Zimski sportovi

"Snažna, otporna i dobra na snijegu"

Antonija Pavlić • četvrtak, 03.12.2009.
"Snažna, otporna i dobra na snijegu"
Foto: Kristijan Komarica

Sportski internetski portal Eurosport u suradnji s Yahoom krenuo je u projekt sastavljanja liste 24 najveće sportske zvijezde proteklog desetljeća, a na 22. mjesto postavio hrvatsku skijašicu Janicu Kostelić...

Janica Kostelić nagrade za sportske i ine uspjehe tokom bogate skijaške karijere nastavlja primati i nakon povlačenja iz natjecateljskog sporta. Veliko priznanje ovoga puta donio joj je Eurosport, uvrstivši ju na 22. mjesto na listi najvećih zvijezda proteklog desetljeća.

KRITERIJI

Kriterije izbora Eurosport objašnjava ovako: "Lista je subjektivna. Sportaši se vrednuju ocjenama od 1 do 10, no to nije znanstveni izbor i mnogima se vjerojatno neće sviđati. Važna je slava, a ne talent - dobar glas i popularnost. Naslovnice u tabloidima, broj snimljenih reklama i multimilijunskih ugovora. Sportske sposobnosti tek su jedan dio slike. U obzir dolaze samo uspjesi ostvareni od 2000. - 2009., a veće šanse za dobar plasman imaju oni koji su u tom razdoblju nastupali što duže. Izbor je globalan, ali iz britanske perspektive. Važna je i raznolikost, pokušano je obuhvatiti što više raznih vrsta sportova".

Glavne kriterije za izbor postavili su u suradnji s Yahoom, a pobjednika će obznaniti na Badnjak. Iza Janice, na popisu koji je započet 1. prosinca, već su se našli igrač baseballa Alex Rodriguez, te pilot F1 Lewis Hamilton.

U kategoriji "sportske mogućnosti" 27-godišnja skijašica dobila je ocjenu 9/10 uz obrazloženje: "Jedna od najvećih skijašica svih vremena, zasigurno najveći hrvatski skijaši eksponat. Nevjerojatno svestrana." Istu ocjenu zaradila je i za "sportske uspjehe" - četiri olimpijska i pet svjetskih zlata, četiri Velika kristalna globusa, pobjednica u svih pet disciplina.

U preostalim kategorijama ocjene za hrvatsku snježnu kraljicu ipak su nešto slabije. Za "popularnost" je zavrijedila 6/10 - "Istinska je sportska ikona u Hrvatskoj i skijaškom svijetu, no izvan tih krugova nije previše prepoznatljiva"; u kategoriji "marketinška iskoristivost" pripala joj je trojka i to prvenstveno zbog Laureusove nagrade za najbolju sportašicu 2006. Istu ocjenu dobila je i za "x-factor" - "Nevjerojatan, zapanjujuć povratak nakon teške ozljede prije nego što se zauvijek oprostila."

U ukupnom skoru zaradila je 30 od mogućih 50 bodova, a uz to joj je pripao i konačan opis: "Janica Kostelić najistaknutija je osoba zimskog sporta u proteklom desetljeću (isprike Ole Einaru Björndalenu i njegovim navijačima). Bila je inspirativna i dominantna u jednakoj mjeri, a jedino ju je minoran sportski status skijanja spriječio u višem pozicioniranju na našoj listi. Ona je poput polarnog medvjeda - snažna, otporna i dobra na snijegu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.12.2009. u 15:37
    kad u izbor ubace lewisa hamiltona 2 mjesta iza nje, ne treba uopce raspravljat o kvaliteti...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.12.2009. u 07:23
    nažalost je u ovome odabiru Janica imala dva problema - što se bavila skijanjem i što je iz Hrvatske... treba poznavati malo sport, da bi se znalo kako je skijanje jedan od najtežih sportova - ah, da, nije marketinški atraktivno jer ne stane 50 ili 80 tisuća gledatelja svaki vikend na skijaški... [više na forumu]
    Obrisan korisnik