Europska liga, Natjecanje po skupinama, Skupina A, 6. kolo, 17.12.2009, 19:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 0
Suci: Carballo, Fernandez, Samper, Perez, Borbalan (Španjolska)
Dinamo
Dinamo
Cristian Scutaru 80' (ag)
1:2(0:0) Temišvar
Gigel Bucur 67'
Dorin Goga 84'
Temišvar

Dinamo bez boda i europskog proljeća

Antonija Pavlić, Borna Rupnik • četvrtak, 17.12.2009.
Dinamo bez boda i europskog proljeća
Foto: Davor Sajko

Dinamo je u posljednjoj ovosezonskoj europskoj utakmici izgubio od Timişoare s rezultatom 2:1, premda je gotovo 90 minuta bio nadmoćan. Rumunji su iskoristili dva trenutka dekoncentriranosti modre momčadi, dok im je na drugoj strani izvrsnim obranama obraz čuvao pričuvni vratar Pedro Taborda...

Temišvar
Dinamo
Temišvar
77
(do 83')
21
Ivica Vrdoljak
Pričuvni igrači
Trener
Krunoslav Jurčić
99
Pedro Taborda
13
Cristian Scutaru
6
Daré Nibombé
14
Ioan Mera
20
Florin Maxim
7
Stelian Stancu
55
Alexandru Bourceanu
5
Dan Alexa
77
Alexandru Curtean
(do 75')
9
Winston Parks
(do 90'+2')
18
Gigel Bucur
(do 88')
Pričuvni igrači
21
Dorin Goga
75'
25
Ionut Matei
88'
23
Claudiu Ionescu
90'+2'
Trener
Ioan Ovidiu Sabau

Puno nade polagano je u posljednju Dinamovu ovosezonsku europsku utakmicu, no Zagrepčani su razočarali i propustili pred praznim maksimirskim tribinama pobijediti slabašnu Timişoaru, koja nikada do ovoga trenutka u Europi nije uspjela upisati gostujuću pobjedu. U nekim kombinacijama modri su mogli čak i konačno izboriti europsko proljeće, no uz gubitak bodova "dotukla" ih je i Ajaxova nemoć u Amsterdamu, gdje je Anderlecht slavio s 3:1.

Zagrepčani su bolje otvorili susret od svojih rumunjskih suparnika; već u 2. minuti Slepička se izborio za udarac, no vratar Timişoare krajnjim naporima uspio je loptu izbaciti u korner. Modri su u visokom tempu nastavili i u sljedećih nekoliko minuta, no nisu uspjeli materijalizirati odličnu prigodu i Timişoarinu početnu zbunjenost.

Ivica Vrdoljak:

"Htjeli smo pobijediti, ne opterećujući se previše rezultatom iz Amsterdama. Nismo pružili lošu igru, no nismo niti iskoristili prigode koje smo imali, a primili smo jeftine golove", kratko je pred kamerama HTV-a komentirao Dinamov zadnji vezni.

Gosti su prvi puta napali u sedmoj minuti - Dinamova obrana nespretnošću si je sama stvorila neugodnu situaciju, no pravodobno je reagirao Tomislav Butina. Vratar Zagrepčana na mjestu je bio i dvije minute kasnije, kada je s ruba šesnaesterca pucao Parks.

U 12. minuti udarac je prvi puta oprobao Sammir, no ponovno je na mjestu bio sveprisutni pričuvni vratar Timisoare Pedro Taborda. Nakon malog zatišja u igri iz daljine je pokušao i Maxim, no Butina je kontrirao Portugalcu na drugoj strani igrališta i neugodnu loptu na polusmrznutom igralištu skinuo iz samog donjeg lijevog kuta.

U 28. minuti plavi su kreirali novu odličnu priliku - Etto je fantastično probio desnu stranu i ubacio u sredinu, no do lopte nisu uspjeli doći niti Morales ni Badelj, premda je obrana rumunjske momčadi u tome trenu spala na samo dva igrača.

