Nogomet

Bitka za ugodniji put kući

Lovro Štrbinić • subota, 10.07.2010.
Bitka za ugodniji put kući
Foto: EPA

Nakon 62 odigrane utakmice na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu vrijeme je i za izravne dvoboje za pojedino odličje. U ovom slučaju, Njemačka i Urugvaj odigrat će utakmicu čiji će pobjednik odnijeti u svoju zemlju brončano odličje i ostati zauvijek upisan u povijest...

Mnoge prognoze su bile plasirane, analizirane, kritizirane ili samo komentirane u proteklim mjesecima. Vjerojatno mnogima Urugvaj nije bio u najužem krugu reprezentacija koje će posljednje otputovati s juga Afrike. Ipak, oni su svojom igrom, uz ponešto sreće i spretnosti uspjeli u tom svom naumu i podarili svom malobrojnom stanovništvu trenutke velikog zadovoljstva i nacionalnog ponosa. No, kako bi osim ostvarenog izuzetno pozitivnog dojma bili i značajnije upamćeni u povijesti potrebna je još jedna sitnica. Ta sitnica je ponešto zahtjevnija, ali za ostvarenje takvog velikog rezultata kao što je osvajanje odličja na Svjetskom prvenstvu potrebno je pobijediti nekog velikog. Mogu li to i učiniti vidjet ćemo večeras u Port Elizabethu na stadionu koje nosi ime Nelsona Mandele.

Luis Suarez, napadač Urugvaja: "Za ovu momčad Svjetsko prvenstvo nije još gotovo. Sad je preostala borba do krajnjih granica kako bi se osvojilo treće mjesto. Treća i četvrta pozicija nisu isto kao što su prva i druga, ali mi u utakmicu idemo s jednakim entuzijazmom i željom s kojom smo krenuli na Nizozemsku."

Urugvajske želje, snove i planove pokušat će pokvariti Nijemci, koji su u ovoj utakmici ipak favoriti, unatoč blijedom izdanju u polufinalu. No, ta utakmica nije uspjela izbrisati sve pozitivno napravljeno na ovom prvenstvu od strane Njemačke, koja je svojim izvedbama pridobila mnogo poklonika te je u nekim trenucima bila izdvajana i kao glavni favorit prvenstva. Nakon takvih najava i vjerojatnog porasta ambicija u njihovim redovima možda će biti problema s motivacijom za utakmicu koja predstavlja borbu za utješnu nagradu. No, dodatni motiv bi im trebala biti želja da obrane treće mjesto osvojeno na domaćem terenu prije četiri godine, te tako postanu prva reprezentacija u povijesti kojoj je uspjelo na dva Mundiala zaredom zauzeti treću poziciju.

Što se tiče izostanaka, tu bi u sitnoj prednosti mogli biti Urugvajci jer je nastup Miroslava Klose upitan, te se kod još nekih igrača osjeća zamor materijala. U sastave ovih momčadi vraćaju se oni koji su odradili svoje suspenzije. Kod Urugvaja je riječ o Luisu Suarezu, a kod Njemačke o Thomasu Mulleru, dakle o dvojici važnih kotačića u igri ovih momčadi.

Joachim Low, izbornik Njemačke: "Siguran sam da ćemo ući u utakmicu s potrebnom koncentracijom. Nitko ne treba pognuti svoju glavu i želimo odigrati dobru posljednju utakmicu."

Nije na odmet spomenuti ni međusobni omjer u dosadašnjim ogledima ovih dvaju suparnika. Otkada je Njemačke u današnjem obliku i državnom uređenju ove su se momčadi susrele u tri navrata, a dva puta je slavila Njemačka. Urugvajcu su odigrali nekoliko susreta i s nekadašnjom Zapadnom Njemačkom, te s Istočnom Njemačkom. U dvobojima sa Zapadnom Njemačkom nisu nikada slavili, dva su puta izvukli neriješeno, a izgubili u četiri navrata. Kod dvoboja s Istočnom Njemačkom uspjeli su jednom slaviti, u dva navrata remizirati, te su pretrpjeli tri poraza.

Čija će se statistika poboljšati, te tko će slaviti broncu iz Južne Afrike vidjet ćemo večeras, a da bi se do pobjede došlo na što pošteniji način potrudit će se Meksikanac Benito Archundia koji je određen za glavnog suca ove utakmice. Bez obzira tko bude slavio, pobjednici će biti obilježeni kao svojevrsni junaci i čak i sitna iznenađenja. Nakon odgledanog prvenstva većini to nije iznenađenje, ali treba se sjetiti da su ove reprezentacije u Južnu Afriku bez velike pompe i bombastičnih najava. Svoje su planove kovali u miru, te široj javnosti čak ni Njemačka nije bila u najužem krugu kandidata za osvajanje najviših pozicija. Ipak, nikad se ne smije zaboraviti da su Nijemci uvijek Nijemci, a da su Urugvajci karakteristična južnoamerička momčad, koja često izlazi iz šablona i koja zna ovisiti o potezu ponekog virtuoza kakvih s tog prostora uvijek ima. Sve to nam garantira zanimljivu i sadržajnu bitku za broncu.

Nekima je simpatičan, nekima baš i ne, ali svi se slažu da je jedan od igrača koji je obilježio ovo Svjetsko prvenstvo. Motor je njemačke ekipe, a ujedno i njezin glavni kreator, te će o njegovoj igri uvelike ovisiti konačan ishod ove utakmice.

Prvo ime Urugvaja, kapetan i vođa te ekipe. Sa svojim je golovima i asistencijama jedan od najzaslužnijih što je Urugvaj otišao ovako daleko na ovom Mundialu. Uvijek je opasan za protivnička vrata, te će zasigurno zadavati velike glavobolje Nijemcima.

SP 2010. - doigravanje

za 3. mjesto

Njemačka3:2Urugvaj

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis10.07.2010. u 14:51
    autor članka očito ne zna njemački jezik: oni su na sav glas najavljivali naslov u njemačkim medijima.
    cameosis
  • Obrisan korisnik10.07.2010. u 11:13
    volio bih vidjeti Urugvaj kao pobjednika...
    Obrisan korisnik