Zimski sportovi

Počinje sezona za Hrvatice

Antonija Pavlić • petak, 13.11.2009.
Počinje sezona za Hrvatice
Foto: Davor Sajko

Finski Levi poprište je druge utrke novog izdanja Svjetskoga kupa. Prve će na stazi skije ukrstiti skijašice, a među njima, s velikim očekivanjima i Hrvatice Ana Jelušić i Nika Fleiss, te mlada Matea Ferk...

Svjetski kup skijaša i skijašica ovoga se vikenda nastavlja u finskom Leviju. U skijaškom odmaralištu na samom sjeveru Finske prve će slalomsko umijeće odmjeriti skijašice, a naslov iz prošle sezone branit će osvajačica Velikog kristalnog globusa Lindsey Vonn.

Prošle godine Amerikanka je u Leviju slavila prvu slalomsku pobjedu u Svjetskome kupu, ispred Šveđanke Marie Pietilae-Holmner i Marije Riesch. Sve one konkurentne bi trebale biti i ove godine, a mjesta na postolju najopasnije će im pokušati ugroziti Anja Paerson i domaća uzdanica Tanja Poutiainen, te Marlies Schild, koja se vratila nakon godinu dana stanke zbog ozljede.

Podaci o utrci

StazaLevi Black
Start 1. vožnje10.00 sati
Start 2. vožnje13.00 sati
Postavljač 1. vožnje C. Schwaiger
Postavljač 2. vožnje P. Wilman
Broj skijašica: 79
Start: 438 metara
Cilj 258 metara

Jedna od skijašica koju će biti veoma zanimljivo pratiti djevojka je koja će sa starta krenuti prva - Tanja Poutiainen. Prije šest godina na domaćem je tlu ispisala čitavu stranicu skijaške povijesti svoje zemlje; postala je, naime, prvom Finkinjom koja je u Svjetskom kupu odnijela pobjedu.

"Bilo je to kao iz bajke. Nešto uistinu predivno. Ne znam što da očekujem od ovosezonske utrke. U odličnom sam stanju, zdrava, sretna, zadovoljna. Imam sve što mi treba. Uživam i pokušat ću iz ove utrke izvući što više pozitivnih stvari", najavila je Finkinja.

Što više pozitivnog i dobar start sezone tražit će i tri Hrvatice - Ana Jelušić, Nika Fleiss i Matea Ferk. Ana će iz startne kućice krenuti četrnaesta, Nika će se okušati 24. dok je Mateju zapao broj 72.

Situacija s našom najboljom skijašicom trenutačno nije najbolja. Samo dan nakon veleslaloma u Söldenu Ani su se ukočila leđa i primorala ju na gubitak deset dana priprema. Da stvar bude još gora pobrinula se i viroza koja ju je prikovala za krevet. Sve to moralo bi se odraziti i na rezultatima na početku sezone, čega je svjesna i sama Riječanka.

"Naporno smo radili na pripremama i postigli prilično dobru formu, no potom je sve pokvarila ukočenost u leđima i viroza. Bojim se da će se to osjetiti na rezultatima", pričala je Jelušić. "I ove godine fokusirat ću se na slalom, koji je i dalje moja paradna disciplina. Nadam se da će u sljedećim mjesecima trud koji sam uložila na pripreme doći na naplatu."

Gotovo nikakvih zdravstvenih problema nije pak imala Nika Fleiss. Upravo zato mlada Samoborka pršti od samopouzdanja i najavljuje povratak u deset najboljih slalomašica svijeta.

"Slalom će ove godine biti moja glavna disciplina - želim ući u prvu jakosnu skupinu, biti među sedam najboljih. U posljednja dva mjeseca nisam imala nikakvih zdravstvenih tegoba, dobro radim na treninzima i vjerujem da je preda mnom uspješna sezona."

Što od sezone očekuje mlada Matea Ferk? "Sa zdravljem stojim bolje nego ikad i to je najbitnije. Minulih godina borila sam se s mnogo problema i prošla nekoliko operacija, no sada na pripremama nisam imala nikakvih problema. Od sezone nemam nekih prevelikih rezultatskih očekivanja; pokušat ću skijati najbolje što znam i vidjet ćemo gdje će me voda odnijeti."

Na stazi Levi Black skijašice su dosad vozile šest puta; premijernu utrku 2004. osvojila je Poutiainen, slijedile su je Riesch, Janica Kostelić i Anja Paerson, a prije posljednje Vonn po drugi puta Riesch.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!