Liga prvaka, Kvalifikacije, 2. pretkolo, 13.07.2010, 20:15 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 7.000
Suci: Thorsten Kinhöfer, Detlef Scheppe, Christian Fischer (svi Njemačka)
Dinamo
Dinamo
Miroslav Slepička 38'
Jorge Sammir 77'
Etto 81'
5:1(2:1) Koper
Davor Bubanja 11'
Koper

Dinamo krenuo impresivno

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 13.07.2010.
Dinamo krenuo impresivno
Foto: Kristijan Komarica

Loših otvarajućih 20 minuta Dinamo je svojim navijačima nadoknadio vrlo lijepom predstavom u ostatku prvog ogleda s Lukom Koper u 2. pretkolu Lige prvaka. Zagrebački sastav je preokrenuo rano vodstvo Slovenaca i na kraju upisao super uvjerljivu pobjedu koja mu garantira miran uzvrat. Dinamo su do ”petarde” protiv slovenskog prvaka predvodili izvanredno raspoloženi Mario Mandžukić i Sammir…

Koper
Dinamo
Koper
16
(do 76')
77
(do 59')
Pričuvni igrači
 
Trener
Velimir Zajec
1
Ermin Hasič
24
Andraž Struna
(do 56')
6
Enes Handanagič
5
Kristijan Polovanec
20
Amir Karič
8
Nebojša Kovačević
22
Danijel Marceta
21
Ivan Sesar
25
Mitja Brulc
(do 78')
11
Miran Pavlin
(do 84')
32
Davor Bubanja
Pričuvni igrači
17
Aljaž Struna
56'
29
Enej Jelenić
78'
7
Ivica Guberac
84'
Trener
Nedžad Okčič

Da se po jutru dan poznaje, Dinamova sezona bila bi – katastrofalna. Očajnih prvih 20 minuta maksimirskog sastava Luka Koper znala je oploditi vrijednim gostujućim pogotkom i pošteno zabrinuti navijače Dinama, ali sigurno i stručni stožer. Nažalost po Slovence, možda im je bilo bolje da nisu zabili jer je ispalo da su samo – naljutili Dinamo.

STRANCI I DOMAĆI

Iako je po dolasku na klupu Dinama tvrdio kako će stranci morati biti 50 posto bolji od domaćih igrača kako bi igrali, Velimir Zajec je u prvoj službenoj utakmici na teren poslao šest stranaca i pet domaćih igrača. Znači li to da su Ibanez, Chago, Sammir, Etto, Slepička i Morales 50 posto bolji od svojih konkurenata, ili je Zeko zaključio kako je ipak logičnije da igraju najbolji, a ne prema putovnicama?

Kod Dinama se najavljena agresivnost nije mogla naći niti u tragovima, Koper je dominirao terenom te je u 10. minuti zasluženo poveo. Mitja Brulc poslužio je kao ”mantinela” Davoru Bubanji koji s vrha šesnaesterca smireno i vrlo precizno zabija u donji desni kut za šokantnih 0:1. Kod tog pogotka ispala su oba maksimirska stopera, Bišćan i debitant Mesarić.

Upravo su Mesarić i Ibanez bili slaba karika u Dinamovoj obrani, curilo je po toj lijevoj strani, odakle je u 13. minuti Marceta još jednom opasno pucao, no ovoga puta odličnom obranom istaknuo se Butina.

Točno 20 minuta trajalo je razdoblje koje je modrom drukeru utjeralo strah u kosti – je li ovo Zajecov Dinamo? Ipak, do kraja poluvremena Zagrepčani su pronašli igru s priprema i preokrenuli rezultat, da bi u drugom dijelu u potpunosti razbili otpor gostiju i na kraju upisali vrlo uvjerljivu pobjedu.

Opasnost su Hasiću dali naslutiti nepreciznim udarcima Badelj i Morales, da bi u 30. minuti Dinamo došao do izjednačenja. U vrlo lijepoj akciji koja je započela kod vlastitog šesnaesterca, Slepička je ostavio loptu Sammiru koji krasnom asistencijom upošljava Mandžukića - Dinamov reprezentativni napadač prolazi Polovanca i zabija za 1:1, iako će Hasić žaliti za tom loptom s obzirom da ju je imao na nozi.

