Liga prvaka, Kvalifikacije, 2. pretkolo, 20.07.2010, 20:15 h, Športni Park, Nova Gorica
Suci: Luca Banti, Massimilliano Grilli, Andrea Padovan (svi Italija)
Koper
Koper
Enes Handanagič 11'
Ivica Guberac 53'
Mitja Brulc 79' (11m)
3:0 Dinamo
Dinamo

Hladan tuš u Novoj Gorici

Tomislav Pacak, Vedran Attias, Antonija Pavlić • utorak, 20.07.2010.
Hladan tuš u Novoj Gorici
Foto: Davor Sajko

Očajnom igrom Dinamo se plasirao u treće pretkolo Lige prvaka, jedva sačuvavši golemih 5:1 protiv Luke Koper. Slovenski prvak je odvažnom igrom stigao nadomak pothvata, na kraju je ostao gol prekratak, ali i vjerojatno zadovoljniji ukupno prikazanim od Dinama. Modrima se o glavu obio loš pristup, koji je ovoga puta krenuo od trenera Velimira Zajeca koji nije bio sa svojom momčadi, iako je trebao…

Koper
Koper
Dinamo
1
Ermin Hasič
5
Kristijan Polovanec
6
Enes Handanagič
8
Nebojša Kovačevič
(do 46')
17
Aljaž Struna
20
Amir Karič
(do 60')
21
Ivan Sesar
(do 67')
22
Danijel Marčeta
24
Andraž Struna
25
Mitja Brulc
29
Enej Jelenič
Pričuvni igrači
7
Ivica Guberac
46'
3
Milidrag Marič
60'
33
Saša Božičič
67'
Trener
Nedžad Okčič
24
(do 78')
Pričuvni igrači
Trener
Velimir Zajec

Udarac Chaga u petoj minuti bio je ”duda varalica” za sve koji su mislili kako će Dinamo novom lijepom predstavom lako srediti Koper i u uzvratnoj utakmici. Naime, Dinamove niti igre pogubile su se negdje na relaciji Zagreb – Nova Gorica, pa je prvih 45 minuta proteklo u dominaciji Luke Koper. Domaćini su na poluvrijeme mogli otići i nezadovoljni sa ”samo” 1:0, objektivno su zaslužili i više.

Ponovno je 11. minuta bila kobna za hrvatskog prvaka, kao i u Zagrebu – ovoga puta korner je izveo Karič, a u skoku je najviši bio kapetan Enes Handanagič za 1:0 domaćina.

Malo navijača Dinama

Udaljenost Nove Gorice, ali i velika pobjeda u prvoj utakmici glavni su razlozi ne posebno velikom broju Bad Blue Boysa u Sloveniji. Osim činjenice što ih brojčano nije bilo kao inače, Bad Blue Boysi su odlučili – ne navijati. Najžešći navijači Dinama znali su zbog nekih svojih razloga ”demonstrirati“ na utakmici, no večerašnji razlog ne znamo. Tek su se u drugom dijelu oglasili s pogrdnim porukama na račun uprave, a potom i igrača. S druge strane, i navijači Kopra morali su na ”gostovanje”, njih je, dakako, bilo puno više, i bili su dosta glasna potpora svojoj momčadi, posebno kako je utakmica odmicala, a rezultat postajao sve povoljniji.

U 22. minuti Karič je iz slobodnog udarca ponovno zabrinuo Butinu, no lopta je fijuknula pored gola. Dinamo je na inicijativu domaćina pokušao odgovoriti pokušajima Bišćana glavom (brani Hasić), Sammira s 20-ak metara (opet Hasić) i, najopasnije, Etta, koji je odličan ubačaj Ibaneza propustio pretvoriti u pogodak u 39. minuti.

Koper je bio aktivnija momčad, s više želje, truda, pa i ideje u igri, a najbolju šansu za povećanje vodstva Slovenci su propustili u 43. minuti - Sesar je krasno prošao kroz srednji red Dinama i idealno uposlio Marčetu, no Butina sjajno brani njegov udarac u čistoj 1 na 1 situaciji.

