Nogomet

Iranci iščupali bodove nade

Borna Rupnik • srijeda, 10.06.2009.
Iranci iščupali bodove nade
Foto: EPA

Uz tri sigurna sudionika svjetske smotre, pretposljednje kolo azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine ostavilo je nadu svima osim Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što će posebno veseliti Irance...

Japan i Australija svoje su vize za Južnoafričku Republiku osigurali još u subotu, pobjedom u Uzbekistanu i neodlučenim ishodom u Kataru, tako da su im današnje utakmice poslužile samo da pred svojim navijačima proslave ostvareni uspjeh. Australski je izbornik Pim Verbeek u Sydneyu na teren izveo potpuno promiješani sastav te je otpor žilavih gostiju, koji se još uvijek bore za treće mjesto, slomljen tek u drugom poluvremenu.

Bahreinovu je bravu u 55. minuti otključao Mile Sterjovski, a pobjedu je potvrdio David Carney u samoj završnici susreta, nakon prekrasnog pokušaja Jasona Čuline škaricama. Međutim, Bahreinu za dodatne kvalifikacije treba bod iz zadnjeg susreta - na svom terenu čekaju jedine preostale konkurente, reprezentaciju Uzbekistana.

Katar je remijem u Japanu ispao iz utrke za svjetsku smotru. U Yokohami su sami sebi zakomplicirali život: nakon samo dvije minute igre Ahmed Al Binali pospremio je loptu u vlastitu mrežu. Ipak, hrabri se gosti nisu predavali, a zaslužena je nagrada stigla početkom nastavka, kada je s bijele točke poravnao Ali Yahya. No, tih je 1:1 ostalo do samog kraja, što Katar ostavlja na četvrtom mjestu, s nedovoljnih šest bodova.

U skupini 2 jedini je sigurni putnik na Svjetsko prvenstvo Južna Koreja, koja je u Seoulu ugostila Saudijsku Arabiju. Korejci su bez rezultatskog imperativa sačuvali početnih 0:0, premda su obje momčadi propustile nekoliko izglednih prilika za pogodak. 11 minuta prije kraja isključen je gostujući branič Ahmed Ateef, no Saudijci su i desetoricom tražili sva tri boda, a plasman mogu osigurati i 17. lipnja, svladaju li u Rijadu Sjevernu Koreju. Problem leži u tome što Sjeverna Koreja dolazi s istom računicom.

Iran se na svom terenu dugo mučio s posljednjeplasiranim Ujedinjenim Arapskim Emiratima, no igrala mu je samo pobjeda, koju je naposljetku osigurao Ali Karimi u 53. minuti. Iranski je kapetan slomio dvojicu braniča i svladao vratara Nasera, na što je prepuni teheranski stadion Azadi pao u kolektivni delirij. Domaći su navijači do kraja utakmice u nekoliko navrata zadrhtali, ali i ovih 1:0 Irancima vrijedi zlata.

Naime, u posljednjem će kolu eventualnom pobjedom u Južnoj Koreji osigurati barem treće mjesto, odnosno doigravanje protiv Bahreina ili Uzbekistana, a u slučaju prolaska i protiv Novog Zelanda. Odigraju li pritom Saudijska Arabija i Sjeverna Koreja neriješeno, Iran će izravno na Svjetsko prvenstvo.

Kvalifikacije za SP, Azija, skupina 1:
Australija - Bahrein 2:0
Japan - Katar 1:1

Poredak:
Australija 17 (7)
Japan 15 (7)
Bahrein 7 (7)
Katar 6 (8)
Uzbekistan 4 (7)

Kvalifikacije za SP, Azija, skupina 2:
Južna Koreja - Saudijska Arabija 0:0
Iran - Ujedinjeni Arapski Emirati 1:0

Poredak:
Južna Koreja 15 (7)
Sjeverna Koreja 11 (7)
Saudijska Arabija 11 (7)
Iran 10 (7)
UAE 1 (8)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!