Zimski sportovi

Medveščak među velikima

Krešimir Ferlak • subota, 30.01.2010.
Medveščak među velikima
Foto: Davor Sajko

Nakon jučerašnje utakmice na klizalištu Šalata, gore napisani naslov definitivno stoji. Medvjedi su organizacijom utakmice na otvorenom ušli u krug onih koji su vratili hokeja na početak. Pod vedro ili zvjezdano nebo, tamo odakle je sve krenulo.

Hokej se još jesenas na velika vrata vratio u Zagreb, a ovih dana se vraća tamo gdje je sve i započelo. Prvi hokejaši zaigrali su na zamrznutim jezerima, pa nastavili na otvorenim klizalištima, a taj sport je kod nas krenuo na otvorenom klizalištu na Šalati. Tamo su odigrane prve utakmice, od tamo je poslana i televizijska slika u svijet.

Priče o popularnosti hokeja na Šalati 60-ih godina prošlog stoljeća, za većinu nas su bile samo priče iz davnina, a sada su postale stvarnost. Hokej se vratio kući. Barem na dvije utakmice, vratio se tamo gdje je sve počelo. Organizacijom tih susreta, Medveščak je, možemo s pravom reći, ušao među velike koji su tako nešto organizirali.

U NHL-u sve je lagano krenulo 2003. godine. Tada su u Edmontonu pred 57 tisuća gledatelja susret odigrali Edmonton Oilersi i Montreal Canadiensi. Taj dvoboj je nazvan Heritage Classic, a Canadiensi su slavili s 4:3. Nakon toga, pet godina se u najjačoj hokejskoj ligi svijeta nije odigrala utakmica na otvorenom. Tada je nastao Winter Classic.

Igra se na samu novu godinu, a prvi je odigran na Ralph Wilson Stadiumu u New Yorku, pred čak 71 tisućom gledatelja, Sastali su se Buffalo Sabresi i Pittsburgh Penguinsi. Bila je to vrlo uzbudljiva utakmica po snijegu i vjetru, a na kraju su odlučivali penali. Pobjedu Penguinsima od 2:1 donio je njihov kapetan Sidney Crosby i tako je Pittsburgh slavio u prvom Winter Classicu koji je odigran.

Godinu dana kasnije spektakularnu utakmicu na Wrigley Fieldu u Chicagu, odigrali su Chicago Blackhawksi i Detroit Red Wingsi. Nešto više od 40 tisuća gledatelja uživalo je u odličnom hokeju, a tada aktualni prvaci iz Detroita slavili su s 6:4. Bio je to puni pogodak, pravi užitak za igrače i publiku i taj uspjeh je označio da će utakmice na otvorenom za novu godinu postati tradicija.

Prije nepunih mjesec dana na legendarnom stadionu Boston Red Soxa, Fenway Parku, snage su odmjerili Boston Bruinsi i Philadelphia Flyersi. Utakmicu je pratilo 38 tisuća ljudi, a slavlje su im Bruinsi priredili u produžetku,. Za pobjedu je zabio Marco Strum i zaslužio ovacije stadiona. Svi komentari sudionika otvorenih utakmica su vrlo pozitivni i zato ne čudi što sve više momčadi želi igrati takve susrete.

Nije ni europski hokej ostao imun na takve utakmice. Početkom 2009. godine u ruskoj ligi, KHL-u odigrana je utakmica između ruskih zvijezda i stranaca, igrača drugih zemalja koji igraju KHL. Posebnost je bila da je susret odigran nasred Kremlja, na legendarnom Crvenom trgu. Po velikoj hladnoći, bolje su se snašli internacionalci, koji su slavili sa 7:6. Junak je bio Marcel Hossa koji je za pobjedničku momčad postigao hat-trick.

Prije nepuna tri tjedna odigrana je i u EBEL ligi utakmica na otvorenom. Na stadionu u Klagenfurtu snage su odmjerili KAC i Villacher SV. Na stadionu se natiskalo nešto više od 30 tisuća gledatelja, a pobjedu od 3:1 na kraju su odnijeli gosti iz Villacha. Atmosfera je bila fantastična, a možda je najbolje sve opisao igrač Villacha, Roland Kaspitz, koji je izjavio: ˝Ovo nam je najljepša pobjeda nakon osvajanja naslova˝.

Medveščak je druga momčadi iz lige koja je organizirala susrete na otvorenom. Istina, Medvjedi su zbog teniskog turnira bili primorani iseliti iz Doma sportova, ali Winter Classic Šalata 2010. već sada se pokazao kao pun pogodak. Karte su bile rasprodane rekordnom brzinom, a sve se pretvorilo u spektakl u kojem uživaju svi koji su uključeni. Kulminacija će biti u nedjelju u susretu protiv Vienna Capitalsa, a pobjeda Medvjeda bio bi najljepši kraj ovog nezaboravnog vikenda.

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!