Odlazak Mandžukića, izostanak trenera Velimira Zajeca, manjak motiva nakon uvjerljive pobjede, loša priprema utakmice ili jednostavno bolji Koper nego onaj iz Zagreba – što god bio razlog, Dinamo nije izgledao dobro, ni prema naprijed, ali ni u obrani. Sammir se trudio povezati konce igre, ali nije bilo raspoloženih suigrača – ni u napadu gdje su Slepička, Dodo i Sivonjić bili indisponirani, ni u vezi gdje su Chago i Calello imali ionako previše posla u obrambenim zadacima.

Modri su na odmor ipak otišli relativno mirni, znajući da je 5:1 iz Zagreba ogromna prednost. Nažalost po dinamovce, ne dovoljno ogromna., jer je Dinamov prolazak dalje u drugom dijelu došao pod ozbiljan znak pitanja.

Zanimljivo, početak nastavka donio je sličan scenarij kao početak utakmice – Chago je prvo zaprijetio udarcem iz daljine, a onda je Luka Koper zabila pogodak nakon kornera. Nakon što je sudac oprostio upravo Kameruncu drugi žuti karton, Karič je opet iz kornera poslao neugodnu loptu na koju nisu reagirali ni braniči ni Butina, a taj poklon bez problema, s nekoliko metara u mrežu posprema Ivica Guberac koji je na poluvremenu zamijenio Kovačeviča.

Pogrešna odluka Velimira Zajeca

Pomoćni trener Dinama, Sreten Ćuk, vodio je ovu utakmicu dok je Velimir Zajec u Tirani gledao susret mogućih protivnika, no sigurno neće svoj debi pamtiti po dobrome. Bivši trener Lokomotive nikako nije mogao biti zadovoljan igrom Dinama koji je očigledno u glavi već odavno arhivirao Koper; koliko god se Ćuk trudio ih motivirati kako bi Zeki javio dobre vijesti. Zajecova odluka pokazala se potpuno promašenom i pogrešnom, podcjenjivačka prema protivniku, a takav stav odrazio se i na igrače.

U tom trenutku utakmica je postala vrlo neugodna za Dinamo. Iako je i dalje imao velikih 5:1 iz prve utakmice, Dinamo su sada samo dva pogotka Kopra dijelila od prave katastrofe. Kako je izgledala igra Dinama (a i Kopra), to nije bio uopće nezamisliv scenarij – bilo je jasno da bi još jedan pogodak domaćih donio pravi kaos u utakmicu.

Ćuk je pokušao uvođenjem Moralesa umjesto Slepičke još na poluvremenu, a nakon gola slovenskog prvaka zamijenio je i Ibaneza, slabu kariku na lijevom boku. Nažalost po Ćuka, slabih karika je bilo po cijelom terenu.

Luka Koper pokazala je da to može i zna iskoristiti.

U 77. minuti Enej Jelenič je pobjegao obrani Dinama, Igor Bišćan pokušao ga je s leđa zaustaviti, što je sudac Luca Banti vidio kao prekršaj za najstrožu kaznu i crveni karton za kapetana Dinama. Mitja Brulc bio je silovit s bijele točke za 3:0 Luke Koper. Nemoguće je odjednom postalo vrlo moguće.

Krajnje neugodnih 15-ak završnih minuta za Dinamove igrače, stručni stožer i navijače na kraju je ipak okončano slavljem. Zapravo, teško je reći slavljem nakon ovakve predstave, više olakšanjem što se izbjegla katastrofa zaista povijesnih razmjera (u kontekstu Dinamove, ne svjetske povijesti).

Čudne odluke Okčiča

Trener Luke Koper povlačio je poteze kakve su vjerojatno priželjkivali na klupi Dinama. Iz igre je izvukao dvostrukog asistenta Kariča (valjda zbog umora), a potom i vrlo raspoloženog Ivana Sesara, na nezadovoljstvo publike koja je skandiranjem s travnjaka ispratila hrvatskog veznjaka.

U 86. minuti Brulc je imao dobru priliku, no njegov udarac glavom odlično brani Butina. Usprkos velikom pritisku i terenskoj inicijativi, Luka Koper do kraja nije uspjela svladati Dinamovog vratara, pa su domaćini ostali za pogodak prekratki.

Ovaj dvoboj više je rekao o Dinamu nego onaj u Zagrebu – s ovakvim podcjenjivačkim, očajno slabim pristupom ne može se igrati u Europi, čak ni protiv protivnika koji je izgledao dvije klase slabiji.

