Zimski sportovi

"Sljemensku publiku želim u Whistleru"

Antonija Pavlić • četvrtak, 07.01.2010.
"Sljemensku publiku želim u Whistleru"
Foto: Dejan Popek

Bez kurtoazije sipali su skijaši i skijašice hvalospjeve na račun sljemenske utrke i navijača koji su se u dva dana natjecanja u Zagrebu natiskali pored Crvenog spusta. Najviše dojmova sa sobom je ponio Kanađanin Michael Janyk, koji je sljemensku publiku poželio u veljači vidjeti u Whistleru, gdje će se održati Zimske olimpijske igre...

Najbolji austrijski skijaš Benjamin Raich preuzeo je od Carla Janke vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa, no nastupom na Sljemenu nikako nije mogao biti zadovoljan. U prvom izdanju SQT-a osvojio je 26. mjesto, prošle godine uz maglovite uvjete bio 6., a sada se pozicionirao negdje na sredinu - kombinirano je ubilježio 11. vrijeme.

"Ne mogu biti zadovoljan, drugu vožnju sam odradio veoma loše. Učinio sam veliku pogrešku na početku i nisam ju mogao ispraviti do kraja staze. Atmosfera je u Zagrebu bila sjajna, uistinu je užitak voziti pred ovakvom publikom", rekao nam je Benni.

Protekle dvije godine Veliki globus izmicao mu je za dlaku - prošle sezone za dva poena ga je pobijedio Aksel Lund Svindal, godinu ranije Bode Miller, a 2007. ponovno Svindal - ovoga puta za 13 bodova. "Naravno da razmišljam o Globusu, no olimpijska je sezona i stvarno mi se puno misli roji u glavi. Ovu utrku ću ostaviti iza sebe i već gledam naprijed, prema Adelbodenu."

Veliki pomak u drugoj vožnji, sa 16. na 6. mjesto ostvario je simpatični Kanađanin Michael Janyk. "Bio sam ljut nakon prve vožnje i odlučio sam pokušati popraviti plasman, krenuti na sve ili ništa. Presretan sam ostvarenim rezultatom, posebice jer sam silno želio baš ovdje odvoziti dobro i razveseliti publiku. Također mi daje poticaj i za sljedeće utrke, već ovoga tjedna slijedi nam novi ispit u Adelbodenu."

U ciljnoj ravnini "ukrao" je nakon vožnje mikrofon Ozrenu Mülleru i povikao: "Publiko, fenomenalni ste. Zbog vas sam ovako dobro vozio. Nadam se da će takvi navijači u veljači biti u Whistleru, na Olimpijskim igrama."

Upitali smo ga da usporedi doživljaj utrkivanja na Sljemenu s ostalim mjestima koje imaju čast organizirati Svjetski kup. "Ovakvu atmosferu ima Schladming, možda i Adelboden, no Sljeme je svakako jedna od najboljih, a meni i najdražih utrka."

"Publika je zaista fenomenalna i ne mogu riječima opisati osjećaj koji me pratio zbog njihovog navijanja. Lijepo je vidjeti toliko puno ljudi zaljubljenih u skijanje", završio je mladić iz mjesta gdje će početkom veljače startati Olimpijske igre.

U najvećeg tragičara Sljemena prometnuo se pak Reinfried Herbst. Pobjednik prve dvije utrke u Leviju i Alta Badiji deklasirao je konkurenciju u prvoj vožnji, no s 30. startnim brojem na koncu je napravio nekoliko pogrešaka i utrku okončao petom pozicijom.

"Odradio sam najbolju vožnju sezone, no pobjede me stajala pogreška na početku drugog laufa. Nisam nezadovoljan, odlično je sezonu započeti s dvije pobjede i 5. mjestom. Nadao sam se da ću zadržati prednost, no u slalomu te i mala greškica može stajati plasmana. Konkurencija je, također, bila ogromna - vidjelo se to i na Razzolijevoj pobjedi", pričao je Austrijanac.

Bliže se Olimpijske igre. Što bi više volio - Mali slalomski globus ili medalju u Vancouveru? "Teško je reći. Za Globus moraš biti konzistentan i dobar u više utrka, dok ti je na Olimpijskim igrama dovoljan je i trenutak inspiracije. Zato bih se odlučio za Globus. Trenutačno razmišljam samo o tome, utrka za najboljeg slalomaša sezone bit će razriješena u sljedećih mjesec dana."

Otkrio je poslije prve vožnje koliko mu je žao Ivičinog odustajnja. Misli li da Profesor u nastavku sezone može vratiti formu koja ga je krasila u studenom? "Ivica je fantastičan skijaš i uvjeren sam da će se vratiti. Dugo je u vrhu i jedan je od najboljih slalomaša današnjice, neće ga jedna ozljeda 'dotući'. Velik je skijaš i zna se nositi s time", misli Herbst.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!