Rastrčani i razigrani Etto nekoliko minuta kasnije ponovno je na gotovo isti način stvorio pomutnju u Timişoarinoj obrani i na peterac poslao još jednu itekako upotrebljivu prizemnu loptu. Ipak, korak prekratak ovoga puta ostao je Slepička.

Završetak prvog i početak drugog dijela nisu donijeli puno igre i prilika, a ni nakon 15-ak minuta stanke i "grijanja" odnos snaga na travnjaku nije se bitno promijenio.

Prva lopta tako je ponovno završila u Tabordinom naručju. Morales je s lijeve strane ubacio za Mandžukića, a najbolji Dinamov igrač na rubu šesnaesterca lijepo prsima smirio loptu za Slepičku. No, Čeh je pucao preslabo, a uz to mu ni ciljnik nije bio dobro namješten - bio je to lak plijen za Portugalca koji se praktički nije trebao niti previše potruditi za obranu toga udarca.

Prvo veće uzbuđenje u posljednjih 45 minuta također se dogodilo na Timişoarinoj polovici. Morales je izveo korner i na prvoj vratnici pronašao Vrdoljaka, no on pogađa samo Parksa u bloku. Lopta dolazi do gotovo samog Lovrena na 10-ak metara, no udarac koji je uputio mladi branič otišao je nebu pod oblake.

U 64. minuti Luis Ibanez silovito je dva puta, prvo iz slobodnog udarca, a zatim i iz odbijene lopte, isprobao Tabordine reflekse, a netom kasnije odličnu priliku uslijed nepotrebnog oklijevanja propustio je Mandžukić.

Gledali smo u tim trenucima potpunu dominaciju Dinama; Rumunji su bili nemoćni i potpuno razoružani i samo su čudom mogli do pogotka. No, upravo to se dogodilo - modri su pokleknuli i počeli sve češće izbjegavati igranje obrane (posebno veznjaci), a Europa takvo ponašanje ne oprašta.

Nagovještaj gostujućeg vodstva vidjeli smo u 64. minuti - Bucur je probio lijevu stranu i u šesnaestercu u nogu pogodio Curteana, no lopta je fijuknula iznad gola. Iste sreće ipak nije bilo u 67. minuti. Lopta ubačena s lijeve strane kroz gotovo prazan domaći šesnaesterac došla je do Curteana, a njegov udarac na samo nekoliko metara pred Butinom sjajno je dočekao Bucur i podmetnuo nogu za postavljanje rezultata na 0:1.

Nije taj rezultat dugo stajao na semaforu na maksimirskom stadionu; u 81. minuti modroj momčadi pomogao je Cristian Scutaru, zakucavši loptu u svoju mrežu nakon što je Ilija Sivonjić (ušao umjesto Slepičke) izbjegao zaleđe i primirio Sammirov ubačaj, te šeprtljavo pokušao uputiti udarac prema Tabordi.

Novo opuštanje hrvatskog prvaka Timişoara je, ipak, brzo kaznila. Sve akcije, pa tako i ovu, Rumunji su kreirali s lijeve strane; ubačaj Maxima u šesnaestercu se nekako odbio od Parka i došao do Dorina Goge koji je precizno Dinamovu mrežu zatresao i drugi puta.

Europska liga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Ajax1:3Anderlecht
Dinamo1:2Temišvar
1Anderlecht 69:4+511
2Ajax 68:6+211
3Dinamo 66:8-26
4Temišvar 64:9-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kee18.12.2009. u 05:53
    dinamo nadmoćan svih 90 minuta ????? malo prebroji šanse i golove, a pusti alibi igru oko ruba 16 za statistiku
    kee
  • Babangida17.12.2009. u 22:32
    http://vinovo.magnify.net/video/Dinamo-Timisoara-BBB-Dolac s utakmice i sa Dolca
    Babangida
  • Gomez6917.12.2009. u 21:50
    dinamo doma nebi trebal igrati...
    Gomez69
  • Lomax17.12.2009. u 21:42
    jesu jadni
    Lomax
  • Kao1017.12.2009. u 21:05
    Paceri!
    Kao10