Europska liga, Natjecanje po skupinama, Skupina A, 5. kolo, 02.12.2009, 21:05 h, Bruxelles, stadion Constant van den Stock
Suci: Douglas McDonald, William Conquer, Graham Chambers (svi Škotska)
Anderlecht
Anderlecht
0:1(0:0) Dinamo
Miroslav Slepička 57'
Dinamo

Video: Briljantna akcija vrijedna pobjede

Tomislav Pacak, Marin Vuković • srijeda, 02.12.2009.
Video: Briljantna akcija vrijedna pobjede
Foto: EPA

Jedna izvrsna akcija i sjajni Tomislav Butina bili su dovoljni Dinamu da u Bruxellesu dođe do vrijedne pobjede u Europskoj ligi. S tri gostujuća boda hrvatski prvak i dalje je u igri za europsko proljeće za koje mu treba pobjeda protiv Timisoare kod kuće u posljednjem kolu, ali i trijumf Ajaxa nad Anderlechtom u Amsterdamu...

Anderlecht
Anderlecht
Dinamo
24
Silvio Proto
2
Ondrej Mazuch
3
Olivier Deschacht
(do 85')
5
Lucas Biglia
6
Jelle van Damme
11
Mbark Boussoufa
13
Jonathan Legear
(do 68')
23
Roland Juhász
30
Guillaume Gillet
36
Romelu Lukaku
99
Bakary Saré
(do 72')
Pričuvni igrači
9
Matías Suárez
68'
21
Tom De Sutter
72'
16
Cheikhou Kouyaté
85'
Trener
Ariël Jacobs
2
(do 90'+2')
10
(do 82')
21
Ivica Vrdoljak
Pričuvni igrači
99
Dimitrios Papadopoulos
67'
Trener
Krunoslav Jurčić

Iako nije odigrao utakmicu na razini one u Temišvaru, Dinamo je došao do druge ovosezonske pobjede u Europskoj ligi, i to druge u gostima. Modri su dugo odolijevali napadima vrlo dobrog Anderlechta, koji je kod kuće teško pobjediv, da bi onda u jednom trenutku inspiracije došao do pobjede vrijednog pogotka Miroslava Slepičke. Osim što je ostao u igri za prolazak dalje, Dinamo je osvojio važne bodove za europski koeficijent, pokazavši se još jednom perjanicom hrvatskog klupskog nogometa.

Kruno Jurčić je u utakmicu krenuo bez Pedra Moralesa, a Dinamo je u takvom sastavu čak vrlo dobro otvorio utakmicu, agresivno i čvrsto kako su u Maksimirskoj i priželjkivali. Plod takve igre bila je i rana prigoda Miroslava Slepičke koji je lijepo prošao kroz srce obrane Anderlechta, no udarac s 20-ak metara nije bio dovoljno precizan.

Nažalost, kako je vrijeme odmicalo, tako je nestajala i krv iz Dinamove igre. Belgijci su postajali sve dominantniji, Dinamov vezni red nestao je s terena, a napadači nisu imali šanse s dugim loptama koje su dobivali. Srećom po Dinamo, raspoložen je bio Butina, za razliku od domaćih napadača...

Prvu opasnost domaćin je složio tek u 24. minuti - Romelu Lukaku prošao je iskosa po lijevoj strani, no udarac je bio preslab. Kako se približavalo poluvrijeme, tako su i prigode domaćih bile sve opasnije. U 33. minuti Gillet se prošetao kroz obranu ”zlatnih”, no udarac mu odlično skida Dinamov vratar. Uslijedio je korner nakon kojeg je Van Damme bio najviši u skoku, ali je i njegova lopta bila malo previsoka za gol, ”pogladila” je gornji dio grede.

Sjajnu šansu propustio je u 37. minuti Lukaku – lijepom akcijom Belgijci su izigrali Dinamovu obranu, tamnoputi napadač izašao je sam pred Butinu koji me glavom brani udarac i drži Dinamo u egalu. Na odmor je čak Dinamo mogao otići i s prednošću, Mandžukić je nakon proigravanja Slepičke dobio priliku za udarac s 20-ak metara iskosa, otišlo je daleko od Prota.