Dinamo se, usprkos prolasku u iduću rundu, osramotio u Novoj Gorici, na čelu sa stručnim stožerom koji je apsolutno pogrešno pripremio utakmicu, s odlukom da Zajec ne bude uz momčad kao šlagom na torti.

Sve dobro učinjeno u prve dvije utakmice Dinamo je pokvario u ovoj, sada im predstoji mukotrpan rad kako bi povratili dobru atmosferu.

Liga prvaka, kvalifikacije

2. pretkolo

Inter Baku0:1Lech Poznań
Liepājas Metalurgs0:3Sparta Prag
Levadia1:1Debrecen
Birkirkara1:0Žilina
Salzburg5:0HB Tórshavn
Litex1:0Rudar Pljevlja
Omonia3:0Renova
AIK1:0Jeunesse d'Esch
Hapoel Tel-Aviv5:0Željezničar
Bohemians1:0TNS
Dinamo5:1Koper
Aktobe2:0Olimpi Rustavi
BATE Borisov5:1FH Hafnarfjördur
Ekranas1:0HJK Helsinki
Šerif Tiraspol3:1Dinamo Tirana
Partizan3:1Pjunik
Linfield0:0Rosenborg
Renova0:2Omonia
Dinamo Tirana1:0Šerif Tiraspol
HB Tórshavn1:0Salzburg
TNS4:0Bohemians
Rudar Pljevlja0:4Litex
Koper3:0Dinamo
Olimpi Rustavi1:1Aktobe
Pjunik0:1Partizan
Jeunesse d'Esch0:0AIK
HJK Helsinki2:0 *Ekranas
Žilina3:0Birkirkara
Sparta Prag2:0Liepājas Metalurgs
Debrecen3:2Levadia
Lech Poznań9:8 **Inter Baku
Željezničar0:1Hapoel Tel-Aviv
Rosenborg2:0Linfield
FH Hafnarfjördur0:1BATE Borisov

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2010. u 20:00
    ;))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2010. u 18:58
    Il dottore - uvod bi bio "pobijedili su prvu tekmu 5:1"...
    Obrisan korisnik
  • cameosis21.07.2010. u 12:20
    jedan je od boljih klubova, ali sigurno nije najbolji na ovim prostorima.
    cameosis
  • Obrisan korisnik21.07.2010. u 10:04
    '' Ovdje sam presretan. Dečki su super, i svi su odreda dobri nogometaši. Treninzi su vrlo teški i naporni, ali zato iznimno kvalitetni. Imam dojam da je u Njemačkoj svaki trening kao utakmica: raditi se mora pod punom koncentracijom'' – rekao je Mandžukić....svaki igrac(al bas svaki) koji ode iz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.07.2010. u 08:51
    Child Of Decadence, odi nekam drugam liječi svoje komplekse...Tema je Dinamo a ti u svakom komentaru spominješ Hajduk.Child Of Decadence, prestani više liječit svoje komplekse
    Obrisan korisnik

Liga prvaka, kvalifikacije

2. pretkolo

Inter Baku0:1Lech Poznań
Liepājas Metalurgs0:3Sparta Prag
Levadia1:1Debrecen
Birkirkara1:0Žilina
Salzburg5:0HB Tórshavn
Litex1:0Rudar Pljevlja
Omonia3:0Renova
AIK1:0Jeunesse d'Esch
Hapoel Tel-Aviv5:0Željezničar
Bohemians1:0TNS
Dinamo5:1Koper
Aktobe2:0Olimpi Rustavi
BATE Borisov5:1FH Hafnarfjördur
Ekranas1:0HJK Helsinki
Šerif Tiraspol3:1Dinamo Tirana
Partizan3:1Pjunik
Linfield0:0Rosenborg
Renova0:2Omonia
Dinamo Tirana1:0Šerif Tiraspol
HB Tórshavn1:0Salzburg
TNS4:0Bohemians
Rudar Pljevlja0:4Litex
Koper3:0Dinamo
Olimpi Rustavi1:1Aktobe
Pjunik0:1Partizan
Jeunesse d'Esch0:0AIK
HJK Helsinki2:0 *Ekranas
Žilina3:0Birkirkara
Sparta Prag2:0Liepājas Metalurgs
Debrecen3:2Levadia
Lech Poznań9:8 **Inter Baku
Željezničar0:1Hapoel Tel-Aviv
Rosenborg2:0Linfield
FH Hafnarfjördur0:1BATE Borisov