SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina B, 1. kolo, 12.06.2010, 16:00 h, Stadion Ellis Park, Johannesburg, gledatelja: 55800
Suci: Stark, Salver, Picker (svi Njemačka)
Argentina
Argentina
Gabriel Heinze 6'
1:0(1:0) Nigerija
Nigerija

Heinze utišao nigerijske trube

Ivana Spahija • subota, 12.06.2010.
Heinze utišao nigerijske trube
Foto: EPA

Na rasprodanom Ellis Park stadionu u Johannesburgu pred gotovo 55 tisuća navijača Argentina je došla do prve pobjede na Svjetskom prvenstvu. Unatoč epitetima jedne od momčadi s najjačim napadom na svijetu, prve bodove Argentincima donio je branič Gabriel Heinze, koji je ranim pogotkom načeo mrežu Nigerijaca, no u konačnici je taj pogodak postao pobjedonosni za momčad Diega Maradone. Nigerija je pružala solidan otpor Argentini, no unatoč pokušajima u samoj završnici susreta, nije uspjela doći do izjednačenja...

Argentina
Nigerija
Argentina
Nigerija
22
Sergio Romero
2
Martin Gaston Demichelis
6
Gabriel Heinze
7
Angel Di Maria
(do 85')
8
Juan Sebastian Veron
(do 74')
9
Gonzalo Higuain
(do 79')
10
Lionel Messi
11
Carlos Tevez
13
Walter Samuel
14
Javier Mascherano
17
Jonas Gutierrez
Pričuvni igrači
20
Maxi Rodriguez
74'
19
Alberto Diego Milito
79'
4
Nicolas Burdisso
85'
Trener
Diego Armando Maradona
1
Vincent Enyeama
2
Joseph Yobo
3
Taye Taiwo
(do 75')
6
Danny Shittu
8
Yakubu Aiyegbeni
14
Sani Kaita
15
Lukman Haruna
17
Chidi Odiah
18
Victor Obinna
(do 52')
19
Chinedu Ogbuke Obasi
(do 60')
20
Dickson Etuhu
Pričuvni igrači
9
Obafemi Martins
52'
11
Peter Odemwingie
60'
12
Kalu Uche
75'
Trener
Lars Lagerback

Iako se očekivao "desant na Nigeriju", kojega je i sam Maradona najavljivao uoči prvog dvoboja Argentine na Svjetskom prvenstvu, Gaučosi su uspjeli ostvariti cilj i uzeti pobjedu Nigeriji, no s minimalnih 1:0, i to zahvaljujući pogotku braniča Gabriela Heinzea. Svoj su obol brojnim prilikama Argentine dali Messi, Higuain i Tevez, no lopta nikako nije htjela u gol i u konačnici je pobjednika presudio pogodak Heinzea. Nigerija je pružala solidan otpor Argentincima, briljirao je vratar Enyeama, a unatoč neuvjerljivoj igri argentinske obrane u drugom dijelu susreta i solidnim pokušajima za pogodak, izabranici Larsa Lagerbäcka ipak nisu uspjeli doći do izjednačenja.

Očekivano, samim početkom utakmice dominirali su Argentinci, koji su od prve minute počeli opsjedati prostor Nigerije. Najviše problema izabranicima Larsa Lagerbäcka zadavao je Messi nekoliko puta izazvavši pomutnju u šesnaestercu Nigerijaca. Messi je već u trećoj minuti preveslao cijelu nigerijsku obranu i idealno dodao za Higuaina, koji je potom loše gađao pokraj gola.

Rani golovi

Pogodak Heinzea iz šeste minute susreta ukupno je 16. pogodak argentinske vrste postignut u prvih 15 minuta dvoboja. Zanimljiva činjenica, uzme li se u obzir da se velika većina drugih momčadi najčešće budi u samim završnicama, za razliku od Gaučosa, kojima očito leže vatreni počeci.

