Nogomet

Lake uvodne prepreke za Dinamo i Hajduk?

Sportnet • subota, 24.07.2010.
Lake uvodne prepreke za Dinamo i Hajduk?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon što su Zagreb i Lokomotiva otvorili novo prvenstvo, slijede i prvi ispiti za dva najveća hrvatska kluba Dinamo i Hajduk. Prvoligašku premijeru imat će i Split, na Kantridi...

Dinamo novi pohod na obranu naslova prvaka počinje protiv novaka u ligi, momčadi Hrvatskog dragovoljca. Bilo što osim tri boda na kontu Modrih bilo bi veliko iznenađenje, a u Maksimiru je pobjeda na otvaranju prvenstva nužna i kako bi se što prije pod tepih gurnula izvedba u slovenskom Kopru u pretkolu Lige prvaka.

Trener Velimir Zajec očekuje čvrsti zid Dragovoljca pred gostujućim golom: "Sigurno će se svim snagama braniti, što znači da nama preostaje pronaći rješenje za njihovu obranu". Stoga bi njegovim nogometašima bilo poželjno da ponove igru iz prve utakmice protiv Kopra, kada su dobrim kombinacijama otvarali prostor i stvarali šanse, a potrebna će biti i kvalitetna realizacija, premda se u Dinamu napad smatra bolnom točkom.

U sastavu Dinama neće biti iskusnih braniča Igora Bišćana i Darija Šimića. Umjesto njih zaigrat će Tomislav Barbarić i Leonard Mesarić, dok je Milan Badelj upitan zbog ozljede. Bude li spreman, naći će svoje mjesto u udarnoj jedanaestorici.

Nedostaju: Šimić (ozljeda), Kramarić, Vrsaljko, Ademi (svi na Europskom prvenstvu U19)

Hrvatski dragovoljac u svoj prvi ogled u novom izdanju 1. HNL ulazi poprilično hrabro. Trener Davor Mladina vjeruje da njegovi nogometaši mogu izbjeći poraz na maksimirskom stadionu.

"Očekujem da ćemo odigrati maksimalno ozbiljno, a od igrača očekujem da se predstave u najboljem mogućem svjetlu. Nadam se da svojom igrom nećemo razočarati javnost niti navijače Hrvatskog dragovoljca te se nadam da ćemo se kući vratiti barem s neodlučenim ishodom", kazao je uoči susreta.

Mladina pritom nije skrivao koju postavu planira suprotstaviti favoriziranom protivniku. Premijeru bi trebali odraditi sljedeći igrači: Franić, Zlatar, Jurin, Grgić, Kešinović, Brozović, Frljužec, Janjetović, Žugaj, Jusufi i Švarić. U Sigetu svojim nedostatkom smatraju mladost ove ekipe, no motiva im ne bi trebalo nedostajati.

Nedostaju: nitko

Čini se da je kraj prošle sezone bio tek prije nekoliko dana, a pred Hajdukovcima su već novi izazovi. Stiže Istra s Antom Mišom, trenerom koji je prošle godine u ovo vrijeme bio hvaljen i slavljen na splitskoj klupi. Godinu dana kasnije Miše je u Puli, a na klupi Hajduka sjedi već četvrti trener u nizu.

Utakmice protiv HSV-a i Dinama nisu otkrile pravu sliku kakvog ćemo Hajduka gledati u novoj sezoni. Bilo je u tih 180 minuta i dobrih, ali i loših trenutaka, pa će tek naredni ispiti dati pravu sliku onoga što je Stanko Poklepović sa svojim pomoćnicima "skuhao" za slavljeničku sezonu.

"Špaci" su na raspolaganju svi osim napadača Vukušića i suspendiranog Tičinovića, koji su s juniorskom reprezentacijom na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Očekuje se ista početna jedanaestorica kao i u dvije prošlotjedne utakmice, osim što bi u se u vrhu napada mogao pojaviti Ahmad Sharbini, umjesto načetog Čopa.

Nedostaju: Vukušić, Tičinović (juniorska reprezentacija)

Nakon teško izborenog spasa u protekloj sezoni, Istra 1961 ponovno kreće u tešku bitku za prvoligaškim ostankom. Novi trener, Ante Miše, ne može računati na nekoliko ključnih igrača iz prošle sezone. Prava pojačanja su, po riječima trenera, samo Igor Žuržinov i Hrvoje Kovačević.

