Nogomet

Slovačka: Debitanti spremni zablistati

Ivana Strahija • nedjelja, 23.05.2010.
Slovačka: Debitanti spremni zablistati

Po prvi puta od svoje nezavisnosti Slovaci su dobili ulaznicu za turnir Svjetskog prvenstva. Kao i svi debitanti kreću s pozicije autsajdera, a potajno se nadaju ponoviti uspjehe Senegala ili pak Irske. Realno, žele uloviti drugo mjesto skupine i ući među najboljih 16.

Iako FIFA Slovačku ne zove debitantom, jer su uspjesima čehoslovačke nogometne reprezentacije sudjelovali mnogi vrsni slovački igrači, a posebno slavne 1976. godine kad je Čehoslovačka osvojila Europsko prvenstvo, ovo će biti prvi puta da Slovaci pod samo svojom zastavom sudjeluju u najvećem nogometnom događaju. Sve do sada Slovaci se naime nisu uspjeli plasirati na najveće svjetske nogometne događaje, a činjenica da su u posljednjem ciklusu uspjeli znači da je pod vodstvom Vladimira Weissa okupljena dobra ekipa, spremna za višu razinu.

IZBORNIK

Vladimir Weiss je ime koje se u Slovačkoj prirodno veže uz nogomet. Otac današnjeg izbornika, također Vladimir Weiss je nogometna legenda te zemlje, a s reprezentacijom bivše Čehoslovačke osvojio je 1964. godine srebro na Olimpijskim igrama.
Stoga je sinu bilo prirodno baviti se nogometom uz takvog oca, a kroz igračku karijeru je najviše nastupa skupio za Inter iz Bratislave (126).
Danas 45. godišnji Weiss najveći je trenerski uspjeh nakon završetka igračke karijere 2000. godine ostvario s ekipom Artmedia Bratislava, koju je doveo do titule prvaka. No, ostat će u povijesti zapisan kao prvi izbornik koji je Slovačku odveo na veliko natjecanje.
Od kad je 2008. godine preuzeo izborničko mjesto, reprezentacija je dobila glavu i rep, a spojem iskustva i mladosti dobio je pravu kombinaciju, spremnu za izlazak na svjetsku scenu.
Uzbuđenje Svjetskog prvenstva u JAR-u Weiss će podijeliti sa svojim sinom, također Vladimirom Weissom, 20-godišnjim igračem Manchester Cityja na posudbi u Boltonu.

Do prvog mjesta kvalifikacijske skupine 3 Slovačka se probila sa sedam pobjeda, jednim remijem i dva poraza te je iza sebe ostavila Sloveniju, koja također putuje na SP, ali i Češku, Sjevernu Irsku, Poljsku i San Marino. Najveću pobjedu od 7:0 Slovaci su u kvalifikacijama upisali protiv San Marina, kojeg su kao i ostali sudionici te grupe iskoristili za pucački trening. Najbolji je strijelac slovačke reprezentacije u tom dijelu natjecanja bio Stanislav Šestak sa šest golova.

Šestak bi trebao ponijeti i najveći dio tereta za postizanje pogodaka u slovačkom dresu na SP-u uz kolegu u vrhu napada Roberta Vitteka, čija je sprema još pod znakom upitnika zbog ozljede. No, onaj u kojeg će sve slovačke oči biti uprte jest Marek Hamšik, 22-godišnjak koji je član Napolija, a koji bi trebao biti glavni playmaker slovačke izabrane vrste. Hamšiku je s kapetanskom vrpcom na rukavu glavna zadaća da opskrbljuje svoje napadače dobrim loptama, a mnogi protivnici Slovačke u kvalifikacijama opisali su ga kao izuzetno okretnog i brzog, te stoga neugodnog, igrača.

Najveće prednosti Slovačke su oduševljenje baš svih u zemlji uspjehom u kvalifikacijama i stopostotna podrška izborniku Weissu i njegovim momcima u misiji Južna Afrika. Slovaci dobre igre svojih nogometaša smatraju nastavkom utvrđivanja nacionalnog identiteta te države koja je tek 1993. godine stekla svoju samostalnost, a baš nitko od onih koji budu činili slovačko izaslanstvo ne želi razočarati navijače.

Snage

Velik broj postignutih i razmjerno mali broj primljenih golova velika su prednost Slovačke. Tijekom kvalifikacija u devet od deset utakmica Slovaci su postizali golove, najčešće pokazujući veliku upornost u opsadi protivničkog gola. Postigli su Slovaci ukupno 22 gola, bolji su u kvalifikacijama bili samo Englezi, Nijemci, Španjolci te BiH. Uspješnost u realizaciji je jedan od stupova reprezentacije, 33-godišnji Miroslav Karhan pripisao velikom zajedništvu: "Na travnjaku smo jedno, jer jedino ako svi vučemo u istom smjeru možemo doći do uspjeha."

Slabosti

Najveća slabost Slovačke jest realno kratka klupa sa zamjenama koja bi mogla popuniti upražnjeno mjesto kojeg od idealnih 11 izbornika Weissa u slučaju ozljeda. Već sada je Weiss odlučio u Južnu Afriku povesti trojicu oporavljenika - Martina Škrtela, Filipa Hološku i Roberta Vitteka jer nema baš previše izbora.

Očekivanja

Uspjeh: U svojim su prognozama Slovaci oprezni, ne daju se uvući u opću euforiju koja vlada njihovom zemljom. "Talijani će najvjerojatnije uzeti prvo mjesto naše skupine, a za drugo se moramo izboriti mi. Prolazak u drugi krug bio bi uspjeh, veći nego je itko u Slovačkoj mogao zamisliti", rekao je napadač Šestak.

Realno: Slovačka ima šansu dočepati se mjesta koje iz grupe F Svjetskog prvenstva vodi među najboljih 16. Prvo mjesto je već osigurano za branitelja titule svjetskih prvaka, ekipu Italije, dok će se Paragvaj, Slovačka i Novi Zeland boriti za drugo mjesto tablice. Nakon toga morat će ukrstiti mačeve s najboljim iz skupine E, u kojoj su Nizozemska, Danska, Japan i Kamerun.

Neuspjeh: Posljednje mjesto skupine bio bi neuspjeh za Slovačku, koja onima koji je obožavaju, ali i onima koji su sumnjičavi prema potencijalu reprezentacije, moraju pokazati da su ipak spremni igrati nogomet na toj razini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis26.05.2010. u 18:04
    @ super eagles, tako je! inače slovačka i paragvaj u ovoj grupi idu dalje.
    cameosis
  • Obrisan korisnik25.05.2010. u 20:22
    slovačka-potencijalno iznenađenje SP-a.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 16:04
    bili su u užasno lakoj skupini u kvalifikacijama-ostale ekipe bez obzira na kvalitetetne igrače u užasno lošoj formi. u skupini će završit iza italije i paragvaj jer nemaju kvalitetnog napadača
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2010. u 13:41
    Bosi po trnju a navijat ćemo za najbolju reprezentaciju na svijetu,Nigerijske Super Orlove.
    Obrisan korisnik
  • Zvrx23.05.2010. u 10:42
    Reprezentacija koja će se sasvim sigurno s puno simpatija pratiti u Hrvatskoj. Slovaci su uvijek dragi gosti u Hrvatskoj, a sada ćemo zajedno s njima pratiti SP i navijati za njihovu repku.
    Zvrx