U 36. minuti lijepu kontru Dinama propustio je oploditi lijepu kontru koju je povukao Mandžukić, no Morales iz lijepe situacije puca nekarakteristično slabo, preslabo za Hasića.

Period dominacije Dinamo je pretvorio i u vodstvo. Mandžukić je dobio zračni dvoboj sa svojim čuvarom, Slepička je na vrijeme utrčao između obrane i vratara, zaobišao ga i pospremio loptu u gol za 2:1. Prije poluvremena je Mandžukić mogao i povećati vodstvo, no iz voleja je pucao ravno u Hasića.

Sjajnom šansom Dinamo je otvorio nastavak – raspoloženi Sammir iz okreta je idealno poslužio Slepičku, no ovaj puca zaista očajno loše, u situaciji kada je mogao i poslužiti Mandžukića.

TRIBINE

Prva službena utakmica ove sezone privukla je na Maksimir oko 7-8 tisuća gledatelja koji su Dinamu pružili pozitivnu atmosferu koja je lani nedostajala. Netko će reći – premalo publike, no s obzirom na datum, ali i pljusak koji je oprao Zagreb pola sata prije utakmice, to je ipak posjeta koja nudi optimizam uoči nastavka sezone.

U svakom slučaju, pozitivna atmosfera bila je ono što je Dinamu lani nedostajalo, a s čim je krenuo ove sezone. Skandiranje Velimiru Zajecu u prvoj utakmici puno govori o stavu javnosti prema novom treneru, jer s tim se ne mogu pohvaliti prethodni treneri Dinama.

No, ako su se tada za glavu hvatali na Dinamovoj klupi, što reći za osjećaj na klupi Kopra nakon što je u 56. minuti Brulc fulao još izgledniju šansu - Karič ga je pronašao idealnim centaršutom, a Brulc s pet metara, nečuvan, promašuje cijeli gol.

Kazna je Slovence stigla u 63. minuti - Etto je ukrao loptu neopreznom Kariču, poslužio Sammiru čiji se udarac zapravo pretvara u asistenciju Mandžukiću – s 10-ak metara vrlo lijepo pogađa malu mrežicu za 3:1.

Tu se Dinamo u potpunosti mogao osloboditi, svjestan da je onih početnih 0:1 bio plod slabog ulaska u utakmicu, a ne velike kvalitete gostujućeg sastava.

U 67. minuti Bišćan je promašio cijeli gol sa samo nekoliko metara, a dvije minute kasnije Sammir glavom propušta staviti šlag na tortu svoje vrlo lijepe predstave. Brazilac je uz Mandžukića bio prva violina Dinama, obojica su bila rastrčana, otvarali su se i nudili, bili raspoloženi za kombinaciju i za prolazak 1 na 1.

Sammir je i u 72. minuti lijepo nabacio za Mesarića, a ovaj glavom puca tik uz desnu vratnicu. Ipak, i Sammir je stigao okruniti svoj nastup – u 77. minuti Sivonjić mu je donio loptu na vrh 16-erca, a Brazilac s hrvatskom putovnicom pogađa donji desni kut za 4:1 Dinama.

Hrvatski prvak tu nije stao – u 81. minuti Mandžukić se nastavio natjecati sa Sammirom na naslov igrača utakmice, poslužio je Ettoa koji se lijepo sjurio u šesnesterac i rutirano pogodio suprotni kut za velikih i konačnih 5:1.

Iako je nakon 20 minuta to izgledalo vrlo upitno, Dinamo je na kraju došao do pobjede koja mu osigurava i više nego miran uzvrat – svakako ne i izlet, jer Zajec će inzistirati da se s novom pobjedom zadrži pobjednička atmosfera koju Dinamo ima nakon ovako uvjerljive prve pobjede.

Daleko od toga da nema mjesta za napredak, to zna i Zeko.

