Nogomet

Šansu vide i Slovaci i Paragvajci

Maja Giljanović • nedjelja, 20.06.2010.
Šansu vide i Slovaci i Paragvajci
Foto: EPA

Slovačka nakon tužnih 1:1 sa zvukom sirene protiv Novog Zelanda prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima traži protiv Paragvaja, ali reprezentacija koja je u kvalifikacijama u Južnoj Americi osvojila samo bod manje od Brazila i pet više od Argentine ima vlastitu računicu.

Slovačka je prvi put od proglašenja samostalnosti izborila Svjetsko prvenstvo i na debiju joj je prva pobjeda u njenoj niti punoljetnosti izmakla sa zvukom sirene. Golom Roberta Vitteka igrači Vladimira Weissa su vodili od 50. do treće minute sudačke nadoknade i gola Winstona Reida u doslovce posljednjoj akciji na utakmicu.

"Kontrolirali smo utakmicu, ali smo se opustili prije vremena. Nakon što smo propustili osigurati pobjedu iz dvije-tri lijepe šanse kao da smo se uljuljkali u san i čekali da sudac odsvira kraj. Tako uspavane Novi Zeland nas je kaznio i otkinuo na dva velika boda. Proanalizirali smo utakmicu i radili na ispravcima, vjerujem da smo izvukli pouku", izjavio je Weiss.

"Zaslužili smo sva tri boda protiv Novog Zelanda, ali nema smisla plakati nad prolivenim mlijekom. Moramo prošlost ostaviti iza sebe i okrenuti se Paragvaju, doveli smo se u neugodan položaj da se moramo 'vaditi'. Teško je najavljivati velike stvari nakon što ste prosuli bodove protiv reprezentacije koja je na Fifinom renkingu treća najslabija" (iza njih su samo Sjeverna Koreja i JAR, nap. a.) "ali možemo i moramo bolje", zaključio je Weiss.

I Paragvaj ima za čim žaliti nakon vlastitih 1:1 protiv Italije, svjetski prvaci su djelovali sterilno i da nije bilo početničke pogreške veterana Justa Villara koji je izletio grlom u jagode pitanje je kako bi se utakmica rasplela: "Uzeti bod braniteljima naslova je odličan uspjeh, ali ostaje čak i žal za propuštenom šansom. Odigrali smo veliku utakmicu, izvrsno stajali na terenu i nastavimo li u ovom ritmu, pronađemo li idealnu kombinaciju individualne kvalitete i timskog rada vidimo svoju šansu", izjavio je izbornik Gerardo Martino.

La Albirroja je od posljednjih pet utakmica pobijedila na dvije (Sjeverna Koreja, Grčka), odigrala je dvije bez pobjednika (Italija, Obala Bjelokosti), a izgubila samo jednom od Irske u prijateljskom susretu koncem svibnja (1:2): "Još tijekom kvalifikacija se vidjelo da imamo kvalitetu, nije mala stvar zauzeti treću poziciju samo bod iza Brazila, a pet bodova ispred Argentine" (u 18 kola su ostvarili 1o pobjeda, tri puta odigrali bez pobjednika i izgubili pet utakmica, nap. a.). "Utakmica protiv Italije je pokazala da smo na pravom tragu".

Weissu se na raspolaganje nakon oporavka od ozljede koljena u vezi stavlja Miroslav Stoch što će proizvesti selidbu Stanislava Šestaka u špicu i partnerstvo s Robertom Vittekom, a i Martino je dočekao Roquea Santa Cruza, napadač Manchester Cityja je protiv Italije odigrao samo 22 minute, ali ovog puta je spreman za svih 90 i uskače na poziciju Aureliana Torresa.

Veznjak Napolija u prvoj utakmici protiv Novog Zelanda nije pokazao ni tračak talenta koji ga je učinio traženom robom na tržištu i objektom želje brojnih europskih velikana, ali 22-godišnjak je najveća zvijezda Slovačke i izbornika Paragvaja Gerarda Martina čekaju pune ruke posla kako zaustaviti kako Hamšika asistenta, tako i Hamšika strijelca.

Bivši igrač Beira Mara i Club Brüggea Antolin Alcaraz se u sedam sezona provedenih u Europi naučio brojnim trikovima. Čvrst, stamen, britak i beskompromisan u svom i napast u protivničkom šesnaestercu, 27-godišnji centralni obrambeni igrač Wigana je golom za remi protiv Italije zaslužio naziv Igrača utakmice i potpuno zadovoljio ukus svog izbornika i navijača koji su se još koncem 2008. na pitali otkud ga je Martino u 26. godini izmislio.

SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovačka0:2Paragvaj
Italija1:1Novi Zeland
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 11:48
    X pa novi zeland ima najveće šanse
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2010. u 01:19
    Ja bi tu tipovao na Paragvaj.. Odlična momčad,vrlo dobri pojedinci,digao ih je remi sa svjetskim prvacima,dok je pitanje jesu li se Slovaci oporavili od šoka protiv Novog Zelanda.. No,opet,čudno je ovo prvenstvo,svatko svakoga može iznenaditi..
    Obrisan korisnik