Nogomet

Debitantskim zanosom na Nizozemce

Vedran Babić • ponedjeljak, 28.06.2010.
Debitantskim zanosom na Nizozemce
Foto: EPA

Hoće li Nizozemska krenuti stopama Argentine i također upisati četvrtu uzastopnu pobjedu na Svjetskom prvenstvu ili će debitanti iz Slovačke prirediti senzaciju i poslije Azzurra s turnira izbaciti još jednog favorita? Odgovor na to pitanje ćemo dobiti kasnije popodne u Durbanu gdje će izabranici Berta van Marwijka pokušati iskoristiti naklonost ždrijeba i izboriti četvrtfinale Mundijala po peti put u svojoj povijesti.

Nakon što 2002. nisu izborili nastup u Japanu i Južnoj Koreji i nakon što su prije četiri godine zapeli u osmini finala, evo Nizozemcima odlične prilike da se po prvi put od 1998. plasiraju među osam najboljih reprezentacija svijeta. Iako svi znamo da na Svjetskim prvenstvima, a pogotovo u nokaut fazi, više nema laganih protivnika, dojam je da su Nizozemci ponovno imali sreće nakon što im je i skupina bila relativno lagana.

No, prava na pogrešku naprosto nemaju. "Narančasti" su bili za klasu bolji od svih svojih suparnika u skupini i sada ih čeka duel s još jednom reprezentacijom koja im je kvalitetom inferiornija. Slovačka je na cijelom Prvenstvu odigrala tek jednu dobru utakmicu i to protiv Italije i bit će zanimljivo vidjeti kako će mladi debitanti reagirati na okruženje koje donosi osmina finala najvećeg nogometnog natjecanja.

Robin van Persie: Očekujemo tešku utakmicu jer su Slovaci protiv Italije pokazali karakter. Iz naše perspektive sve je lijepo i krasno, ali još uvijek postoji nekoliko stvari koje moramo staviti na svoje mjesto.

Nizozemski izbornik Bert van Marwijk zna da njega i njegove igrače čeka teška utakmica i ne razbacuje se velikim riječima. "Slovačka je nezgodna momčad. Nemaju puno zvijezda, ali znam nekoliko njih koji igraju u nizozemskoj ligi. Težak su suparnik."

A bit će i još teži ukoliko Rafael van der Vaart i Arjen Robben ne budu maksimalno spremni. Naime, Van der Vaart je imao grč u listu, dok se Robben povjerio izborniku kako se još uvijek ne osjeća potpuno slobodnim u igri, iako je naglasio kako je svakim danom njegovo fizičko stanje sve bolje.

Robert Vittek: Nadam se da smo sposobni kreirati još jednu izvedbu poput one protiv Italije. Vjerujem da možemo namučiti svaku reprezentaciju na ovom Prvenstvu. Naravno, Nizozemci su favoriti, i to ne samo u ovoj utakmici već i za osvajanje naslova.

Što se Slovaka tiče, oni proživljavaju svoje najsjajnije dane. U svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu već su u drugom krugu, cijela nacija ih slavi i to bi im možda moglo predstavljati uteg na leđima. Izbornik Vladimir Weiss ističe kako su Nizozemci apsolutni favoriti, no takvu ulogu imali su i Talijani, koji sada Svjetsko prvenstvo gledaju pred malim ekranima.

"Nizozemska ima igrače koji igraju u ponajboljim svjetskim klubovima. Oni su svakako jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova, ali nikad se ne zna. U dobrom smo raspoloženju i vidjet ćemo što će nam utakmica donijeti."

I doista, u ovakvim utakmicama nema izrazitih favorita, no kvaliteta i iskustvo nesporno su na strani Nizozemaca. Ukoliko Bert van Marwijk i njegovi igrači uspiju nametnuti svoj ritam, onda će Slovaci teško do iznenađenja i upravo na tome će morati paziti Vladimir Weiss u pripremi taktike.

U utakmici protiv Kameruna Robinu van Persieju se napokon otvorilo i Arsenalov napadač je zabio svoj prvijenac u Južnoj Africi. Sigurno je da će mu taj pogodak ubrizgati novu dozu samopouzdanja i da će kao takav biti latentna opasnost po obranu Slovačke. Uz to, Robben možda neće biti spreman za krenuti od prve minute i Van Persie će definitivno biti jedan od udarnih igrača nizozemske momčadi u lovu na pobjedu.

Omaleni veznjak Miroslav Stoch odnedavno je novi član turskog Fenerbahčea i ima mnogo motiva za dokazivanje na velikoj sceni. Iako je još uvijek vrlo mlad (20 godina), pokazuje zavidnu kvalitetu i veliki potencijal koji bi ga mogao dovesti i do mnogo većih klubova. Njegova će uloga u utakmici protiv Nizozemske biti golema jer je poznato da Oranje vole diktirati tempo i dominirati u sredini terena.

SP 2010. - doigravanje

osmina finala

Urugvaj2:1Južna Koreja
SAD1:2 *Gana
Njemačka4:1Engleska
Argentina3:1Meksiko
Nizozemska2:1Slovačka
Brazil3:0Čile
Paragvaj5:3 **Japan
Španjolska1:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 12:40
    SLOVENSKO je do buducnosti!
    Obrisan korisnik
  • pipelife28.06.2010. u 11:55
    AJMO ORANJEE!!!!
    pipelife
  • cameosis28.06.2010. u 08:57
    primit će tri boda slovaci -- i krenut će dalje u četvrtfinale! ajmo slovaci!
    cameosis
  • Obrisan korisnik28.06.2010. u 08:35
    sLOVACI ĆE PEIMITI TRICU! Minimalno!
    Obrisan korisnik