Liga prvaka, kvalifikacije

2. pretkolo

Inter Baku0:1Lech Poznań
Liepājas Metalurgs0:3Sparta Prag
Levadia1:1Debrecen
Birkirkara1:0Žilina
Salzburg5:0HB Tórshavn
Litex1:0Rudar Pljevlja
Omonia3:0Renova
AIK1:0Jeunesse d'Esch
Hapoel Tel-Aviv5:0Željezničar
Bohemians1:0TNS
Dinamo5:1Koper
Aktobe2:0Olimpi Rustavi
BATE Borisov5:1FH Hafnarfjördur
Ekranas1:0HJK Helsinki
Šerif Tiraspol3:1Dinamo Tirana
Partizan3:1Pjunik
Linfield0:0Rosenborg
Renova0:2Omonia
Dinamo Tirana1:0Šerif Tiraspol
HB Tórshavn1:0Salzburg
TNS4:0Bohemians
Rudar Pljevlja0:4Litex
Koper3:0Dinamo
Olimpi Rustavi1:1Aktobe
Pjunik0:1Partizan
Jeunesse d'Esch0:0AIK
HJK Helsinki2:0 *Ekranas
Žilina3:0Birkirkara
Sparta Prag2:0Liepājas Metalurgs
Debrecen3:2Levadia
Lech Poznań9:8 **Inter Baku
Željezničar0:1Hapoel Tel-Aviv
Rosenborg2:0Linfield
FH Hafnarfjördur0:1BATE Borisov

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack14.07.2010. u 14:20
    Pavlin objavio da prekida karijeru,Mangia ga poslao u penziju..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik14.07.2010. u 14:11
    slazem se... onaj penzic Pavlin im je pimplao stalno, a stajali su 2m od njega! ne igraju dovoljno agresivno, ne trce, ne bore se... mozda grijesim jer ih stalno usporedjujem s  ekipom iz doba Marica, Zutog, Cvita i tekmi s partizanom i Celticom...
    Obrisan korisnik
  • Zdren14.07.2010. u 13:27
    dobra tekma. prava vrijednost dinama vidjet će se kasnije, no ovo je bilo obećavajuće, bar prema naprijed. defanzivni dio je malo slabiji. stajali su daleko od igrača i nešto manje trčali. no dobro, sve se to da izbrusiti, ima vremena.
    Zdren
  • Obrisan korisnik14.07.2010. u 12:55
    nemoraš bit pametnjaković da znaš da mesarić je kriv za prvi gol...nije ispratio svog igrača...al nema veze ovo mu je prva tekma službena... dići će se još svi igrači u formi...zasad obećavaju a ti Custos govoriš o Bišćanu ko o nekom debilu a 2003/2004 odigrao je 35 utakmica za Liverpool na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • danchy14.07.2010. u 10:26
    za gol nije kriv bišćan nego mesarić koji umjesto da pokriva igrača trči za loptom, dakle njemu je igrač pobjegao a ne bišćanu. a kako je ibanez mogao pokrit njrgovog igrača kad je bio 10 metara udaljen i čuvao svog igrača?? mesariću je prva tekma, pa nema zamjerki, al ne treba svaljivat krivlnju... [više na forumu]
    danchy

Liga prvaka, kvalifikacije

2. pretkolo

Inter Baku0:1Lech Poznań
Liepājas Metalurgs0:3Sparta Prag
Levadia1:1Debrecen
Birkirkara1:0Žilina
Salzburg5:0HB Tórshavn
Litex1:0Rudar Pljevlja
Omonia3:0Renova
AIK1:0Jeunesse d'Esch
Hapoel Tel-Aviv5:0Željezničar
Bohemians1:0TNS
Dinamo5:1Koper
Aktobe2:0Olimpi Rustavi
BATE Borisov5:1FH Hafnarfjördur
Ekranas1:0HJK Helsinki
Šerif Tiraspol3:1Dinamo Tirana
Partizan3:1Pjunik
Linfield0:0Rosenborg
Renova0:2Omonia
Dinamo Tirana1:0Šerif Tiraspol
HB Tórshavn1:0Salzburg
TNS4:0Bohemians
Rudar Pljevlja0:4Litex
Koper3:0Dinamo
Olimpi Rustavi1:1Aktobe
Pjunik0:1Partizan
Jeunesse d'Esch0:0AIK
HJK Helsinki2:0 *Ekranas
Žilina3:0Birkirkara
Sparta Prag2:0Liepājas Metalurgs
Debrecen3:2Levadia
Lech Poznań9:8 **Inter Baku
Željezničar0:1Hapoel Tel-Aviv
Rosenborg2:0Linfield
FH Hafnarfjördur0:1BATE Borisov