Nogomet

Slaven Belupo: Spremno po Europu

Tomislav Globan • nedjelja, 15.02.2009.

Viceprvaci Hrvatske vratili su se u domovinu. Nakon duga dva tjedna provedena na pripremama u turskoj Antalyji, nogometaši Slavena Belupa napokon su u Koprivnici i iščekuju nastavak prvoligaške sezone u kojoj je jedini cilj - izboriti plasman u Europu...

Prošlosezonskim pomalo neočekivanim osvajanjem drugog mjesta u prvenstvu, Slaven Belupo sam je pred sebe postavio visoke kriterije. Pa iako od njih ove sezone nitko ne očekuje ponavljanje tog povijesnog uspjeha (Dinamo i Hajduk ipak su predaleko odmakli), pred momčad Mile Petkovića ipak je postavljen svojevrsni imperativ - izboriti europsku vizu.

Zahvaljujući reorganizaciji europskih kupova, Hrvatska će na ljeto u Europsku ligu (bivši Kup Uefe) slati tri predstavnika što znači da je i treće mjesto u HNL-u dovoljno za izlazak u Europu. A upravo za to treće mjesto vodit će se ovog proljeća žestoki boj na hrvatskim travnjacima jer za njega konkurira čak šest klubova.

Slaven Belupo kalendarsku je godinu započeo Dvoranskim prvenstvom Hrvatske gdje se nije proslavio. Na umjetnoj travi zadarskog Višnjika Farmaceuti su ubilježili četiri poraza i tek jednu pobjedu. No, za razliku od nekih drugih klubova, loš rezultat na Dvoranskom prvenstvu u Slavenu ne može uzrokovati ozbiljnije turbulencije.

Odigrane pripremne utakmice

Slaven Belupo - Croatia Turanj 4:0
Slaven Belupo - Maribor (SLO) 2:0
Slaven Belupo - Lokomotiva 3:0
Slaven Belupo - Primorje (SLO) 2:0
Slaven Belupo - Istra 1961 2:1
Slaven Belupo - Kaposvar (MAĐ) 4:1
Slaven Belupo - Gliwice (POL) 1:1
Slaven Belupo - Zenit St. Peterburg (RUS) 1:2
Slaven Belupo - Mattersburg (AUT) 3:2
Slaven Belupo - FK Moskva (RUS) 1:4
Slaven Belupo - Hiroshima (JAP) 2:1
Slaven Belupo - CFR Cluj (RUM) 0:2
Slaven Belupo - Shangai (KIN) 1:1

Ipak, problema je bilo unutar "kabine" gdje se u negativnom kontekstu zbog nediscipline istakao Franjo Tepurić. Mladi napadač na prvom se okupljanju pojavio s 4,5 kilograma viška zbog čega je zaradio novčanu kaznu. Da nevolja nikada ne dolazi sama pokazalo se samo nekoliko dana kasnije kada je Tepurić na treningu nezgodno pao i slomio ključnu kost te je propustio kompletne pripreme.

U zimskoj stanci klub je napustio napadač Asim Šehić koji je potpisao za Istru 1961. Od profesionalnog nogometa se pak oprostio Petar Bošnjak, čovjek koji je u Koprivnici proveo 10 godina i u Slavenu ostavio neizbrisiv trag. Što se pojačanja tiče, orijentacija je bila isključivo na mlade igrače iz vlastitog pogona ili klubova iz regije. Prvoj su se momčadi tako priključili Poredski, Jakšinić, Dvorneković i Rožman. Kalkuliralo se neko vrijeme s dolaskom makedonskog reprezentativnog napadača Blaže Ilijoskog, no od te je akvizicije vodstvo Slavena ipak odustalo.

Svoju snagu Koprivničani su pokazali na velikom travnjaku. Nakon što su s četiri pogotka "zahvalili" turanjskoj Croatiji na gostoprimstvu, Farmaceuti su otputovali u Medulin na prvi dio priprema. Tamo su svladali slovenske prvoligaše Maribor i Primorje te hrvatske drugoligaše Lokomotivu i Istru 1961, primivši pritom samo jedan pogodak.

Transferi

DOŠLI:
Matija Poredski (NK Bjelovar)
Marin Jakšinić (NK Križevci)
Matija Dvorneković (NK Koprivnica)
Siniša Rožman (juniorska momčad)

OTIŠLI:
Asim Šehić (Istra 1961)
Petar Bošnjak (prekinuo karijeru)

Za drugi dio priprema Slaven se odlučio otputovati u tursku Antalyju gdje su u 14 dana odigrali čak sedam pripremnih utakmica. Svakako najzvučniji protivnik bio je Zenit iz Sankt Peterburga, branitelj naslova osvajača Kupa Uefe, protiv kojeg su Plavi bili na pragu pobjede, ali je u završnici ponestalo snage što je kaznio Pogrebnjak.

Petković je često mijenjao momčad, a gotovo uobičajena praksa bila mu je poslati po dva različita sastava za svako poluvrijeme utakmice. "Iz prvog dijela prvenstva izašli smo s formiranom momčadi. Koliko god sam ovdje miksao, slagao i svima davao priliku, znamo s kojih 19 igrača ulazimo u proljetni nastavak, a o prvoj jedanaestorici odlučivat će detalji kao što su forma ili ozljede pojedinih igrača", prenosi koprivnica.net izjavu trenera Slavena Belupa.

Najbolju igru Farmaceuti su pokazali protiv austrijskog Mattersburga kojeg su svladali 3:2, dok je protiv rumunjskog prvaka Cluja i ruske FK Moskve ipak bio evidentan nedostatak kvalitete i fizičke spreme.

Najbolji strijelac Slavena na pripremama s osam pogodaka bio je Bojan Vručina koji je ovako prokomentirao viđeno u Medulinu i Antalyji: "Svi smo ostali na okupu od prošle sezone, a priključilo nam se i par mlađih dečki koji su pokušali iskoristiti priliku za dokazivanje. Imali smo zbilja jake suparnike i mislim da moramo biti zadovoljni, jer nas ni Cluj ni Zenit nisu nadigrali. Čak smo imali prilike da dobijemo i jedne i druge, no rezultati nisu najvažnija stvar. Mislim da smo vidjeli da možemo igrati sa svakim, i vjerujem da možemo računati na poziciju koja vodi u Kup Uefe u sljedećoj sezoni".

Prema svemu sudeći, Slaven je kvalitetno odradio pripreme i u proljeće ulazi kao prvi favorit za treće mjesto. Momčad se dodatno konsolidirala i učvrstila, a odlazak Bošnjaka i Šehića ne bi se smio osjetiti jer su novi igrači pokazali da ih mogu zamijeniti. Pravi test učinjenog na pripremama bit će već 22. veljače kada u prvom proljetnom kolu u Koprivnicu stiže izravni konkurent za treće mjesto - Šibenik.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!