraz.

Odlična utakmica u Atlanti, gdje su bodove odnijeli gosti iz Raleigha. Bila je to utakmica koju su obilježila dva hat-tricka. Za Atlantu je Bryan Little zabio tri puta, dok je za Carolinu Eric Staal bio tri puta precizan. Staal je ipak postigao zadnja dva pogotka i Hurricanesi su uzeli vrlo važne bodove u borbi za doigravanje.

Edmonton je slavio u Vancouveru, a pogodak Sheldona Souraya sredinom druge pokazao se pobjedničkim. Islandersi su protiv Toronta uz dva pogotka kapetana Billa Guerina prekinuli niz od deset uzastopnih poraza, a na vrata se nakon duge pauze vratio i Rick DiPietro. Tampa je nakon penala slavila kod Floride, ključni penal je zabio Ryan Malone, dok je Shane Doan svojim pogotkom donio pobjedu Phoenixu kod Los Angeles Kingsa.

NHL, rezultati, 26.12.2008: New Jersey – Pittsburgh 0:1, NY Islanders – Toronto 4:1, Washington – Buffalo 3:2, Atlanta – Carolina 4:5, Nashville – Detroit 3:2, Florida – Tampa Bay 3:4 (SO), Chicago – Philadelphia 5:1, Vancouver – Edmonton 2:3, Los Angeles – Phoenix 1:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!