Nogomet

El Maestrov orkestar protiv energije vjetrenjača

Ante Jukić • ponedjeljak, 05.07.2010.
El Maestrov orkestar protiv energije vjetrenjača
Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo u nogometu ulazi u samu završnicu. U utorak navečer saznat ćemo ime prvog finalista - hoće li Nizozemska zadati konačan udarac južnoameričkom nogometu ili će Urugvaj doći na korak od trećeg naslova u svojoj povijesti?

I dok je cijeli nogometni svijet još uvijek pod dojmom triler-završnice četvrtfinalnog dvoboja između Urugvaja i Gane, a urugvajski ljubitelji nogometa u transu zbog prolaza u polufinale, Oscar Tabarez mora smiriti strasti u svlačionici i pripremiti momčad za susret u kojem po prvi puta u knock-out fazi Urugvaj neće imati status (blagog) favorita. Od takvog statusa bi bili i još udaljeniji ukoliko se kapetan Lugano zaista ne uspije oporaviti pred veliki okršaj sa Nizozemcima.

"Ukoliko ne budem spreman, moram biti pošten prema svojoj momčadi i ustupiti mjesto drugima, koji također mogu dobro obaviti posao. Ja činim sve što je u mojoj moći kako bih se oporavio, a na treneru i medicinskom timu je donijeti odluku", racionalno je Lugano prokomentirao situaciju u kojoj se nalazi.

Osim ozlijeđenog kapetana, urugvajski tabor more i drugi problemi, poput iscrpljenosti igrača nakon 120-minutne trke protiv Crnih zvijezda, pocrvenjeli prvi topnik Suarez te velika euforija i oduševljenost urugvajskih igrača već sad ostvarenim rezultatom. Zanimljivo će biti vidjeti hoće li El Maestro, kako mu tepaju tamošnji mediji, uspjeti ohladiti glave i nešto, za urugvajski sport veliko, pretvoriti u ogromno.

S druge, pak, strane, Nizozemce, a naročito Van Marwijka muče druge brige oko sastavljanja momčadi. Defenzivni dio, koji je kod prvog i jedinog pogotka Brazila u četvrtfinalu pokazao svoje slabosti, bit će dodatno oslabljen za neigranje De Jonga, defenzivnog veznog, koji je zbog nakupljenih žutih kartona primoran polufinale gledati sa tribina.

"Naravno da sam želio igrati u tako velikoj utakmici kao što je polufinale i sigurno da sam sada tužan što to neću moći", razočarano je svoju sudbinu prokomentirao De Jong, te na upit o razlogu zašto je napravio taj prekršaj dodao: "Jasno da sam znao da mogu dobiti javnu opomenu, ali to mi je bio prvi prekršaj u utakmici.".

I dok je prije susreta sa Brazilom Van Marwijk bez zadrške pritisak i imperativ pobjede prebacio na Dungine izabranike, u izjavama pred ovu utakmicu kaže:"Euforija u domovini ju ovom trenutku je ogromna, i možda je i bolje da smo udaljeni od svega toga kako bi se mogli fokusirati na utakmicu s Urugvajem koja nikako neće biti lagana." Iako je ovo bila diplomatska izjava, ipak se može iščitati kako je nizozemski strateg ovog puta stavio svoju momčad u poziciju favorita.

Da, Nizozemci jesu svjesni svoje objektivno veće kvalitete, ali morali bi, i vjerujemo da jesu, biti svjesni da su baš oni u prethodnoj fazi izbacili momčad koja je po pitanju kvalitete bila superiornija od njih. Kartonirani igrači, (pre)velika očekivanja u domovini i sad već općepoznati gubitnički mentalitet u ovim fazama natjecanja su teret na leđima narančastih. Mogu li taj teret uspjeti iskoristiti i pretvoriti u motiv više, ostaje nam vidjeti.

Hoće li Forlan sa svojom družinom Urugvaj i po treći puta u njegovoj nogometnoj povijesti odvesti do same završnice SP-a ili će Tulipani predvođeni Sneijderom i Robbenom uspjeti ponoviti rezultate velikog im sunarodnjaka Johana Cruyffa, na čelu s kim je Nizozemska 70-ih godina prošlog stoljeća dva puta igrala u finalu Mundijala? Kako bi nakon njemačkog demoliranja Argentine i ispadanja dvaju finalista sa SP-a 2006. već u grupnoj fazi natjecanja bilo neozbiljno davati nekakve prognoze, ostaje nam samo uživati i pustiti igrače da pokažu svoje najbolje u 90(120) minuta, pa ako baš ni u tom razdoblju nitko ne ovjeri ulaznicu za finale, još jednom proći kroz dramu jedanaesteraca.

Zvijezda, vođa i udarna igla ove urugvajske generacije, koja je protivno svim očekivanjima već sada ostvarila najbolji plasman od svih južno-američkih reprezentacija na jugu Afrike, svoju odličnu formu iz klupskog dijela sezone prenio je i na Svjetsko prvenstvo, gdje je svojim pogocima i iskustvom doveo reprezentaciju u krug četiri najbolje momčadi. Iako u formaciji Tabareza radi nešto više "prljavog" posla nego što smo to naviknuli gledati, malo tko će u narednih par godina zaboravit Forlanove pogotke protiv Južnoafričke Republike i Gane

Iako su mu do četvrtfinala mnogi zamjerali kako svoju dužnost vizionara nizozemske igre ne obnaša na najvišoj razini, playmaker Intera je u okršaju protiv Brazila pokazao kako u samo jednoj utakmici može "zakuhati", a zatim i zabiti pogodak, ako treba i glavom, te svoju momčad odvesti na sljedeću razinu. Još kada mu nakon pripisanog auto-gola Mela pročitate statistiku ovog prvenstva i shvatite da je kao vezni igrač u pet odigranih utakmica zabio četiri pogotka, postane vam jasno zašto se baš od Wesleya Sneijdera u zemlji vjetrenjača očekuje mnogo.

SP 2010. - doigravanje

polufinale

Urugvaj2:3Nizozemska
Njemačka0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • lambik07.07.2010. u 19:56
    Argentina? Autogol protiv Danske? Otrijezni se.
    lambik
  • ALGHAZANTH06.07.2010. u 21:22
    Ma kakva Argentina.....?????
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik06.07.2010. u 16:41
    Ne znam zašto svi mediji ističu kako je argentina izraziti favorit, pa ta momčad nije odigrala ništa posebno na ovom prvenstvu, dapače... Sjetite se samo onog autogola na prvoj utakmici protiv Danske, zatim blijede predstave protiv osrednjeg Japana, te ništa bolje igre protiv Kameruna, koji na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.07.2010. u 10:07
    S obzirom na sve urugvajske izostanke Nizozemci su favoriti. Vjerojatno će završiti 1-0 i bit će dosadna tekma. Htio bi da Urugvaj osvoji
    Obrisan korisnik
  • cameosis06.07.2010. u 08:51
    ma vrijeme je došlo za urugvaj, koju crnu nizozemsku ... okrugla godina, sastat će se s njemcima.
    cameosis