Bilo je jasno da se nešto u drugom poluvremenu mora promijeniti, Dinamo nakon dobrih 10 minuta nije pokazao dovoljno za osvojiti tri boda u Bruxellesu. Bilo je samo pitanje što promijeniti, jer kandidata je bilo i više nego dovoljno, posebno u neinventivnom veznom redu.

Promijenilo se nije puno toga u nastavku, Dinamova obrana i dalje je zaboravljala na Lukakua, pa je tako u 52. minuti opet imao matnu situaciju, no opet se istaknuo i Butina dobrom obranom.

Kada se već činilo da je samo pitanje trenutka kada će Anderlecht bolju igru pretvoriti u vodstvo, Dinamo je gotovo iz ničega jednom prekrasnom akcijom poveo. Sammir se probudio iz zimskog zna i odličnom loptom otvorio Tomečaka na desnom krilu, ovaj fantastično lijevom vanjskom daje loptu na peterac odakle Slepička glavom zakucava loptu u mrežu. Do tada skoro nevidljivi Sammir i Tomečak majstorskim su potezima opravdali povjerenje trenera, baš kao i češki napadač koji se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Očekivano, domaćin je pritisnuo Dinamo do kraja utakmice, posljednjih desetak minuta igralo se gotovo isključivo na polovici zagrebačke momčadi, no obrana na čelu s Butinom, ali i dobrim stoperima Lovrenom i Kovačem, nije dopustila Belgijcima neke velike šanse. Poneki dalekometni udarac lako je pokupio raspoloženi Bućo, nabacivanja je uglavnom čistila uža obrana. S druge strane, pokušali su Mandžukić i Papadopoulos kroz neku kontru doći do vrlo važnog drugog pogotka, kojim bi se izjednačio međusobni omjer s Anderlechtom, ali najbolja prilika pripala je Vrdoljaku u sudačkoj nadoknadi – nakon kornera lopta je neočekivano stigla do Dinamovog veznjaka, a ovaj s nekoliko metara koljenom šalje loptu pored gola.

Odmah zatim fantastičnu šansu imao je Badelj, krenuo je iskosa sam prema vratima belgijske momčadi, no pucao je ravno u domaćeg vratara.

Dinamo će žaliti za te dvije šanse, no kući će se ipak vratiti pjevajući – u Bruxellesu je pokazao da nije momčad za ismijavanje, a sada bi uz pomoć Ajaxa mogao konačno dočekati to europsko proljeće. Iako izgledi i dalje nisu veliki, puno su veći nego što su bili prije utakmice, a može li Dinamo očekivati više nego uoči zadnjeg kola živjeti s realnom nadom u prolazak dalje?

Anderlechtu je u posljednjem kolu dovoljan bod protiv nezainteresiranog Ajaxa, no s pobjedom Kopljanika, i pobjedom Dinama nad razbijenom Timisoarom – Modri će konačno na boru imati europske kuglice...

Europska liga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Temišvar1:2Ajax
Anderlecht0:1Dinamo
1Anderlecht 69:4+511
2Ajax 68:6+211
3Dinamo 66:8-26
4Temišvar 64:9-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.12.2009. u 18:08
    samo da dobijemo rumunje ja bi bio sretan jer mi smo sve od sebe dali protiv uefinih muljaroša
    Obrisan korisnik
  • danchy03.12.2009. u 09:27
    bravo momci, al nikako ne mogu prezalit one promasaje vrdoljaka i badelja, da je samo jedna usla bio bi uvjeren u prolaz, ovako ce ajax izac s juniorima, i tesko mozemo ocekivat da ce ajax loviti pobjedu pod svaku cijenu jer im to nista ne znaci
    danchy
  • Obrisan korisnik03.12.2009. u 08:58
    Jurcic je stvarno tvrdoglav covjek! Koliko je forsirao Papadopoulosa, a covjek nista nije pokazao. Kad on igra, onda me je strah kako ce Dinamo proci. Ovaj sastav sto je igrao veceras ulijeva pouzdanje: Slepicka, Tomecak i Ibanez daju kvalitetu vise Dinamu i jos kad se Morales oporavi - to ce bit... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2009. u 05:59
    teško da će se Ajax boriti za Dinamo, vjerojatno će pustiti Andrlechtu radi dobrosusjedskih odnosa....
    Obrisan korisnik
  • beaver02.12.2009. u 23:51
    sada ako ajax okrene and'lect i dinamo temisvar onda ce stvarno dinamo od ponora to uspijeha
    beaver