Mreža Nigerije zatresla se već u šestoj minuti susreta, Veron je izveo udarac iz kuta, a Heinze je u padu glavom pospremio loptu pod gredu gola nemoćnog Enyeame. Uslijedila je argentinska opsada prostora Nigerije, čiji su se igrači pokušavali probuditi sredinom prvog dijela, ali osim nekoliko blijedih pokušaja približavanja vratima Sergija Romera, nisu stvorili veću opasnost.

Argentina je s druge strane i dalje nastavljala prijetiti, i to ponajviše preko raspoloženog Messija, čija je dva pokušaja iz 14. i 17. minute uspješno zaustavio Enyeama. Nigerijski vratar iskazao se i u 21. minuti, Tevez je odlično proigrao za Higuaina, ali je Enyeama paradom spriječio da se ta lopta nađe u mreži. Prvu pravu priliku nogometaši Nigerije ostvarili su tek u 28. minuti kada je Obasi gađao pokraj gola Sergija Romera. Do kraja prvog dijela uslijedilo je nekoliko novih naleta Argentine, od kojih valja izdvojiti odličan pokušaj Messija iz 36. minute kada je na praktički siguran pogodak odlično reagirao Enyeama izbivši loptu iz gornjeg desnog kuta svog gola.

ARGENTINA - NIGERIJA

Udarci: 24/11
Udarci u okvir: 7/1
Posjed lopte: 58%/42%
Prekršaji: 7/8
Točna dodavanja: 446/231

Drugo poluvrijeme donijelo je prilično usporeniji ritam od onog iz prvog dijela, Argentina je novu priliku za povećanje vodstva propustila u 49. minuti, Veron je uputio nisku loptu prema vratima Nigerije, a na nju je zakasnio izići Messi. Jedna od rijetkih prilika Nigeriji se ukazala u 60. minuti, Martins je dobro pronašao Kaitu, koji je potom traljavo gađao iznad gola. Uslijedilo je razdoblje pritiska nigerijske momčadi, obrana Argentine propuštala je na dijelu kojim su upravljali Gutierrez i Di Maria, no protivnički napadači nisu uspijevali uputiti završni udarac prema vratima Sergija Ramosa.

Argentina je do pogotka mogla doći i u 65. minuti susreta, Tevez je pretrčao praktički cijeli teren i dodao za Messija, koji je loptu poslao pokraj gola. Niti Nigerijci nisu mirovali, u 72. minuti je Taiwo gađao nekoliko centimetara pokraj vratnice gola Argentine. Novu priliku Gaučosa prokockao je Messi u 81. minuti susreta kada mu je po tko zna koji put na rep ponovno stao odlični Enyeama, a Nigerijci su najveću priliku za izjednačenje u susretu propustili u 81. minuti. Yakubu je idealno uposlio Uchea, koji je iz blizine loptu poslao iznad grede.

Nigerija je u posljednjim minutama susreta očajnički tražila izjednačujući pogodak, do kojega na kraju ipak nije uspjela doći, te su Argentinci tako ugrabili prve bodove na Mondialu, iako su blago razočarali prikazanom igrom, posebno u drugom poluvremenu. Ipak, Argentina je uspješno odradila "zagrijavanje" i neokrznuta prošla prvu prepreku na putu prema završnici i za očekivati je kako će kasnije proraditi i toliko opjevani napad Gaučosa.

SP 2010. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Južna Koreja2:0Grčka
Argentina1:0Nigerija
1Argentina 37:1+69
2Južna Koreja 35:6-14
3Grčka 32:5-33
4Nigerija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Babangida13.06.2010. u 05:59
    solidan mec
    Babangida
  • Bogomdani12.06.2010. u 20:08
    Dobra Nigerija, još bolja Argentina - sve u svemu: dobra utakmica! (za razliku od FRA - URU)
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 19:07
    @cameosis naravno da nemam pojma ti si veliki expert...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 19:03
    @cameosis,ako Bog da pa da bude tako.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2010. u 18:58
    moj eagle, ovaj nije dodao, onaj bio sam-to nisu šanse već odraz nekvalitete ili škrtosti što opet dođe na isto . po tome bi argentina imala 25 šansi, da je svak dodao gdje treba.
    Obrisan korisnik