Zimski sportovi

Kostelić: "Operacija leđa ne dolazi u obzir"

Antonija Pavlić • nedjelja, 06.12.2009.
Kostelić: "Operacija leđa ne dolazi u obzir"
Foto: Dejan Popek

Obnova ozljede leđa natjerala je Ivicu Kostelića na povratak u Zagreb i pokušaj brzog saniranja kako bi se već sljedećeg tjedna u Val d'Isereu vratio utrkama - superkombinaciji, veleslalomu i superveleslalomu...

Ivica Kostelić vratio se u Zagreb i pred novinare u zračnoj luci Pleso stao s primjetnom dozom nesigurnosti i pesimizma. Najboljem hrvatskom skijašu ozljeda leđa, odnosno diskus hernija, u ranoj je fazi poremetila i ovu sezonu, te se iz američkog Beaver Creeka bio primoran vratiti na pregled kod fizioterapeuta Zorana Prše.

Nakon toga najvjerojatnije slijedi odlazak u Daruvarske toplice i tretman kod specijalista za fizikalnu medicinu doktora Božidara Egića, a možda i posjet Münchenu i dr. Mayeru, specijalistu za kralježnicu.

"Mislim da ozljeda nije tako ozbiljna kakva je bila u siječnju prošle godine. Tada sam nastavio voziti i nakon što su se bolovi u leđima pojavili, a sada sam odmah prestao znajući o čemu se radi. Nadam se da ću se Svjetskom kupu vratiti već u Val d'Isereu", rekao je Profesor, no ne izgledavši nimalo ohrabrujuće.

Bez "fasade" nastupio je pak njegov otac Ante. "U ovome trenutku ne mogu dati neku ozbiljniju prognozu, no mogu vam reći moje osobno mišljenje. Ne vjerujem da će Ivica biti sposoban voziti u Val d'Isereu, pače, oporavak bi mogao trajati i dva tjedna."

"Najvažnije je da leđa što prije 'popuste' jer je skijanje sport u kojem nitko ne može voziti umjesto tebe. Bodovi iz Beaver Creeka nepovratno su izgubljeni, a situacija u Svjetskom kupu takva je da je pitanje bi li i stim bodovima bio u utrci za Veliki kristalni globus."

Što se točno dogodilo na zagrijavanju prije drugog službenog treninga spusta u četvrtak? "Posljedice ponovnog javljanja ozljede dijelom snosim i osobno. Izašao sam na stazu nezagrijan na temperaturi od -23, i upravo je to u kombinaciji s doskokom na ravnini pri kojemu sam osjetio udarac u tijelo bilo kobno."

Na turneji po Kanadi i SAD-u zbog obiteljskih problema nije bilo njegovog stalnog fizioterapeuta Zorana Prše. Još jedan veliki peh.

"Sigurno da je i to bio jedan veliki nedostatak, s njim na licu mjesta borili bismo se za nastup. No, njegov izostanak potpuno je opravdan."

Kako komentira odluku FIS-a da službeno ne prizna prvi, skraćeni trening spusta i Ivici zabrani superkombinacijski start? "FIS-ova odluka o zabrani starta nije mi logična, jer su rezultate prvo proglasili službenima, a nakon našeg zahtjeva ih poništili. Ipak, zbog ozljede ne bih mogao voziti."

Postoji li način da se ozljeda sanira drugim putem? Stalne terapije i vježbe na dugoročne staze očito ne mogu donijeti puno. "Operacija ne dolazi u obzir!", oštro je konstatirao. "Dok god ne počnem osjećati bol u nogama neću se podvrgnuti operativnom zahvatu. Operacije leđa najbolje je izbjegavati jer su prerizične."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.12.2009. u 11:06
    Samo hrabro mastore.
    Obrisan korisnik