Zimski sportovi

Björgen najbolja sportašica igara

Antonija Pavlić • nedjelja, 28.02.2010.
Björgen najbolja sportašica igara
Foto: EPA

Najuspješniji sportaš (sportašica) Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru norveška je skijašica trkačica Marit Björgen, a slijede ju Wang Meng i Petter Northug...

Najuspješnija sudionica XXI. Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru norveška je skijašica trkačica Marit Björgen, koja je u riznicu jedina pospremila pet medalja (tri zlatne, srebro i broncu).

Tri zlata osvojila je i kineska klizačica na kratke pruge Wang Meng, a tek treće mjesto zauzima prvi sportaš, trkač Peter Northug (osvajač dvije zlatne medalje, te srebra i bronce).

Posebne su nagrade pak primile Slovenka Petra Majdič i Kanađanka Joannie Rochette. Spomenutim su olimpijkama za iznimnu hrabrost i sportsku priču dodijeljena priznanja Terry Fox, ustoličena u čast Kanađanina odraslog u Britanskoj Kolumbiji koji je trčao "maraton nade" kroz domovinu s prostetičkom nogom 1980. godine, a sve kako bi sakupio financijska sredstva za istraživanje raka. Fox je godinu dana nakon iznimnog pothavata preminuo.

Rochette, brončana u pojedinačnom programu umjetničkog klizanja, natjecala se na olimpijskim igrama usprkos tome što joj je četiri dana ranije od srčang udara preminula majka. Majdič je pak do svoje bronce doskijala uz četiri slomljena rebra i pneumatoraks zarađenima na treningu dan ranije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!