Zimski sportovi

Vancouveru prva pobjeda, Pittsburghu poraz

Krešimir Ferlak • četvrtak, 08.10.2009.
Vancouveru prva pobjeda, Pittsburghu poraz

Hokejaši Pittsburgha doživjeli su prvi poraz nakon osvajanja Stanley Cupa. Na njihovom ledu svladali su ih Phoenix Coyotesi sa čistih 3:0. Vancouver je nakon tri uvodna poraza pronašao žrtvu u Montrealu, čiju mrežu su Canucksi napunili do vrha.

Cijelo ljeto se u Phoenixu priča o bankrotu momčadi, ponudama Nhl lige i privatnih tajkuna, sudskim presudama i eventualnom preseljenju momčadi iz Arizone. Momčad se, srećom, koncentrira samo na hokej, a to su najbolje pokazali u Mellon Areni u Pittsburghu. Coyotesi su odigrali 60 minuta susreta praktički bez greške, te su uvjerljivo i apsolutno zasluženo slavili kod aktualnih prvaka.

Penguinsi su nervozno krenuli u susret, a to se očitovalo sa nekoliko uzastopnih isključenja. Gostima nije dugo trebalo da to iskoriste. Igrala se deseta minuta kada je prekrasnim udarcem sa igračem više Ed Jovanovski donio prednost Phoenixu. Sve do kraja perioda gosti iz Arizone su dominirali i mogli su žaliti da njihova prednost nije bila još izraženija. U par navrata istaknuo se Brent Johnson na vratima Pittsburgha, koji je debitirao u dresu Pingvina.

Drugi period je ponudio gotovo identičnu sliku. Jedina razlika je bila u strijelcu za goste. Sada je sa igračem više zabio Petr Prucha i nakon dvije trećine Phoenix je imao lijepih 2:0. Tek u trećem dijelu su Penguinsi krenuli malo jače, ali nisu stvorili mnogo šansi, a i tih nekoliko je pohvatao Ilija Brizgalov na golu Coyotesa. Konačan rezultat postavio je Radim Vrbata, trećim golom sezone, kada su domaćini izvukli Johnsona, pa je mladi Čeh pogodio praznu Pittsburghovu mrežu. Vrlo lijepa pobjeda za talentiranu ekipu Phoenixa, koja će treneru Daveu Tippetu i igračima sigurno dati još više elana za daljnji rad.

Vancouver je u prve tri utakmice sezone stvarao prilike i promašivao, a pogotke primao iz gotovo nemogućih situacija. To se moralo negdje prekinuti, a prekinulo se jučer na nesreću Montreal Canadiensa. Prvih deset minuta utakmice prošlo je kao uspavanka, a tada je krenuo uragan Canucksa. Prvo je zabio Ryan Kesler, koji je primio, pločicu sjurio se poput vjetra prema golu Habsa i lijepo poentirao. Nekoliko minuta kasnije gotovo identičan pogodak postigao je Mason Raymond, a period je zaključio Steve Bernier, nakon krasne akcije braće Sedin.

Drugi period pogotkom je otvorio Montreal, zabio je Andrej Kosticin, ali čini se da je to samo naljutilo Canuckse. Pogotovo njihove blizance. U razmaku od četiri minute Henrik je postigao dva pogotka, jedan sa igračem više, a za taj mu je asistirao brat Daniel. Potpuna katastrofa Canadiensa dogodila se sredinom trećeg perioda, kada su primili još da pogotka u razmaku od samo 19 sekundi. Zabili su, prvo, Mikael Samuelsson, a zatim i Alex Burrows, te postavili konačnih 7:1.

Napokon je Vancouver odigrao utakmicu kako zna i odmah se vidi zašto ih mnogi smataju jednim od ovogodišnjih favorita. ˝Sve se čini lako kada pak ulazi u gol, ali ovako smo igrali i prve tri utakmice˝, rekao je Henrik Sedin nakon susreta. S druge stane, Montreal će sigurno brzo zaboraviti ovaj susret, u kojem se jako osjetio nedostatak Andreja Markova, njihovog glavnog igrača, kojeg zbog ozljede tetive neće biti još najmanje 4 mjeseca.

Nhl, rezultati, 7.10.2009.: Pittsburgh – Phoenix 0:3, Vancouver – Montreal 7:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!