Nogomet

Slovačka nada s kapetanskom vrpcom

Borna Rupnik • petak, 28.05.2010.
Slovačka nada s kapetanskom vrpcom
Foto: EPA

Slovačka će po prvi puta samostalno nastupiti na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a najsjajnija zvijezda na premijeri bit će Marek Hamšik, mladić kojem se predviđa velika igračka karijera...

22-godišnji Marek Hamšik, usprkos nedostatku velikog igračkog iskustva, već je sada predvodnik svoje reprezentacije, koja će u Južnoafričkoj Republici prvi put osjetiti slast nastupa na nekoj velikoj smotri. Od Hamšika se mnogo očekuje, ali on mnogo toga može i pružiti.

Marek Hamšik

Datum i mjesto rođenja: 27. srpnja 1987., Banska Bystrica
Reprezentacija: Slovačka
Aktualni klub: Napoli
Dosadašnji klubovi: Slovan Bratislava (2004.), Brescia (2004. - 2007.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 30
Golovi: 8

U svojoj se domovini nije dugo zadržao: na Apeninski je poluotok preselio sa samo 17 godina, no tamo je tesao svoj talent i čini se da mu u skorije vrijeme predstoji transfer iz Napolija u neki od vrhunskih europskih klubova, a Svjetsko prvenstvo moglo bi biti idealna pozornica za dokazivanje, odnosno odskočna daska za sljedeću stepenicu u karijeri.

Nakon što je dao svoj doprinos mlađim kategorijama slovačke izabrane vrste, 7. veljače 2007. godine debitirao je u seniorskom dresu, u prijateljskoj utakmici protiv Poljske koja je okončana 2:2. Prvi je pogodak zabio iste godine, u listopadu, u uvjerljivoj pobjedi nad San Marinom 7:0. Međutim, najvažniji mu je onaj protiv susjeda iz Češke u rujnu prošle godine, s bijele točke, kada su Slovaci s 2:2 izborili vrijedan bod na putu prema jugu Afrike.

Hamšik je ofenzivni vezni igrač koji najčešće ordinira na lijevoj strani terena, a koliko važnu ulogu igra u svojoj reprezentaciji najbolje govori podatak da mu je u ovako mladoj dobi ukazana čast da ponese kapetansku vrpcu. Nije nikakvo čudo što je 2009. godine izabran za najboljeg nogometaša svoje države.

"Igranje za reprezentaciju najveća je čast koju igrač može iskusiti u nogometu. Zato ćemo na svakoj utakmici na Svjetskom prvenstvu dati baš sve od sebe, pa što bude".

"Plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo, rodio mi se sin i proglašen sam najboljim. A samo su mi 22 godine - nadam se da će se ovi sjajni trenuci nastaviti", izjavio je nedavno Marek Hamšik. Njegova je energija na terenu impresivna, kvalitete neupitne, a ako ga bilo tko od protivnika ne shvati dovoljno ozbiljno, mogao bi se naći u nemalim problemima.

Poseban će mu motiv svakako biti dvoboj protiv svjetskih prvaka, Talijana, čiji nogomet pozna "u dušu". Ostvari li Slovačka na nadolazećem turniru značajan rezultat, prilično je sigurno da će Marek Hamšik u tome imati svoje prste.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2010. u 01:53
    Po vec ustaljenom obicaju ide u Inter i tamo ce 2 godine grijati klupu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2010. u 13:15
    piše u kvadratiću: "Reprezentacija: Novi Zeland" - da nije ovo ipak neka zabuna?
    Obrisan korisnik