Njima se pridružio i napadač iz Bosne i Hercegovine Emir Hodžić koji ipak neće moći igrati protiv Hajduka. U Istri se nadaju da će papiri iz Grčke, gdje je igrao prije, stići na vrijeme za drugo kolo. Pozitivnu vijest je Miše dobio i od Asima Šehića. Naime, najbolji napadač Puljana u protekloj sezoni potpisao je novi ugovor u trajanju od dvije godine.

U predsezoni njegova momčad nije pokazala previše dobrih stvari, no ima gostovanje u Splitu također može iskoristiti za provjeru forme i uigravanje momčadi. Puljani kod Hajduka ne idu izgubiti, ali objektivno to nije utakmica na kojoj moraju graditi svoj spas.

Nedostaju: nitko

Karlovac će prve bodove u novoj sezoni tražiti na svom stadionu protiv Intera iz Zaprešića. Trener Karlovca, Igor Pamić, poručio je svojim igračima da ga ne zanimaju nikakve kalkulacije i da sezonu želi otvoriti pobjedom.

Pamić je naglasio da će ova sezona biti izuzetno teška i da treba bodove skupljati od prvog kola. "Trebat će pobjeđivati za ostanak u Ligi 12. Tu će i bod nekada biti malo, iako ja kažem, nekad kada ne ide, bod po bod skupi se. Međutim, nadam se da će moji igrači biti raspoloženi i da ćemo utakmicu riješiti onako kako svi skupa želimo", rekao je Paminjo.

Karlovac je doživio velike promijene u svlačionici tijekom ljetnog prijelaznog roka. Otišla su tri ključna igrača iz prošle sezone Vukman, Bunoza i Pamić, ali strateg Karlovca vjeruje da njegova momčad nije slabija u odnosu na prošlu sezonu. Na pripremama su ga posebno oduševili mladi Marko Špelić i iskusni Edin Husić.

Nedostaju: Lajtman (ozljeda), Pilipović (kartoni)

Zaprešićani će prvi ispit svoje gotovo potpuno nove momčadi imati na nezgodnom gostovanju u Karlovcu. Rezultati sastava Ilije Lončarevića iz pripremnih utakmica nisu bili loši te ulijevaju određenu dozu optimizma, no u Interu su svjesni da će prva službena ovosezonska utakmica ipak biti nešto potpuno drugo.

Inter će u Karlovcu biti bez svoje možda i najjače karike, vratara Mateja Delača, koji je s mladom reprezentacijom na Europskom prvenstvu u Francuskoj, a pitanje je i hoće li se uopće po završetku tog natjecanja vratiti u žuti dres.

Stoga bi bod u prvih 90 minuta itekako zadovoljio gostujuće ambicije, a eventualna pobjeda bila bi velika "kao kuća" te bi usmjerila Inter u znatno samopouzdanije vode. Ključno će u gradu na četiri rijeke biti zadržati disciplinu u obrambenoj formaciju, ne griješiti i pričekati svoju priliku da se Karlovčane negdje uhvati "na spavanju".

Nedostaju: Delač (reprezentacija)

Prvi riječki cilj u novoj sezoni glasi izbrisati ne posebno dobar dojam koji je ostao nakon protekle godine, a protivnik za početak ostvarenje tog cilja je novi prvoligaš iz Splita. Zato se na Kantridi računa na sva tri boda.

Sportski direktor Elvis Brajković istaknuo je da ih gosti nemaju čime iznenaditi: "Split poznamo vrlo dobro jer smo ih pratili čitavo pripremno razdoblje, a trener će sastaviti ekipu koja će odgovoriti na prohtjeve." Osim toga, Riječani se nadaju splitskoj tremi.

S nekim novim imenima u momčadi trener Nenad Gračan smatra da Rijeka mora prihvatiti i opravdati ulogu favorita te se tako i postaviti na terenu: "Moramo preuzeti inicijativu te biti agresivni da ostvarimo ono što želimo". Riječki strateg ističe da je kroz pripreme stvarao prepoznatljivu ekipu, a koliko je uspio u tome navijači će moći naslutiti već večeras. Inače, Split je posljednji puta gostovao kod Rijeke prije punih 50 godina.

Nedostaju: nitko

Splićani u svoju prvoligaški debi kreću bez straha. Rijeka u redovima Crvenih ne izaziva strah, a novi trener Ivan Katalinić smatra da u prvom nastupu na kormilu kluba može i do punog plijena. Iako bi bodom vjerojatno bili zadovoljni, pokušat će uzeti sva tri.

