Zimski sportovi

Stanley Cup seli u Pittsburgh!

Ante Jukić • subota, 13.06.2009.
Stanley Cup seli u Pittsburgh!
Foto: EPA

Pittsburgh Penguinsi novi su NHL prvaci, budući da su u sedmoj, odlučujućoj utakmici finalne serije, kao gosti svladali branitelje naslova, Detroit Red Wingse. Pingvini su noćas u Joe Louis Areni slavili rezultatom 2:1, a junak je bio dvostruki strijelac Max Talbot...

Ni Sidney Crosby, ni Evgenij Malkin, nego Maxime Talbot! Seriju koju su najveće zvijezde Penguinsa odigrale ispod očekivane razine, u konačnosti je odlučio čovjek iz sjene, 25-godišnji kanadski centar. Talbot je pogodio dvaput u drugoj trećini i osigurao gostima prednost koja se na kraju pokazala nedostižnom za Red Wingse, s obzirom da su branitelji naslova samo jednom uspjeli svladati ponovno sjajnog Marc-Andrea Fleuryja. Učinio je to Jonathan Ericcson, šest minuta prije kraja.

Red Wingsi, tako, nisu obranili prošlogodišnju titulu, iako im je sve išlo u prilog. Nakon uvjerljive, 5:0 pobjede u petoj utakmici, mnogi su očekivali da će kažnjenička ekspedicija iz Detroita posao završiti već u Pittsburghu, no čak i kad su propustili tu meč-loptu, opet se malotko usudio "igrati" kontra Wingsa. Tri domaće pobjede u finalnoj seriji, porazna statistika za goste u sedmim utakmicama Stanley Cupa i, na kraju krajeva, epitet najbolje momčadi današnjice - sve je to "puhalo u jedra" Red Wingsima. Sve, osim jednog, sve osim sjajnih Pittsburgh Penguinsa.

Talentom vjerojatno najbogatija NHL družina odigrala je noćas sjajnu utakmicu i postala tek treća momčad u povijesti koja je kao gost slavila u sedmoj utakmici velikog finala, prva nakon Montreal Canadiensa i njihovog epskog slavlja u Chicagu 1971. Sidney Crosby je, pak, najmlađi kapetan koji je ikad dignuo Stanley Cup, i to nakon utakmice u kojoj nije mogao pružiti svoj značajniji obol. Zbog ozljede koljena Sid je, naime, napustio igru u drugoj trećini, a budući da pokušaj povratka u trećoj nije poslao zadovoljavajuće signale, mlada zvijezda Penguinsa uzbudljivu je završnicu morala promatrati s klupe. Spektakularna obrana Fleuryja u posljednjim sekundama, kada je već izgledalo kako će Dan Cleary odvesti utakmicu u produžetke, bila je znak za početak slavlja prvog naslova Penguinsa nakon 1992. Lani u finalu poraženi od istog suparnika, ove godine s jednim od najcjenjenijih hokejskih trofeja u svojim rukama - tko zna, možda upravo svjedočimo rađanju nove pobjedničke dinastije iz Pennsylvanije.

"Eto što vam je život. Znate, ja sam vjerovao u ovo, sanjao sam taj trofej, no koliko velikih trenera to isto čini, pa na kraju ne stigne do samog vrha. Upravo zbog toga, moja sreća još je veća", ozaren je poslije završetka još jedne NHL sezone bio trener Penguinsa, Dan Bylsma, čiji je rukopis u ovom happy-endu doista velik. Široj javnosti nepoznat strateg, kojemu je ovo prva trenerska avantura u najjačoj hokejskoj ligi svijeta, momčad iz Pittsburgha preuzeo je u vrlo delikatnoj situaciji (15. veljače Penguinsi su bili na desetom mjestu Istoka, i tada je i sam plasman u doigravanje izgledao kao premija), da bi je u konačnosti ipak doveo do trona.

S druge strane, Red Wingsi su bili razočarani, ali ne i utučeni. "Nema tu velike mudrosti, večeras su bili bolji i zasluženo slave naslov", rezimirao je Kirk Maltby, a "ubijen" nije bio ni Marian Hossa, iako je njemu vjerojatno bilo najteže. Sjajni slovački napadač prošle je sezone nosio dres Penguinsa, a onda je, nakon finalnog poraza od Red Wingsa, odbio unosni ugovor za ostanak u Pennsylvaniji i preselio u Detroit. Učinio je to, kako je rekao, isključivo zbog želje da konačno osvoji naslov koji toliko želi, i onda mu se dogodi ovo, poraz u finalu protiv svoje bivše momčadi.

"Svejedno ne žalim što sam došao u Detroit. Odigrali smo odličnu sezonu, došli na korak od naslova i sve te priče "što bi bilo, kad bi bilo", sad su suvišne. Tko zna kako bi sezone tekla da sam ostao u Pittsburghu, to nikad nećemo znati. Jednostavno, to je život", završio je Hossa rečenicom koju je nešto ranije u svom slavljeničkoj nastupu izrekao i Dan Bylsma. Da, sve je to život, isti neumoljivo teče dalje i ono što je noćas izazvalo toliko uzbuđenja i dramatičnosti, za 20 će godina izgledati potpuno nevažno. Ostat će tek zapisano da su tog 12. lipnja 2009. godine Pittsburgh Penguinsi slavili u detroitskoj Joe Louis Areni i osvojili svoj treći Stanley Cup u povijesti...

NHL, finale Stanley Cupa:

Sedma utakmica, 12.06.2009., Joe Louis Arena, Detroit:

Detroit - Pittsburgh 1:2 (Ericsson 54./Talbot 22., 31.) (3-4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!