Nogomet

Derbi nakon derbija

Tomislav Globan, Vedran Attias • nedjelja, 01.03.2009.
Derbi nakon derbija
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon najvećeg hrvatskog derbija u prošlom kolu, a kojem se pričalo i cijeli tjedan nakon, vrijeme je za nastavak prvenstva. U Maksimir dolazi neugodna momčad Slaven Belupa koja je u prvom dijelu prvenstva svladala aktualne prvake Hrvatske, no Dinamo nema pravo na pogrešku. S druge strane, Koprivničani u Zagreb stižu bez rezultatskog pritiska...

Kada je trener Marijan Vlak na konferenciji za novinare prije nekoliko dana na pitanje "kako ćete momčad psihički vratiti nakon poraza u Splitu?" počeo odgovarati: "Sigurno će biti teško i to će biti naš najveći cilj ovaj tjedan", te krenuo dalje "istim putem", u razgovor se uključio Zdravko Mamić i rekao: "Ma o čemu vi pričate? Kakva psihološka kriza? U igri je još 42 dva boda i gospodo - izvolite dobiti sve utakmice do kraja te biti prvaci. Vrlo jednostavno."

Uvijek otvoreni i "bez rukavica" izvršni dopredsjednik dodao je: "Ako ćemo se bojati Slaven Belupa u Maksimiru - trebamo se odmah ostaviti posla." Naravno, uz svo dužno poštovanje prema momčadi iz Koprivnice, Dinamo je favorit. Veliki favorit i to je jasno u najavi utakmice rekao i Milan Badelj: "Cijenimo Slaven jer su po kvaliteti odmah iza Dinama i Hajduka, no nikoga se ne bojimo i u Maksimiru smo protiv svih favoriti."

Trener Dinama Marijan Vlak svjestan je kako je Dinamo od ovog kola "lovac, a ne lovina" i u takvoj situaciji Plavima: "Nama igra samo pobjeda." Dinamo će po pobjedu protiv Slavena krenuti bez - desne strane. Naime, Etto se i dalje nije oporavio od ozljede, a kako Lovren odrađuje suspenziju zbog crvenog na Poljudu, priliku će dobiti - Tomečak. Mladić iz Dinamove škole svojim je igrama na pripremama, ali i predstavama u Lokomotivi u jesenskom dijelu prvenstva pokazao golem potencijal.

Što se tiče veznog reda, i tu će doći do promjena. Naime, trener Vlak će se vrlo vjerojatno odlučiti za jednog zadnjeg veznog, a odluka hoće li na klupu sjesti Vrdoljak ili Calello - nije laka. U slučaju da se Vlak odluči za igru s jednim zadnjim veznim igračem, nema dvojbe tko će ući: "Napadač", jasan je trener.

Drugim riječima, Morales i Sammir sigurno neće zajedno početi utakmicu nego će vjerojatno priliku dobiti oporavljeni Balaban ili Sivonjić. Iako je mladi napadač koji je došao iz Intera pokazao dobre igre u Turskoj, dojam je kako je ipak sastavu bliže iskusniji Balaban koji je u karijeri dobio "mali milijun ovakvih utakmica".

Dinamo je zadnju utakmicu u Maksimiru protiv Zagore odigrao prije dalekih 80 dana tako da se očekuje ugodno popunjeni Maksimir. Vrijeme je u metropoli lijepo tako da zaista nema razloga večeras nešto iza 20 sati ne naći se u Maksimiru i pogledati utakmicu Dinama i Slavena - drugo i trećeplasirane momčadi naše lige. Pravi navijači i oni koji vole Dinamo sigurno će biti tamo jer “svijet nije stao” porazom na Poljudu.

Domaćom 3:1 pobjedom nad Šibenikom prošle nedjelje Koprivničani su pokazali da se znaju nositi s pritiskom pobjede protiv izravnog suparnika u borbi za europske pozicije. Slaven Belupo sada rasterećeno može otputovati u Zagreb i bez imperativa rezultata suprotstaviti se uzdrmanom Dinamu.

"Idemo u goste Dinamu, a takve utakmice uvijek za svakog igrača predstavljaju veliki izazov. Vjerujem da ćemo odigrati dobro, a ukaže li se prilika, zabit ću gol i u Maksimiru" - najavljuje najbolji strijelac lige Bojan Vručina.

Vratar Silvio Rodić pun je vjere u svoje momčadi uoči derbija kola: "Takve je utakmice najlakše igrati. Vjerujemo da možemo i znamo, puni smo samopouzdanja i jedva čekamo da utakmica krene. Dinamo je poljuljan nakon poraza od Hajduka i tu vidimo svoju priliku".

Mile Petković neće moći računati na Elvisa Kokalovića koji je protiv Šibenika zaradio treći žuti karton. U međuvremenu, u petak, za koprivničkog prvoligaša prve su profesionalne ugovore potpisala sedmorica mladih igrača - Mateas Delić, Elvis Kokalović, Silvio Rodić, Vedran Purić, Mario Gregurina, Mato Jajalo i Franjo Tepurić. Sva su sedmorica do sada za klub bila vezana stipendijskim ugovorima.

"Doista nije čest slučaj da iz dva godišta bude toliko mnogo igrača. To je odlično za Slaven, i klubu daje za pravo da svake sezone iz juniora pokuša regrutirati barem jednog ili dvojicu igrača. Klub je ovim momcima dao izuzetno puno, a sad se od njih očekuje da pruže još više. Pred njima je lijepa nogometna budućnost, no u prvom redu moraju ulagati u sebe. Oni su mladi po godinama, ali više ih ne smatramo mladim, već standardnim igračima" - prenio je izjavu trenera Petkovića portal koprivnica.net.

1. HNL, 20. kolo, Zagreb: Dinamo - Slaven Belupo 20:15h

Dinamo: Butina - Tomečak, Bišćan, Kovač, Hrgović - Vrdoljak, Badelj, Sammir - Mandžukić, Balaban, Slepička

Slaven Belupo: Rodić - Purić, Rogulj, Lapić, Maras - Poldrugač - Šafarić, Bilen, Jajalo - Jurić, Vručina.

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

20. kolo

Rijeka2:1Zadar
Cibalia1:0Varaždin
Sesvete1:4Zagreb
Inter-Zaprešić0:4Hajduk
Šibenik1:1Osijek
Dinamo1:0Slaven Belupo
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!