Nogomet

Valdez: "Možemo biti iznenađenje prvenstva"

Antonija Pavlić • utorak, 18.05.2010.
Valdez: "Možemo biti iznenađenje prvenstva"

Paragvajski napadač Nelson Valdez u razgovoru za službene stranice Fife otkriva atmosferu u reprezentaciji prije SP-a i način na koji se probio u svijetu nogometa i dobio prvu priliku zaigrati u Bundesligi...

Paragvajski napadač Nelson Valdez proživio je iznimno teško djetinjstvo. Majka mu je često zabranjivala igranje nogometa i zbog toga izazivala sukobe s ocem, a kada je konačno otišao od kuće u potragu za srećom bio je prisiljen snalaziti se u trošnom stanu pokraj stadiona Atletica Tembetaryja u Asuncionu.

"Kada sam s 15 godina konačno dobio priliku slijediti svoj san, doživio sam šok saznavši da ću morati živjeti u stanu pokraj stadiona i spavati ispod kreveta. Stanovao sam s četiri kolege koji si također nisu mogli priuštiti luksuz apartmana, ali sam već nakon mjesec dana ostao usamljen. Naprijed me gurala vjera da ću uspjeti i samo sam s pomoću nje prešao preko svih tih prepreka. Otac bi me često zapitkivao treba li mi što, ali sam, premda mi je bilo strašno teško, uporno odbijao pomoć", prepričavao je za službene stranice Fife.

I tada mu je nakon nekoliko godina, kao grom iz vedra neba, na adresu došao poziv za prelazak u Njemačku, gdje i sada živi i radi - u dortmundskoj Borussiji. "Paragvajem defilira mnogo skauta, pa je jedan tako prišao i meni uvjeravajući me da ću potpisom riješiti sve nedaće i neimaštinu. Kasnije sam saznao da čelnici Werdera tada nisu ni znali da netko dolazi na probu, ali sam imao sreće da je predsjednikova žena bila Paragvajka i uspjela ga uvjeriti da mi pruži priliku. U prvoj sam utakmici postigao četiri zgoditka i tako dobio 'vizu' za ostanak."

Reprezentacija je Paragvaja "nekada" bila poznata po svojem defanzivnom pristupu, ali Valdez prije bližećeg Svjetskog prvenstva najavljuje... "Uvijek su nas opisivali kao momčad koja će se parkirati u svoj šesnaesterac i igrati na neriješeno. No, i to je sada iza nas. Ekipa koju je izgradio Gerardo Martino ima mnogo više napadačkih sklonosti i sposobna je visoko pritisnuti protivnika. Tata je definitivno donio promjene."

Koje su glavne karakteristike nove momčadi Albirroje? "Zajedno igramo već neko vrijeme, rastemo praktički od Cope America 2007., stoga je i 'štimung' u kvalifikacijama bio nepromijenjen, konstantan. Kao mala smo obitelj, sazreli smo i u Južnoafričku ćemo Republiku putovati u odličnoj formi. U prošlosti smo se prečesto unaprijed predavali pred reprezentacijama poput Brazila ili Argentine, ali sada znamo za što smo sposobni i imamo mnogo više samopouzdanja."

U skupini F smješteni su s Italijom, Slovačkom i Novim Zelandom. "Dobili smo prolaznu skupinu i smatram da se s ovakvim rosterom i dobrom formom moramo kvalificirati u sljedeći krug. Počašćeni smo što otvarajući susret igramo protiv branitelja naslova, Talijana, ali možda nam to nudi i priliku da ih iznenadimo jer i sami priznaju kako često slabo startaju."

Paragavajska publika od ovogodišnjeg prvenstva puno traži. "Očekivanja su veoma visoka. Kvalifikacije smo počeli i završili u odličnoj formi i tako se sa svakom dobrom utakmicom ujedno i povećavao optimizam javnosti. Možemo biti iznenađenje prvenstva, siguran sam. Na svjetskoj smotri nikada nismo bili dalje od osmine finala, a volio bih kada bi to pošlo za rukom baš ovoj generaciji. Vjerujem da ćemo otići i dalje, svaka će nam utakmica biti poput finala."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!