Zimski sportovi

"Staza u Söldenu mogla je biti sigurnija"

Antonija Pavlić • utorak, 27.10.2009.
"Staza u Söldenu mogla je biti sigurnija"
Foto: Davor Sajko

Nicole Hosp i glavni trener austrijske skijaške reprezentacije Herbert Mandel složni su kako je jedan od glavnih uzroka teže ozljede koljena austrijske skijašice loša priprema i teška staza u Söldenu...

Jedna od najboljih austrijskih skijašica trenutno Nicole Hosp već na početku nove sezone Svjetskoga kupa morala je progutati gorku pilulu. Prvi izlazak na stazu u Söldenu donio joj je, naime, težu ozljedu desnog koljena, zbog koje će uz čitavu sezonu propustiti i glavni sportski događaj sljedeće godine - Zimske olimpijske igre u Vancouveru.

S tom činjenicom mnogima bi se bilo teško pomiriti, pogotovo ako ste veći dio prošle sezone i ljeta već potrošili na oporavljanje od slične ozljede. "Staza u Söldenu mogla je biti postavljena tako da bude sigurnija. Možda će sada napokon, nakon ovih ozbiljnih ozljeda, dobro promisliti što napraviti sljedeće sezone."

Hosp, pak, nije jedina koja je organizatorima premijerne utrke ovogodišnjeg Svjetskog kupa predbacila lošu pripremu staze. Mnogi skijaši i skijašice spominjali su to u izjavama nakon utrka ili na medijskim konferencijama, a jedan od njih bio je i naš Ivica Kostelić.

"Ne znam kako sam uopće i uspio prvu vožnju završiti na 13. mjestu. Staza je već nakon mog nastupa bila u katastrofalnom stanju i brže nisam mogao ići. Puno je ledenih gruda i hupsera, a ima i nešto rupa. Bojim se da razlog tomu nije naglo zatopljenje, kako neki spominju, već je to stvar organizatora", rekao je Profesor.

Zamjerke na stazu nakon Hospine ozljede uputio je i glavni trener austrijske alpske reprezentacije Herbert Mandl. "Moramo 'usporiti' postave staza. Oprema za skijanje danas je tehnološki došla na visoku razinu, što je pozitivno i dobro za sigurnost, no za natjecateljsko skijanje i skijaše neke su stvari vrlo opasne."

Nicole Hosp trebala je u novu sezonu ući motiviranija i spremnija nego ikada. Puknuće ligamenata izazvano bilo nebrigom organizatora, vlastitom nepažnjom ili jednostavno lošom srećom iz stroja će je izbaciti na četiri mjeseca - tek tada moći će započeti s treninzima i pripremati se - za narednu sezonu.

"Što dalje? Previše izbora i nemam. Nakon rehabilitacije započet ću s pripremama za Svjetsko prvenstvo u Garmisch Partenkirchenu 2011. godine", zaključila je na konferenciji za mediju u klinici u Hochrumu.

Sve izrečeno i napisano o opasnosti staze u Söldenu i općenito opasnijih brda u Svjetskome kupu kasnije je potvrdila i "dvostruka" braniteljica Velikog kristalnog globusa Lindsey Vonn. Amerikanka je, naime, otkrila kako svoje dvije veleslalomske vožnje nije odradila na najvišoj razini, a kao razlog tomu ponudila je prijelaz na nove skije, kao i tešku stazu ponad Rettenbach glečera. Na kraju svega, ispao je to i pametan potez.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!