Nogomet

Toplak: "Nadam se Njemačkoj i Nizozemskoj"

Ivana Strahija, Samir Toplak • subota, 10.07.2010.
Toplak: "Nadam se Njemačkoj i Nizozemskoj"
Foto: EPA

Sportnetov stručni komentator nudi svoja razmišljanja a utakmici za treće mjesto i o finalu, kao i utakmicama koje su do toga dovele.

Došli smo do same završnice najveće nogometne smotre, a nismo se baš nagledali atraktivnog, kvalitetnog, vrhunskog, uzbudljivog nogometa. Kad uspoređujem prošla svjetska prvenstva i ovo, sigurno je da je SP u JAR-u ispod prosjeka. Krenuli smo užasno pesimistično, prva dva kola bila su neefikasna i neatraktivna, kasnije se nešto malo poboljšalo, ali sve u svemu puno premalo za mjesec dana gledanja navodno najboljih svjetskih ekipa.

MARADONA

Mislim da bi trebao ostati uz reprezentaciju Argentine, ali samo kao atrakcija. On je savršen primjer da je igrača lako izabrati, lako trenirati, ali kad ga treba voditi u utakmici, tu najčešće padaju treneri. Vođenje utakmice zahtijeva reakciju u pravom trenu, a Maradona to sigurno ne zna, mislim da nije na toj razini.

Što je najgore, bojim se da će i finale biti takvo, da će odlučivati najviše dva gola i da neće biti atraktivnosti nego samo postizanja cilja. Nadam se da ću se prevariti!

Moram odmah reći da zbilja volim Nizozemce i oni su moji favoriti već godinama, ali nisam se nadao da ću ih gledati u finalu. Njihova je polufinalna utakmica s Urugvajem bila fantastična, nevjerojatno zanimljiva. Mislio sam da će se Urugvaj u jednom trenutku potpuno otvoriti, no Urugvajci su, nakon što su počeli gubiti, krenuli u dominaciju.

S druge strane, Španjolci su nam došli s obećanjem Barcelone, atraktivnosti i lijepog nogometa. No, oni su za dolazak do cilja izabrali sasvim drukčiji put, umrtvili su Nijemce svojom pas igrom pa oni nisu dugo mogli do lopte. Spriječili su tako najopasnije njemačko oružje, transformaciju nakon krađe lopte oko centra terena, jer im Španjolci svojim posjedom nisu dopustili kontre i polukontre.

SPORTSKO PRAZNOVJERJE

Kad sam još igrao nogomet, znao sam nakon posebno dobre utakmice dugo razmišljati je li mi nešto donijelo sreću i prisjećati se svih koraka tog dana. No, shvatio sam da svakoj seriji mora doći kraj prije ili kasnije. To je moj komentar na plavu vestu njemačkog izbornika Löwa. Možda im jest donijelo nešto psihičke snage, ali eto, očito nije bilo presudno.

Da je samo oko 70. minute Kroos uspio ugurati loptu u mrežu iza Casillasa mislim da bismo imali sasvim drukčiji ishod utakmice. No, uz tu propuštenu priliku i veliku čvrstinu i sigurnost Španjolaca, jedan je pogodak odlučio.

U finalu se nadam pobjedi Nizozemske. Oranje su pokazale da imaju svoj stil igre, moraju ustrajati i nametnuti se. Španjolci su s druge strane teški maheri i siguran sam da će pokušati umrtviti i Nizozemce. Dakle, gledat ćemo dvije ekipe koje njeguju posjed lopte, sve će se svesti na to tko će se nametnuti i prvi iskoristiti pogrešku protivnika.

Iako mnogi vide Španjolce kao pobjednike, tim više što u veznom redu imaju dobre španere, ja ostajem navijač Nizozemske, koja u vezi ima konkretnije igrače, opasnije po gol.

DOMENECH

Kakvi god igrači bili i kako god igrali, mislim da je za rasulo u reprezentaciji i konstantne svađe odgovoran isključivo izbornik Domenech. On je od prvog dana trebao postaviti pravila ponašanja i maknuti one koji su radili nered. To nije učinio i sam sebi je smjestio mač nad glavu. Dobio je potpunu anarhiju, kako u svlačionici, tako i na terenu.

Od individualaca koji bi mogli donijeti odluku nameću se standardni Robben i Sneijder, ali mnogi često previde Kuyta, koji odrađuje pakleni posao, iako možda ne izgleda toliko atraktivno. U redovima Španjolaca sve počinje i završava Villom, koji je u polufinalu protiv Nijemaca igrao na sebi polulijevo gdje mu više odgovara. U špici ga je također protivnicima bilo lakše čuvati nego kad izleti iz drugog plana. Mislim da će se za finale vratiti na svoju poziciju.

Što se utakmice za treće mjesto tiče, moji su favoriti Nijemci. Te dvije u polufinalu poražene ekipe sigurno će igrati opreznije, ne vjerujem da će baš biti lijepo za gledati, jer će se i jedni i drugi truditi osvojiti barem nešto, kad već nisu ušli u finale. Očekujem dominaciju Nijemaca i Urugvaj opasan na kontre i polukontre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!