Košarka

Srbija slavi Teodosića

Branimir Korać • subota, 19.09.2009.
Srbija slavi Teodosića
Foto: EPA

Na krilima sjajnog Miloša Teodosića Srbija je upisala pobjedu u produžetku protiv Slovenije i plasirala se u finale Eurobasketa. Slovenija je pružila dobar, ali nedovoljan otpor i ide u borbu za treće mjesto...

Kako se i pretpostavljalo sjajnu utakmicu odigrali su Srbija i Slovenija. Pobjednik je nakon niza preokreta odlučen u produžetku gdje je Srbija vođena Teodosićem uzela pobjedu za finale.

Susret je započeo u pomalo neuobičajenom tonu za tako ranu fazu. Srbija je dobro otvorila i povela 6:2, međutim onda je došlo do velike krize u napadu i Slovenija je napravila čak 13:0 i povela 15:6. Na krilima vrlo raspoloženog Nachbara Slovenija je prvu dionicu dobila s 19:11.

Na početku drugog poluvremena Srbija se vraća u igru. Smanjuje na 21:15, a nakon toga Slokar još radi nesportsku i Veličković i Perović spuštaju zaostatak na 21:19. Odmah odgovaraju braća Domen i Erazem Lorbek koji vraćaju Sloveniju na mirnih 29:21.

Do odlaska na odmor Slovenija je s lakoćom čuvala visoku prednost i na poluvrijeme je odnijela vodstvo 45:35 sa 16 poena i sedam skokova Erazema Lorbeka te 12 poena Domena Lorbeka.

S vrlo dobrom igrom Slovenci su nastavili i u trećoj dionici, međutim Srbija se podignula i u posljednjoj minuti uspjela doći na malih 57:55, da bi u posljednjoj sekundi Marković skočio u napadu i iznudio prekršaj Golemca. Marković je ubacio jedno bacanje i u posljednju četvrtinu se ušlo s malim vodstvom Slovenije 57:56.

U posljednjoj četvrtini trebalo je samo tri minute Teodosiću da "poludi". Spremio je dvije trice i na taj način Srbiju na sedam i pol minuta prije kraja odveo do prednosti 62:58.

U završnih pet minuta ušlo se s minimalnom prednosti Srbije 67:66, a Slovenija još zbog pet prekršaja ostaje i bez svog najboljeg igrača Erazema Lorbeka, odmah iza njega petu osobnu zarađuje i Milenko Tepić, a na ulasku u posljednje četiri minute na 67:67 poravnava Nachbar.

Iako se činilo kako je Slovenija u lošijoj situaciji, ipak rade preokret. Veteran Goran Jagodnik ubacuje tricu i hvata skok u napadu te polaže za 72:69, plus tri Slovenije.

Teodosić zatim ubacuje jedno bacanje, a Domen Lorbek 2:20 do kraja ubacuje novu tricu za velikih 75:70. Krstić nastavlja u dobrom ritmu s linije slobodnih, ali na drugoj strani Jagodnik iz nemoguće pozicije ubacuje novu tricu za ogromnih 78:72.

Na isteku 39. minute Lakovič nepotrebno radi prekršaj na trici nad Teodosiću koji ubacuje sva tri bacanja, Slovenci gube loptu i 54 sekunde prije kraja još nepotrebnije Brezec radi namjerni prekršaj. Teodosić je ubacio jedno bacanje za smanjenje na 78:76, zatim je neuspješno prodro i Slovenija je ostala u prednosti. Lakovič je ubacio samo jedno bacanje i na drugoj strani 22 sekunde prije kraja tricom na 79:79 poravnava Teodosić. Sloveniji je ostalo dovoljno vremena za posljednji napad, Lakovič je išao sam, ali nije položio. Veličkovićev pokušaj s centra nije bio precizan i odlazi se u produžetak.

Produžetak puno bolje otvara Srbija i već nakon dvije minute igre poslije trice Tripkovića vodi 86:79. Umjesto da mirno sačuvaju tu kapitanu prednost do kraja susreta, košarkaši Srbije staju u napadu, Slovenija preko linije slobodnih bacanja radi 5:0 i komplicira utakmicu. Međutim ponajbolji igrač Slovenije na ovom Eurobasketu Miloš Teodosić tricom vraća na plus pet.

45 sekundi prije kraja susreta Slovenija je ponovno u igri i smanjuje na 89:88, ali 26 sekundi prije kraja Teodosić ubacuje novu tricu da bi na drugoj strani 14 sekundi kasnije uzvratio Lakovič.

Kakva drama! 12 sekundi do kraja Srbija je imala napad i 92:91. Lakovič je napravio brzi prekršaj nad Teodosiću koji ubacuje oba bacanja i Sloveniji ostaje deset sekundi. Uslijedili su brzi prekršaji i "penal završnica", ključan je bio jedan promašaj Same Udriha i Srbija slavi 96:92.

Najbolji kod Srbije bili su Miloš Teodosić s 32 poena te Krstić i Perović s po 18 poena. Kod Slovenije 25 poena uz deset skokova upisao je Erazem Lorbek, a 22 poena dodao je Domen Lorbek.

Eurobasket, završnica

polufinale

Španjolska82:64Grčka
Srbija96:92 *Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!