Zimski sportovi

Northug kralj na 50 km

Maja Giljanović • nedjelja, 28.02.2010.
Northug kralj na 50 km

Utrka skijaša-trkača na 50 kilometara dio je Zimskih olimpijskih igara od prvih ZOI u Chamonixu 1924., a razlika između zlatnog i srebrnog u Vancouveru 2010. nikad je manja. Svjetski prvak iz Libereca prošle godine Petter Northug u finišu je Axela Teichmanna pretekao za tri stotinke sekunde, a broncu je osvojio Johan Olsson sekundu iza Northuga.

Najveći favorit kladionica Petter Northug posegnuo je duboko u unutarnje rezerve, iščupao posljednje atome snage i okitio se titulom olimpijskog pobjednika u najprestižnijoj utrci skijaškog trčanja na 50 kilometara.

24-godišnji svjetski prvak iz Libereca prošle godine na 25. je kilometru iza Martina Johnsrud Sundbya zaostajao 10,4 sekunde, na 45. je kilometru zauzimao 14. mjesto, ali je furioznim finišem sustigao i prestigao svih. Iza Northuga tri je stotinke sekunde (poput jučerašnje utrke i slavlja Kowalczyk ispred Björgen) zaostao Axel Teichmann koji je postolje izborio "iz neba pa u rebra".

Nijemac je, naime, na svim prolazima zauzimao iznad 15. mjesta, najslabiji na 10. km (10 sekundi iza vodećeg) na 43. mjestu, a uoči posljednjeg kruga na 19. (14,5 sekundi iza). Srebrni u timskom sprintu - Teichmann i Tscharnke - srebrni je i na 50 km, a oba puta ga je u finišu prestigao Northug (u sprintu za 1,3 sekundu). Razlika od tri stotinke najmanja je u povijesti, pet stotinki manja od zaostatka Jevgenija Dementijeva iza Giorgija Di Cente.

Četvrta je ovo medalja ukupno Northuga uz još i srebro u štafeti i broncu u sprintu, a prva zlatna na 50 km od najvećeg skijaša-trkača u povijesti Björna Daehlieja u Naganu 1998.: "Plan je bio držati korak s vodećima, ne puštati ih iz vida i napasti na posljednjem usponu. Sve je prošlo kao po 'špagi'", izjavio je Northug.

Bronce se sa sekundom zaostatka iza Northuga i sedam stotinki iza Teichmanna dokopao brončani i u pursuitu i olimpijski pobjednik u štafeti Johan Olsson pola sekunde ispred Tobiasa Angerera i šest stotinki ispred Devona Kershawa.

Branitelj titule iz Torina Giorgio Di Centa je 11., Lukaš Bauer, uz Northuga najveći favorit utrke, je 12., a zlatni na 15 km Dario Cologna sam je sebe sapleo, pao na posljednjem zavoju i s pozicije kandidata za medalju skliznuo na 10. mjesto.

50 km klasično (M):
1.NORTHUG (Norveška) 2h05:35,5
2.Teichmann (Njemačka) +0,3
3.Olsson (Švedska) +1,0
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!