Zimski sportovi

Veličanstveni Ammann

Martina Oštrić • srijeda, 03.03.2010.
Veličanstveni Ammann
Foto: EPA

Po drugi put u karijeri Simon Ammann postao je najuspješniji skakač Olimpijskih igara. Nakon zlata na obje skakaonice na Igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine, Švicarac je osam godina poslije u Vancouveru ponovio taj pothvat, te sa četiri individualna zlata stao tik uz bok najvećega, Mattija Nykaenena, koji uz isto toliko zlatnih ima i jednu srebrnu medalju...

Simon Ammann vodeći je čovjek Svjetskog kupa, i kao takav, bio je jedan od favorita za osvajanje najsjajnijeg odličja na Olimpijskim igrama. Ipak, malo je tko očekivao da će ovaj Švicarac ponoviti svoj najveći uspjeh u karijeri - osvajanje dva zlata na Igrama u Salt Lake Cityju iz 2002. godine. Ne zato što Ammann nije u dobroj formi, ili zato što ne poznaje skakaonicu, već zbog konkurencije.

Austrijanci sa četvoricom skakača među pet najboljih promicali su se u najveće konkurente za mjesta na postolju, a tu su bili i veterani Adam Malysz ili Janne Ahonen. Ipak, Švicarac ih je nadmoćno nadskakao na oba natjecanja i uvjerljivo osvojio zlata.

Dvoje Olimpijskih igara na američkom kontinentu i četiri zlata nije nimalo loša bilanca, a čini se da i Švicarcu paše blizina Pacifika, što je i sam potvrdio. Ipak, smatra kako se Salt Lake City i Vancouver ne mogu uspoređivati. "To je tada bila druga osoba. Bio sam u dobroj formi, no do medalje sam došao potpuno neočekivano. Ove sam godine ipak bio favorit", kazao je Švicarac koji je svoja zlata usporedio s čudom. "Dođeš u Kanadu s jasnom vizijom što treba napraviti, a onda ti se to i dogodi. To stvarno je čudo".

Simon Ammann zaista i je bio najbolji na Olimpijskim igrama. Svoju je konkurenciju doslovno pomeo, a bodovno mu se nitko nije mogao približiti na manje od deset bodova zaostatka. Ipak, onaj tko mu je bio najbliži na oba natjecanja je Adam Malysz. Ako je Švicarac bio neočekivani dvostruki zlatni, za Malysza se još manje vjerovalo da može do dva srebra. Premda trenutno šesti u Svjetskom kupu, Malysz nema sezonu za pamćenje, niti je zadnjih mjeseci ostvarivao rezultate od kojih zastaje dah. Ipak, najavljeno - učinjeno. Poljak je najavio kako će najbolje skakati upravo u Kanadi, a taj je naum i ostvario. U duhu pravog sportaša, na kraju je priče stisnuo mlađem kolegi ruku kazavši kako je cijeli turnir "skakao nevjerojatno".

Očekivano momčadsko zlato i dvije bronce Gregora Schlierenzauera plijen je s kojim su se Austrijanci vratili kući. Premda bi za svaku drugu naciju to bio ogroman uspjeh, od skakačke velesile kao što je Austrija očekivalo se ipak malo više. Momčadsko zlato bilo je očekivano, jer su trenutno toliko jaki da bi bez problema mogli oformiti dvije reprezentacije koje bi se borile za postolje, no u individualnom su dijelu malo i zakazali.

Zakazali su i Finci, koji po prvi puta od 1994. godine nisu osvojili ništa, a "točku na i" stavila je i Ahonenova ozljeda zbog koje je odustao od natjecanja na velikoj skakaonici, a za momčadsko natjecanje na kojemu su Finci završili četvrti, nije ni konkurirao. Trećeplasirani Norvežani ostvarili su svoj minimalni cilj, dok su Nijemci srebrom opravdali očekivanja.

Za nekog dobro, a za nekog manje dobre, no skakački dio Olimpijskih igara, sve u svemu, opravdao je očekivanja. Lijepo vrijeme, dugački skokovi i dvije zaslužene pobjede Simona Ammanna zadovoljile su sve one objektivne skokoljupce, a kontroverze oko Ammannovih vezova ovoga puta ćemo ipak zaobići. Nije u duhu olimpizma.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!