Europska liga, Natjecanje po skupinama, Skupina A, 3. kolo, 22.10.2009, 21:05 h, Amsterdam ArenA, gledatelja: 20.000
Suci: Thomas Einwaller, Heim, Strasser, Brugger, Drabek (svi Austrija)
Ajax
Ajax
Luis Suarez 3' (11m)
Dennis Romedahl 80'
2:1 Dinamo
Ivan Tomečak 90'+3'
Dinamo

Video: Treća sreća za Ajax

Tomislav Pacak, Borna Rupnik • četvrtak, 22.10.2009.
Video: Treća sreća za Ajax
Foto: EPA

Nestalo je Dinamove amsterdamske magije – Ajax je sa sigurnih, rutinskih 2:1 prekinuo neugodnu tradiciju protiv hrvatskog prvaka i tako preskočio Zagrepčane na ljestvici. Dinamo je odigrao premlaku, vrlo neopasnu utakmicu, a tako nije mogao ponoviti uspjehe kluba iz 1998. i 2007. godine...

Ajax
Ajax
Dinamo
1
Maarten Stekelenburg
2
Gregory van der Wiel
19
Toby Alderweireld
5
Jan Vertonghen
23
Vurnon Anita
21
Eyong Enoh
40
Demy de Zeeuw
8
Urby Emanuelson
16
Luis Suarez
(do 90'+1')
9
Marko Pantelić
(do 74')
10
Miralem Sulejmani
(do 78')
Pričuvni igrači
28
Dennis Romedahl
74'
18
Gabri
78'
20
Dario Cvitanich
90'+1'
Trener
Martin Jol
77
(do 62')
21
Ivica Vrdoljak
99
Dimitrios Papadopoulos
(do 68')
Pričuvni igrači
Trener
Krunoslav Jurčić

Ajax je ranim jedanaestercom i kasnim pogotkom za potvrdu pobjede relativno lagano svladao Dinamo i upisao prvu pobjedu u grupi. Dinamo nije bio loš kao što smo ga ponekada znali gledati u Europi, no pokazao je puno premalo prema naprijed da bi imao pravo na bolji rezultat. Pogodak Ivana Tomečaka u sudačkoj nadoknadi nije mogao promijeniti taj blijedi dojam. Fokus se sada okreće na domaću utakmicu protiv istog suparnika gdje Modri, uz bolju igru, imaju šansu, jer Ajax je daleko od nedodirljivog.

Počelo je da lošije nije moglo. Sva upozorenja na to koliko je opasan Luis Suarez kao da su promaknula Dinamovim nogometašima koji su Urugvajcu već u trećoj minuti omogućili šetnju u šesnaestercu koju je očiglednim, a nepotrenim prekršajem okončao Mario Mandžukić. Kapetan Ajaxa nije se bojao tradicionalnog pravila da jedanaesterce ne puca onaj tko ih je izborio, rutinski je pospremio loptu iza Lončarića za ranih 1:0 domaćih.

”Mirisalo” je zbog tog pogotka da bi se Dinamu moglo loše pisati, da bi protiv motiviranih Kopljanika mogao nastradati, no utakmica je ubrzo ušla u egal, vidjelo se da se radi o kvalitativno podjednakim sastavima.

Istina, Nizozemci su bili opasniji, točnije – manje neopasni od Dinama koji u prvom dijelu praktički nije zaprijetio Stekelenburgu. Ajax se nije pokazao silno moćnim, bilo je i u njihovoj igri dosta grešaka, ali kroz kombinatoriku napadača barem su stvarali situacije za udarce s 20-ak metara. U tim je situacijama u par navrata vrlo dobro reagirao Lončarić, obranivši udarce Pantelića i konstantno opasnog Suareza.

Dinamu je nedostajao veći doprinos Badelja i Moralesa u kreaciji igre, a prilično indisponirani bili su napadači Mandžukić i Papadopoulos. Najviše je pokušavao Sammir, čiji su neprecizni udarci u 38. i 45. minuti bili najopasnije što su ”zlatni” uspjeli složiti u prvom dijelu; realno, bilo je to premalo s obzirom da Ajaxova obrana nipošto nije djelovala impozantno, a daleko od toga da su Nizozemci sposobni braniti se s cijelom momčadi. Bilo je prostora, ali ne i hrabrosti, Dinamo je s premalo igrača dolazio u posljednju trećinu da bi ozbiljnije ugrozio amsterdamska vrata...

Svoj posao na odmoru bolje je obavio Martin Jol jer je početak drugog poluvremena u potpunosti pripao Ajaxu i, prije svih, Luisu Suarezu. Urugvajac je u 53. minuti dobro prošao po desnoj strani, snažno opalio i pogodio unutrašnju stranu bliže stative, a srećom po Dinamo, lopta se nekako odbila u polje, a ne u gol. Minutu kasnije Suarez je jednako opasno pucao, a ovoga puta izvrsnom intervencijom istaknuo se Lončarić.

Kruno Jurčić pokušao je promijeniti tijek zbivanja izmjenama, pa su tako umjestlo vrlo neraspoloženih Moralesa i Papadopoulosa ušli Sivonjić i Tomečak, no velikog pomaka u Dinamovoj igri nije bilo. Impresionirali su stoperi Kovač i nadasve Lovren, no za kreiranje prilika i postizanje pogodaka ipak su zaduženi neki drugi ljudi.

Žal leži prvenstveno u tome što se činilo da u obrani Ajaxa ima dovoljno prostora, no Dinamu je nedostajala ona hrabrost koju je pokazao u Temišvaru, da se češće odluči na brzu kombinaciju, na udarac ili dribling.

Kada već nije išlo iz igre, Dinamo je do rijetke šanse stigao iz prekida. Sammir je lukavo izveo skraćeni korner, dao savršenu rolicu Badelju na 16 metara, no udarac Dinamovog darovitog veznjaka bio je ispod svake razine. Odmah potom goste je umalo stigla kazna, Suarez je gurnuo loptu De Zeeuwu, koji u kombinaciji s Cufreom u klizećem startu šalje loptu u stativu, a Dinamova obrana zatim čisti u korner.

Ipak, bila je to samo odgoda potvrde zaslužene Ajaxove pobjede. U 80. minuti Sammir je izgubio loptu na polovici Ajaxa, lopta je brzo stigla na lijevu stranu do Suareza koji prelazi Ettoa, ubacuje u sredinu gdje je na petercu sam ostao Dennis Rommedahl i lako zabio za 2:0. Dancu je to bio drugi pogodak Dinamu, zabio je i u Zagrebu prije dvije godine...

Poraz Dinama u sudačkoj je nadoknadi uljepšao Ivan Tomečak, lijepim prodorom i preciznim udarcem s vrha šesnaesterca. Bio je to jedini Dinamov bljesak na utakmici, ali možda i pokazatelj za zagrebački ogled.

Ajax je tako prekinuo ”prokletstvo Dinama”, upisao tri boda s kojima je zaobišao Modre na ljestvici uoči okršaja istih protivnika u Zagrebu. Pobjeda Kopljanika čista je kao suza, bio je Ajax bolja i puno opasnija momčad, no to uvelike ide na dušu i nedovoljno hrabrom Dinamu.

Hrvatski prvak morao je u ovom porazu naučiti da se s Ajaxom može igrati, ali isključivo sa žarom koji je večeras pokazalo premalo igrača...

Europska liga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Temišvar0:0Anderlecht
Ajax2:1Dinamo
1Anderlecht 69:4+511
2Ajax 68:6+211
3Dinamo 66:8-26
4Temišvar 64:9-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!