Katalinić prije puta na Kantridu nije obznanio kojih će 11 igrača poslati na teren, a u konkurenciji su Bućan, Budiša, Golubović, Grizelj, Lojić, Milović, Obilinović, Parać, Pirić, Radnić, Serdarušić, Pe. Šimić, Pr. Šimić, Tešija, Vidić, A. Vitaić, Vuković, Zagorac i Žužul, dok su kod kuće između ostalih ostali Deranja, Qerimi te obojica Rašića.

Splitski plan za pobjedu temeljit će se na pokušaju da se Rijeci nametne vlastiti stil igre i izbjegne defenzivno čekanje domaćih napada. Koliko će tu namjeru provesti u djelo, pokazat će riječkih 90 minuta, no u Splitu vjeruju da će se na svoj Park mladeži vratiti u dobrom raspoloženju.

Nedostaju: Ćapin, Deranja, Duka, Erceg, Qerimi, Dam. Rašić i Dan. Rašić

Varaždinci će učiniti sve da i pod novim imenom sezonu započnu dobro. Zadar im ne bi trebao biti pretežak protivnik, a kako je iza ekipe Samira Toplaka zbilja dobro pripremno razdoblje, trebalo bi se ono nastaviti i na travnjaku.

No, ozljeda Hojskog ipak je malo poremetila onu savršeno zamišljenu prvu postavu protiv Zadra: "Četiri tjedna smo praktički radili na pripremama za Zadar i malo nas je poremetila ta ozljeda, ali na sreću imamo Glavinu. On me oduševio, uopće se ne bojim gurnuti ga u vatru i imam u njega potpuno povjerenje. Teško je prvu utakmicu prvenstva igrati kod kuće, bojim se da moji mladi igrači ne podlegnu pritisku rezultata i bodova, ali s druge strane znam koliko smo samopouzdanje skupili, pa sam uvjeren da smo favoriti", rekao je Toplak.

Najveći problem predstavljat će Varaždincima tišina na stadionu, pošto su White Stonesi objavili svoj bojkot utakmica, zbog promjene imena kluba. Uprava se ipak nada da će se navijači predomisliti.

Nedostaju: Hojski (ozljeda), Punčec (kartoni/reprezentacija), Vugrinec (registracija)

Momčad Zadra otputovala je u Varaždin na utakmicu sa svojim planovima i željama kojima će pokušati pokvariti naum domaćih da u prvenstvo uđu pobjedom. Želje Zadrana se kreću od osvajanja jednog boda, čime bi vjerojatno svi bili zadovoljni, do onih optimističnih u kojima se spominju i sva tri boda. Ipak, realne mogućnosti nam govore da Zadrani u ovoj utakmici trebaju zadovoljiti svoje apetite eventualnim bodom, jer Varaždin je kod kuće, protiv ovakve ekipe Zadra, ipak blagi favorit.

Što se tiče postave i izostanaka, ne bi trebalo biti većih problema, jer sve važnije karike su na raspolaganju treneru Zebiću koji će tako biti u stanju izvesti udarnu postavu koju je uigravao na pripremama.

Prije utakmice Zebić je izjavio: "Mislim da smo se osvježili i da ćemo u subotu u Varaždinu dobro izgledati." U tome bi im trebao pomoći i Tornado koji se sprema bodriti svoje ljubimce na sjeveru Hrvatske.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Zagreb3:1Lokomotiva
Hajduk6:1Istra 1961
Rijeka1:0Split
Varaždin2:1Zadar
Karlovac 19193:0Inter-Zaprešić
Dinamo4:1Hrvatski dragovoljac
Cibalia3:0Osijek
Slaven Belupo1:0Šibenik
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.07.2010. u 18:50
    dinamoooooooo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2010. u 13:38
    I to crvena zvijezda u sredini.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2010. u 13:30
    karlovac ima najljepši grb
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.07.2010. u 10:53
    a di je zvjezdica u dinamovom grbu????
    Obrisan korisnik
  • cameosis24.07.2010. u 10:02
    pet grbova su pogrešna, ne samo rijekin.
    cameosis

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Zagreb3:1Lokomotiva
Hajduk6:1Istra 1961
Rijeka1:0Split
Varaždin2:1Zadar
Karlovac 19193:0Inter-Zaprešić
Dinamo4:1Hrvatski dragovoljac
Cibalia3:0Osijek
Slaven Belupo1:0Šibenik
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123