Zimski sportovi

Nova zvijezda je rođena

Ante Jukić • nedjelja, 11.01.2009.
Nova zvijezda je rođena

Još jedan poraz Pittsburgh Penguinsa, nova slavlja Red Wingsa, Sharksa i Bruinsa, noć za pamćenje mladog Nikite Filatova - najkraći je to rezime još jedne utakmicama bogate subote u sjevernoameričkoj profesionalnoj ligi hokejaša...

Što se to događa s Pittsburgh Penguinsima? Prošlogodišnji vice-prvaci posljednjih tjedana prolaze kroz veliku krizu kojoj se ne nadzire kraj, a novi udarac za igrače Michaela Therriena stigao je noćas u Pepsi Centru, na gostovanju kod Colorado Avalanchea. Za razliku od nekih drugih poraza, gdje su Sidney Crosby i Evgenij Malkin bili potpuno "ušutkani", najbolji dvojac Penguinsa ovog je puta imao sasvim dobru večer (svaki po gol i asistenciju), no ni to gostima nije bilo dovoljno za prvu pobjedu u Denveru nakon gotovo deset godina (25.02.2009.)

Golovima Malkina i Crosbyja Penguinsi su dvaput "poništili" prednost Avs'a (Smyth i Jones), no kad su domaćini, preko Wolskog i McLeoda, pobjegli na dva gola razlike, povratka za momčad iz Pennsylvanije više nije bilo. Osam minuta prije kraja pogotkom za 4:3 nadu je nakratko vratio Jordan Staal, ali već u sljedećoj minuti David Jones se drugi put upisuje u listu strijelaca i postavlja konačnih 5:3.

I dok Penguinsi trenutno muku muče s pronalaskom prave forme (izgubili sedam od posljednjih osam, 5-13 u zadnjih pet tjedana), Avs'i uživaju u vrlo dobrom razdoblju sezone. Noćašnja pobjeda bila im je treća uzastopna, a s njom se momčad iz Denvera zadržala na osmom mjestu poretka vrlo izjednačene Zapadne konferencije. Penguinse je, pak, ova katastrofalna serija "bacila" na deseto mjesto Istoka, a olakšavajuća okolnost za družinu iz Pittsburgha je činjenica da se nalazimo tek na polovici regularnog dijela sezone, tako da vremena za popravak ima sasvim dovoljno.

Za razliku od njihovih protivnika iz prošlogodišnjeg finala, Detroit Red Wingsi nemaju nikakvih problema kad je pobjeđivanje u pitanju. Istina, gosti iz Buffala su, golom Dereka Roy iz šeste minute, vodili sve do pred kraj druge trećine, no jednom kad su pronašli rješenje za sjajnog Ryana Millera (završio s 45 obrana), a učinio je to Jiri Hudler, Red Wingsi više nisu "pogledavali prema natrag". Za 2:1 je dvije i pol minute prije kraja pogodio Mikael Samuelsson, da bi konačan rezultat ni 60 sekundi poslije postavio Marian Hossa. Bio je to, inače, jubilarni 20. pogodak sezone za ovog sjajnog slovačkog napadača, koji se potvrdio kao veliko pojačanje za ionako snažnu momčad iz Joe Louis Arene.

Nakon što ih je noć ranije potpuno izludio vratar Columbus Blue Jacketsa, Steve Mason, Washington Capitalsi su priliku za popravni tražili na gostovanju kod Montreal Canadiensa, koji su ipak imali neke druge planove. Nakon 2:1 vodstva Capitalsa na ulasku u posljednjih 20 minuta utakmice (Semin dvaput za goste, Plekanec za domaćine), Canadiensi su u "ludom" trećem periodu uspjeli okrenuti rezultat i upisati novu pobjedu, četvrtu uzastopnu.

Već u drugoj minuti Robert Lang je poravnao na 2:2, da bi samo 45 sekundi poslije Canadiensi preuzeli i vodstvo, golom Andreja Kosticina. Uzdrmanim Capitalsima trebala je tek minuta i pol da uzvrate udarac (Fleischmann), no rezultat 3:3 na semaforu se zadržao samo 16 sekundi. Službeni spiker u Bell Centru nije još ni završio "proceduru" oko izjednačujućeg gola gostiju, a Tomas Plekanec je, svojim drugim pogotkom večeri, ponovno doveo Canadiense u vodstvo.

Poslije ovih "urnebesnih" uvodnih pet minuta posljednje trećine, igra se malo primirila, sve do 13. minute i pogotka Michaela Nylandera za 4:4. Ušlo se tada u potpuno neizvjesnu završnicu koja je mogla otići na bilo koju stranu, a otišla je, zahvaljujući pogotku Sergeja Kosticina, na "mlin"Canadiensima. Bio je to vrlo nesretan poraz za Capitalse, pogotovo ako uzmemo u obzir da je gol mladog Bjelorusa stigao samo 21 sekundu prije isteka 60. minute.

Na početku izvještaja s utakmice u Montrealu spomenuli smo Columbus Blue Jacketse, pa je onda i red da kažemo riječ-dvije o njihovom subotnjem nastupu. U posljednje vrijeme sjajni Jacketsi stigli su do još jedne pobjede, junak koje je bio rookie Nikita Filatov. 18-godišnji Rus priključio se momčadi nakon sjajnog nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu (osam golova) i s tri pogotka predvodio Blue Jacketse do 4:2 pobjede nad Minnesota Wildsima. Bio je to, inače, prvi hat-trick jednog rookie igrača u kratkoj povijesti momčadi iz Columbusa, koji je opravdao velika očekivanja Blue Jacketsa, ali i kompletnog NHL-a, od ovog talentiranog mladića.

Još jedan igrač od kojeg njegov klub puno očekuje, Mats Sundin, noćas je upisao prvijenac u novom dresu, no ni on nije bio dovoljan Vancouver Canucksima za pobjedu protiv ponovno probuđenih San Jose Sharksa. Gostima iz Kalifornije pobjedu je pogotkom za 3:2 osigurao Patrick Marleau, deset i pol minuta prije kraja.

Korak sa Sharksima na vrhu poretka lige, 5:1 domaćom pobjedom nad Carolinom zadržali su Boston Bruinsi, a uspješni domaćini u subotu su bili i Florida Panthersi (8:4 protiv Thrashersa u najefikasnijoj utakmici večeri), Philadelphia Flyersi (4:1 kontra Toronta), Nashville Predatorsi (pomalo iznenađujućih 4:1 protiv Chicago Blackhawksa) te Phoenix Coyotesi, koji su tek nakon izvođenja kaznenih udaraca slomili Dallas Starse.

Do pobjeda u gostima došli su, pak, susjedi s rijeke Hudson. Rangersi su s 2:0 bili bolji od već prežaljenih Ottawa Senatorsa, dok su New Jersey Devilsi bili uvjerljivi (4:1) na gostovanju u Los Angelesu.

NHL, rezultati, 10.01.2009: Boston - Carolina 5:1, Florida - Atlanta 8:4, Colorado - Pittsburgh 5:3, Montreal - Washington 5:4, Ottawa - NY Rangers 0:2, Philadelphia - Toronto 4:1, Detroit - Buffalo 3:1, Columbus - Minnesota 4:2, Nashville - Chicago 4:1, Phoenix - Dallas 1:0 (SO), Vancouver - San Jose 2:3, Los Angeles - New Jersey 1:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!