Nogomet

Krik i bijes navijača: Spasimo Milan!

Ivana Spahija • srijeda, 08.07.2009.
Krik i bijes navijača: Spasimo Milan!
Foto: Sandro Donda

Dugo su šutjeli, i predugo. Udarci koje je njihov voljeni klub pretrpio u posljednjih nekoliko sezona počeli su previše boljeti, a kraj se još uvijek ne nazire...

Neuvjerljive predstave Milana, neadekvatna pojačanja, gotovo pa skandalozni postupci uprave natjerali su navijače da kažu "Dosta je". Počelo je krajem protekle sezone na oproštaju Paola Maldinija, gdje su navijači prvi put "pokazali zube", nastavilo se najnovijim navijačkim istupom na povratku momčadi u trenerski kamp Milanello. Kako će završiti? Nitko to ne zna, ni igrači, niti uprava. Navijači su i previše bili strpljivi, ali sve, pa tako i njihova tolerancija, ima svoje granice.

Početak sezone nije još niti blizu, igrači su se tek vratili iz egzotičnih destinacija s (ne)zasluženih odmora i zauzeli svoja mjesta u klupskom autobusu, a na ulazu u Milanello dočekalo ih je iznenađenje. Neugodno. Najžešći navijači Milana, tzv. ultrasi s dijela stadiona koji se zove Curva Sud, njih tristotinjak okupiralo je ulaz u nogometni kamp talijanskog diva te prijetnjama i uvredljivim pjesmama pokazalo vodstvu kluba, ali i samim igračima, što misle o proteklim događajima u Milanu.

Crveno-crni ultrasi time su nastavili protekle sezone započetu "kampanju" protiv vodstva kluba, prodaje igrača i dovođenja neadekvatnih zamjena. Bivši kapetan Paolo Maldini zasigurno nikad neće zaboraviti ružne prizore sa svoje oproštajne utakmice, nakon koje su ga navijači s Curve Sud uvredljivim pjesmama ispratili u povijest. Odlazak trenera Ancelottija, prodaja Kake i najava moguće prodaje još nekolicine ključnih igrača Rossonera u navijačima je izazvalo opravdani gnjev.

Dolaskom u Milanello čelnici Milana suočili su se s dvjema porukama, prva se odnosila na sam odnos kluba prema navijačima, "Mi vam dajemo srce, a vi nas uzimate za k....", a drugom su se ultrasi dotaknuli prodaje Kake i poručili glavnim ljudima Milana da "bez iznimki prvo misle na Milan, a potom na svoje interese". Iako ih Berlusconi i društvo već duže vrijeme nazivaju huliganima, čini se kako su prigovori navijača itekako opravdani, pogotovo uzme li se u obzir sve lošije stanje kluba.

Već i vrapci na granama znaju da je jedan od vodećih problema Milana prosječna starost igrača. Samo njih nekoliko može se pohvaliti godinama manjima od brojke 30, dok su poneki daleko premašili najidealnije igračko razdoblje. U Milanu kao da to ne vide, i dalje se inzistira na starim igračkim imenima, najnovije informacije govore kako će od početka nove sezone ponovno zaigrati i povratnik Alessandro Nesta, koji je gotovo cijelu prošlu godinu pauzirao zbog ozljede leđa. Traže se nova rješenja, najavljuju velika imena, ali gotovo već nekoliko sezona na kraju od toga ne ostane ništa.

Posljednji sučev zvižduk na stadionu Artemio Franchi u Firenzi u svibnju ove godine označio je kraj susreta između Fiorentine i Milana, posljednjeg ovosezonskog, ali simbolično označio i kraj jedne ere Rossonera. Legendarni trener Carlo Ancelotti nakon dizanja u nebesa i potom spuštanja na samo dno vrlo je brzo uhvatio "put pod noge" i prešao u engleski Chelsea, a unatoč raznim (nerealnim) obećanjima vodstva kluba, kovčege je spakirao i Brazilac Kaka te se zaputio prema madridskom Realu. Milan je ostao i bez kapetana Maldinija, praktički cijeli "kostur" momčadi sada više ne postoji.

Problem s kojim se suočavaju vodeći ljudi Milana nije od jučer, s tim se crveno-crni bore već godinama, a bez očitog razloga. Gotovo svaki klub inzistira na pojačanjima, dovede barem jednog ili dvojicu provjereno učinkovitih nogometaša, dok Milanu to teško polazi za rukom. Financijski, klub (još uvijek) nije u problemima, ali se za igrački kadar ne može reći isto. Milan je u nekoliko navrata dovodio "zvučna" pojačanja, Ronaldinha, Beckhama, vratio se nakratko i Ševčenko, ali nijedan od njih nije ostavio prevelik trag i previše pomogao klubu. Bilo je tu pogodaka i lijepih akcija, ali u usporedbi s najavama i potrošenim novcima, to nije bilo ni približno dovoljno za zadovoljiti apetite kluba, ali i samih navijača.

Za razliku od Milana, njegov najljući rival Inter već u samom otvaranju mercata opskrbio se dvama zvučnim pojačanjima, dojučerašnjim Genoinim dvojcem kojeg čine veznjak Thiago Motta i napadač Diego Milito. Crno-plavi na tome ne namjeravaju stati, do zatvaranja mercata ima više od mjesec i pol dana, ali već su sada svojim navijačima dali do znanja da će na još bolji način pokušati nadograditi ionako već uspješnu momčad.

