Automoto

Vettel napokon do pobjede

Ante Kojundžić • nedjelja, 04.04.2010.
Vettel napokon do pobjede
Foto: EPA

Sebastian Vettel pobjednik je VN Malezije koja se vozila na uskršnje jutro. Nijemac do pobjede došao ispred Marka Webbera, momčadskog kolege iz Red Bulla. Njihovi bolidi ponovno su bili nadmoćni i pobjedu su ugrabili bez ikakvih problema...

Na samome startu Vettel je uspio u prvom zavoju preteći momčadskog kolegu Marka Webbera i povesti utrku. Rosberg i Kubica su slijedila iza dva Red Bulla. Na začelju poretka Fernando Alonso imao je još jedan loš start – Massa ga je pretekao kao i Hamilton.

Upravo Britanac počeo je svoj veliki proboj prema vrhu poretka prestigavši sve ispred sebe. Posebno upečatljiva bila je borba Hamiltona s Vitalijem Petrovom u Renaultu. Hamilton ga je prvo pretekao na posljednjem zavoju da bi Rus vratio poziciju u sljedećem zavoju na kraju startne ravnice. Ipak, nakon par krugova Hamilton uspijeva preteći Renaultovog vozača

Poslije petnaestak krugova zahvaljujući pretjecanjima i odustajanjima bolida ispred sebe Hamilton je dosegao šestu poziciju nakon što je startao kao 20.

Za razliku od Lewisa dva Ferrarija nisu bila u takvoj formi. Massa ispred Alonsa nije uspio preteći nikog. No i oni su se popeli u poretku zbog odustajanja i odlaska drugih vozača u boks na promjenu guma.

U 24. krugu Vettel odlazi u boks po nove gume te vodstvo prepušta Webberu koji u boks ide krug poslije, ali Australac je izgubio dosta vremena u boksu nakon što mehaničar nije uspio odvojiti pištolj za maticu koja drži gumu. Webber se vratio na treće mjesto iza Hamiltona koji je još morao u boks.

Hamilton je poslije odlaska u boks izbio ispred momčadskog kolege Buttona na sedmo mjesto.

Tek u 37. krugu Alonso je ušao u boks, a bio je zadnji koji je obavio nužnu promjenu guma. Španjolac je počeo raditi vrlo brze krugove te je u tim trenucima postavio najbrži krug utrke. Već nakon nekoliko krugova približio se Massi i Buttonu. Čim je Alonso došao nadomak Masse Brazilac je prestigao Buttona s kojim se dotad mučio.

Alonso je bio sljedeći u redu za prestići Buttona, no Španjolac se jako dugo mučio s Britancem sve do dva kruga prije kraja utrke kad je u posljednjem pokušaju pretjecanja izdahnuo Ferrarijev motor. Mjenjač na njegovom bolidu čitavu utrku nije radio kako treba i ovakav rasplet bio je očekivan.

56 krugova poslije starta Vettel je ciljem prošao prvi i odnio svoju prvu pobjedu u sezoni nakon što je i prve dvije utrke dominirao, ali je zbog mehaničkih kvarova morao odustati u trenucima dok je vodio utrku.

Webber je bio na najboljoj startnoj poziciji no Vettel ga je uspio nadmudriti na startu i praktički tu je oduzeo Australcu pobjedu. Webber nije uspio ozbiljnije zaprijetiti Nijemcu te se mora pomiriti s drugim mjestom iako je vrlo razočaran.

Odličan nastup zabilježio je Nico Rosberg koji je stigao do podija u Mercedesu. Njegov momčadski kolega Michael Schumacher odustao je u prvoj polovini utrke nakon što se otpustila matica koja je držala stražnji kotač njegova bolida.

Još jednu vrhunsku utrku odvezao je Robert Kubica koji je Renault uspio dovesti do četvrtog mjesta – podij mu je izmakao za jedno mjesto. Pohvale zaslužuje i Adrian Sutil koji je iza svojih leđa uspio zadržati Hamiltona koji je bio u velikom naletu, no dalje od Sutila nije mogao. Hamilton također ne može biti nezadovoljan – stigao je na šesto mjesto nakon starta s 20. Felipe Massa se također probio sa začelja na sedmo mjesto koje je osvojio u izravnoj borbi s Buttonom.

Aktualni prvak utrku završava na osmom mjestu nakon velike borbe s Alonsom. Britanac je veliki dio utrke odvezao na jednom setu guma što nije lagan posao.

Među prvih deset tu su još Alguersuari i Hülkenberg. Vrlo dobru utrku odvezao je Alguersuari koji se našao u par borbi za pozicije gdje je izišao kao pobjednik.

Sadržajna utrka koja je imala dosta pretjecanja, ali i nemali broj odustajanja. Kiša nije uspjela zakomplicirati stvari u Maleziji već se u cijelosti odvozila po suhom.

Felipe Massa nakon ove utrke vodeći je čovjek prvenstva s 39 bodova dok su iza njega s istim brojem bodova (37) Alonso te Vettel. Jenson Button i Nico Rosberg također imaju isti broj bodova (35) te dijele četvrto mjesto poretka.

Ferrari vodi u konstruktorskom dijelu sa 76 bodova, a slijede McLaren (66), Red Bull (61), Mercedes (44)...

Sljedeća utrka vozi se u Kini 18. travnja.

Rezultat utrke:
1. S. Vettel (NJE/Red Bull) 1:33:48,412 sati
2. M. Webber (AUS/Red Bull) + 4,849 sek
3. N. Rosberg (NJE/Mercedes) + 13,504 sek
4. R. Kubica (POLJ/Renault) + 18,589 sek
5. A. Sutil (NJE/Force India) + 21,059 sek
6. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 23,471 sek
7. F. Massa (BRA/Ferrari) + 27,068 sek
8. J. Button (VBR/McLaren) + 37,918 sek
9. J. Alguersuari (ŠPA/Toro Rosso) + 70,602 sek
10. N. Hülkenberg (NJE/Williams) + 73,399 sek
11. S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso) + 78,938 sek
12. R. Barrichello (BRA/Williams) + 1 krug

Nisu završili:
F. Alonso (ŠPA/Ferrari)
L. Di Grassi (BRA/Virgin)
K. Chandhok (IND/HRT)
B. Senna (BRA/HRT)
J. Trulli (ITA/Lotus)
H. Kovalainen (FIN/Lotus)
V. Petrov (RUS/Renault)
V. Liuzzi (ITA/Force India)
M. Schumacher (NJE/Mercedes)
K. Kobayashi (JAP/Sauber)
T. Glock (NJE/Virgin)
P. de la Rosa (ŠPA/Sauber)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!