Nogomet

Kranjčar: "Znamo u kakvoj zemlji živimo"

Marin Vuković • srijeda, 14.10.2009.
Kranjčar: "Znamo u kakvoj zemlji živimo"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatska je u posljednjim trenucima utakmice u Astani pogotkom Nike Kranjčara zaključila kvalifikacijski ciklus pobjedom. Nakon utakmice kapetan reprezentacije Darijo Srna, ali i strijelac pobjedničkog pogotka Kranjčar, u izjavi za Hrvatsku radioteleviziju nisu mogli prešutjeti sve što se proteklih dana događalo oko najbolje hrvatske vrste. Izbornik Slaven Bilić pak nije odgovorio na najčešće postavljano pitanje, ostaje li ili odlazi...

"Nakon svega što se događalo posljednjih pet-šest dana, nakon svih izrečenih laži, nakon čitave hajke na ovu reprezentaciju željeli smo pokazati da smo i dalje odlična momčad i oprostiti se pobjedom", rekao je Darijo Srna u mikrofon Hrvatske televizije, još uvijek vidno razočaran i ljut tretmanom kakvog je hrvatska najbolja vrsta imala tijekom posljednjih dana. "Mislim da smo to i pokazali, da smo ovom pobjedom dokazali da smo i dalje kvalitetna, kompaktna ekipa", dodao je.

"Toliko gluposti o nama je napisano, toliko laži, vrijeđalo nas se kao da nikada ništa nismo postigli, kao da Slaven Bilić nije napravio ništa. Zahvaljujem se svima u savezu i stručnom stožeru, koji su nas podržavali", ogorčen je bio Srna.

"Vi ni ne znate što smo sve proživjeli. Mi to nismo zaslužili. Prije godinu dana su nas slavili, a sada ovo. Nadam se da je ova pobjeda dokaz da ova reprezentacija ima budućnost i da imamo velikog izbornika. Nadam se da će i ostati i mislim da ima podršku cijele Hrvatske i svih nas, osim možda par medija", smatra Srna.

Sličnog mišljenja bio je i Niko Kranjčar, koji je odigrao odličnu utakmicu i na kraju postigao pobjednički pogodak. "Borili smo se da završimo kvalifikacijski ciklus pobjedom i osvojili smo ta tri boda. Iskreno, nismo znali za rezultat iz Andore, kad god sam pogledao na klupu izgledalo je kao da je tamo 0:0", otkrio je Niko.

I Kranjčara je pogodio medijski linč i brojne laži ispisane u proteklih nekoliko dana. "Nije nam to bio jedini motiv, ali naravno da je bio motiv. Uvjeren sam da je ova ekipa spremna za velike stvari u još dva ili tri kvalifikacijska ciklusa. Ova hajka na nas mora nas učiniti jačima, ako ne njima u inat, onda nama u inat", rekao je Kranjčar.

"Moramo pokazati da smo prava škvadra i da nismo uspjeli zbog brojnih problema s ozljedama, a ne zbog jednog izlaska do dva sata ujutro. To nema veze s nogometom, žalosno je, ali znamo svi i svjesni smo u kakvoj zemlji živimo. Izvući ćemo iz svega toga pouke i vratiti se jači", najavio je veznjak hrvatske reprezentacije.

"Nadam se i vjerujem da su navijači koji ovako razmišljaju u većini", nastavio je Niko. "Znamo zašto igramo za Hrvatsku, zašto se ozljeđujemo i borimo. Uvijek nam je bila čast igrati za reprezentaciju, uvijek smo se odazivali i ne damo nikome da to stavlja pod znak pitanja. Uvijek ćemo dati sve od sebe."

Na red je došao i izbornik Slaven Bilić, čovjek od kojeg hrvatska javnost u sljedećih nekoliko dana očekuje odgovor odlazi li ili ostaje. Bilić ni ovoga puta nije dao odgovor, ali je rekao da njegov odlazak ili ostanak ne ovise samo o njemu.

"Čestitao bih igračima jer su dali sve od sebe u svakom smislu. Moje riječi bile bi iste i da je završilo 1:1. Ja sam gledao Kazahstan i protiv Ukrajine i Engleske i nije im bilo lako, mi smo napadali cijelo vrijeme i ovo je najslađi način da pobijediš u jednoj utakmici", rekao je Bilić. "Imali smo toliki broj prilika, bilo je toliko htijenja, toliko razlike u kvaliteti da ja tim dečkima ne bih mogao ništa reći i da je završilo 1:1."

Bilić još uvijek, niti nakon završetka utakmice u Astani, nije znao rezultat iz Andore. "Čim nam nisu javljali ništa iz Andore, znali smo da se ne događa ništa iznenađujuće. Čestitam Ukrajincima, ostaje vremena za analizu hladne glave. Bilo je tu naših propusta i slabih igara, da se razumijemo, ali toliko peha i ozljeda, kartona nismo nikada imali. I u takvoj situaciji, osim dvije utakmice protiv Engleza, bili smo vrlo dobri. Protiv Ukrajine smo bili bolji u obje utakmice u ovim kvalifikacijama."

Kako dalje i što sad? Ostaje li izbornik? "Ovo je preozbiljan posao i ja sam tu tri i pol godine. Nije ovo moje, pa da ja biram i da se ishitrim s nekom izjavom. Tu sam ja, tu su moji suradnici, moji igrači, HNS i hrvatska javnost, oni svi imaju riječ. Popričat ću u sljedećih nekoliko dana sa suradnicima, s HNS-om, s igračima i donijeti odluku u 'kući nogometa'", ostao je zakopčan do grla Bilić.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!