U Milanu je slika dijametralno suprotna. Najavljuje se mnogo, prodaje se prilično, a kupuje se malo. Za iduću sezonu Milan se pouzdaje u Thiaga Silvu, Brazilca pristiglog već u siječnju ove godine, a kojeg je Milan zbog EU pravila tek u srpnju mogao registrirati kao vlastitog igrača. 25-godišnji branič priznaje da ga je šest mjeseci neigranja prilično izbacilo iz forme, ali i da u crveno-crnom dresu želi dostići status nedodirljivog Kake te zakucati na vrata Selecaa.

Na vrata San Sira prvi je zakucao Oguchi Onyewa, 27-godišnji Amerikanac, također branič, koji je vodećim ljudima kluba "zapeo za oko" dobrim igrama na ovogodišnjem Kupu konfederacija. Kao dva glavna cilja dopredsjednik Milana Adriano Galliani i dalje najavljuje Luisa Fabiana, brazilskog napadača trenutno zaposlenog u Sevilli te Jana Huntelaara, još uvijek igrača Real Madrida. Unatoč pompoznim najavama, oba transfera su još uvijek "na ledu".

Dok navijači s pravom osjećaju gnjev prema cijeloj upravi, Silvio Berlusconi pomalo donkihotovski smiruje tenzije te i dalje odlučno tvrdi kako je "većina navijača ipak podrška sadašnjem Milanu". Kao glavni pokretački motor novog Milana najavljuje Ronaldinha, Pirla i Pata te kaže kako "Nijedan klub u Italiji u ovom trenutku u tehničkom smislu nema tako obećavajući roster kao Milan. Nitko, pa čak ni Inter, na raspolaganju nema bolji igrački kadar". Berlusconi kao da je izgubio busolu, i dalje najavljuje zvučna pojačanja do kraja prijelaznog roka, a navijačima jednostavno poručuje "Morate nam vjerovati", iako je i više nego očito da niti on sam ne vjeruje u svoje riječi.

Novi trener Leonardo ipak nije pokazao optimizam sličan Berlusconijevu, naglasio je kako je gubitak Kake veliki udarac za klub, ali i najavio novu eru među redovima Rossonera, koja će se ipak graditi na "starim temeljima". "Osjećam se dobro na mjestu trenera Milana i znam da nisam pogriješio. Paolo i Kaka više nisu tu, ali s Ambrosinijem u Milanu i dalje ostaje malo originalnog 'crveno-crnog DNA'. U našim redovima imamo nekoliko mladih talenata i uvjeren sam da ćemo na njima moći izgraditi snažnu momčad", kaže Leonardo.

Brazilac se pouzdaje i u svog sunarodnjaka Ronaldinha, čije su neuvjerljive predstave (uz malu minutažu) u protekloj sezoni podigle dosta prašine među navijačima koji smatraju kako brazilski čarobnjak nije pravo pojačanje. "On je ogroman talent, ali je sada sva odgovornost samo na njemu. Mora trenirati i izbaciti vani sav svoj talent kojeg posjeduje", misli trener Milana.

Ipak, novi trener namjerava više prostora dati mladim igračima, ponajprije Marcusu Dinizu, Ignaziju Abateu i Davideu Di Gennaru, ali je pitanje koliko će oni moći parirati daleko iskusnijim i snažnijim protivnicima. Leonardo najavljuje i promjenu načina igre, iz sad već legendarnih Ancelottijevih 4-3-1-2 i 4-3-2-1 u 4-3-3, sastav koji pomalo podsjeća na Brazil iz 1982. godine, prema Leonardu najbolje razdoblje Selecaa.

Bilo kako bilo, na treneru Milana je golema odgovornost, od raspoloživih igrača stvoriti momčad koja će se moći nositi s konkurencijom u Serie A, ali i u Ligi prvaka. Uprava kluba ima još veći zadatak, dovesti Milanu vrhunske "proizvode" kakve talijanski velikan zaslužuje i vratiti klub na staze stare slave. Navijači i dalje čekaju. S transparentom "Spasimo Milan" još uvijek samo stoje iza ograde i nadaju se kako nikad neće morati prijeći tu granicu i intervenirati, jer bi za već odavno uzdrmani Milan to označilo i definitivni početak kraja.

Serie A

1Inter 3277:17+6083
2Milan 3263:37+2669
3Juventus 3347:26+2164
4Bologna 3245:25+2059
5Roma 3156:35+2155
6Lazio 3342:35+752
7Atalanta 3157:36+2151
8Napoli 3250:40+1049
9Torino 3231:29+245
10Fiorentina 3143:36+744
11Monza 3234:41-743
12Genoa 3335:40-539
13Cagliari 3336:56-2032
14Lecce 3227:48-2132
15Verona 3230:44-1428
16Udinese 3130:47-1728
17Empoli 3225:48-2328
18Frosinone 3240:63-2327
19Sassuolo 3239:62-2326
20Salernitana 3226:68-4215

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!