Zimski sportovi

Björgen vrišti od veselja, Störmer od tuge

Maja Giljanović • petak, 19.02.2010.
Björgen vrišti od veselja, Störmer od tuge
Foto: EPA

Treću medalju od čega drugu zlatnu u pursuitu je na 15 kilometara osvojila skijašica-trkačica Marit Björgen. Olimpijska pobjednica u sprintu i brončana na 10 km Björgen ponovno slavi, a tužna je i to četvrti put na Olimpijskim igrama u karijeri Kristin Störmer Steira. 28-godišnjakinja je nakon tri četvrta mjesta u Torinu 2006. i četiri godine poslije "drvena" četvrta.

Olimpijska pobjednica u klasičnom sprintu i brončana na 10 kilometara naplaćuje kamate nakon razbijenih iluzija na 20. Zimskim olimpijskim igrama u Torinu. Norvežanka je prije četiri godine u Pragelatu otputovala iscrpljena bronhitisom i dokopala se srebra na 10 km.

Ostatak njenog nastupa za njene je standarde bio promašaj: od pursuita je odustala na polovici utrke, u momčadskom sprintu je osvojila četvrto mjesto, u pojedinačnom sprintu nije izborila niti polufinale, na 30 km nije ni nastupila, a u štafeti je Norveška prvi put nakon 1988. ostala bez medalje (5.).

U Vancouveru 29-godišnjakinja briljira i u trećem je nastupu osvojila i treću medalju od čega drugu zlatnu. Björgen je u pursuitu na 15 kilometara nakon klasičnih 7,5 kilometara zauzimala drugo mjesto iza Aino-Kaise Saarinen, ali je u drugoj polovici utrke (7,5 km slobodnim stilom) uzela stvari u svoje ruke, preuzela vodstvo i slavila 8,9 sekundi spred Anne Haag na drugom i 9,3 ispred Justyne Kowalczyk na trećem mjestu.

Haag nikad nije slavila u utrkama Svjetskog kupa, njen plasman nikad nije bio bolji od trećeg mjesta, ali je za četiri stotinke sekunde odoljela svjetskoj prvakinji u pursuitu u Liberecu prošle godine Kowalczyk.

Saarinen je pala na peto mjesto, a za jednom stotinkom sekunde uvijek će žaliti Kristin Störmer Steira. 28-godišnja Norvežanka, svjetska viceprvakinja u pursuitu ponovno je - četvrti put u karijeri - na Olimpijskim igrama osvojila "drvenu" medalju. Steira je u Torinu bila četvrta u pursuitu, četvrta na 10 km i četvrta na 30 km, a i u Vancouveru je četiri godine poslije nakon foto-finiša - četvrta.

Braniteljica titule iz Torina Kristina Šmigun-Vähl je odustala na polovici utrke, zlatna na 10 km Charlotte Kalla je osma, a boljeg od Top 10 plasmana nisu se dokopale ni Talijanke, Marianna Longa je sedma, a Anna Follis deveta.

Pursuit, 15 km (Ž):
1.BJÖRGEN (Norveška) 39:58,1
2.Haag (Švedska) +8,9
3.Kowalczyk (Poljska) +9,3
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!