Nogomet

Thuram: "Igrači su oživjeli rasizam"

Borna Rupnik • subota, 17.07.2010.
Thuram: "Igrači su oživjeli rasizam"
Foto: EPA

Nekadašnji francuski reprezentativac Lilian Thuram smatra da pojedine članove Tricolora koji su boravili u Južnoafričkoj Republici treba oštro kazniti...

Bura koju je francusko ponašanje na Svjetskom prvenstvu izazvala još uvijek izaziva reakcije, a svoje je mišljenje ponudio i Lilian Thuram, vlasnik trofeja iz 1998. godine.

"Laurent Blanc je pravi čovjek za posao francuskog izbornika, ali samo ako Savez uspije ponovno postaviti neka moralna načela".

Prstom je prije svega pokazao na kapetana Patricea Evru: "Kao kapetan imao je točno određenu ulogu. Francuski je savez od Anelke zatražio ispriku, Anelka je odbio, a Evra je usprkos tome podržao štrajk koji je promijenio sliku svijeta o Francuskoj i koji bi mogao imati dugoročne posljedice na francusko društvo".

"Naravno da ne treba jednako kazniti sve igrače, poput Gaela Clichyja ili Marca Planusa, ali kapetan Evra i Franck Ribery moraju biti sankcionirani", uvjeren je Lilian Thuram, član vijeća Francuskog nogometnog saveza.

"Ne bude li oštrih kazni, nećemo naučiti lekciju. Kako bismo, primjerice, onda mogli tražiti mladu reprezentaciju ili bilo koga drugoga da se primjereno ponaša?", pita se čovjek koji je Hrvatsku zaustavio na putu prema finalu svjetske smotre.

Thuram, naime, vjeruje da je raskol u nogometnom taboru otvorio pitanje rasizma u reprezentaciji, ali i u državi: "Potezi igrača oživjeli su rasizam u cijeloj Francuskoj. Neki misle da problem leži u prevelikom broju tamnoputih igrača u sastavu. Na adresu saveza stigle su pritužbe, pisma, potrgane članske iskaznice, pa čak i izravne rasističke uvrede. Ono što se dogodilo u Južnoafričkoj Republici je neoprostivo".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.07.2010. u 15:26
    Listam malo stare članke pa moram iskomentirat ... kad si nama zabio dva komada i mi smo oživjeli rasizam
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2010. u 20:54
    Veci ces uspjeh napravit sa igracima iz druge lige i sl. koji su "druzina" nego sa ovakvim "zvijezdama" koji su umisljeni i misli da sve mogu sami...
    Obrisan korisnik