Nogomet

Zajec: ”Imali smo glavu i rep”

Tomislav Pacak • srijeda, 04.08.2010.
Zajec: ”Imali smo glavu i rep”
Foto: Davor Sajko

Jasno je da nakon drame jedanaesteraca treneri Dinama i Šerifa nisu mogli ulaziti u preduboke analize viđenoga. Obojica su se složili da je faktor sreće ovoga puta bio na strani moldavskog predstavnika, no usprkos tome Velimir Zajec bio je suočen s prvim ozbiljnim neuspjehom na klupi Dinama…

Gostujući strateg Andrey Sasnitski bio je iskren, priznao je da je njegova momčad imala i sreće, ali nije skrivao veliko zadovoljstvo zbog prolaska dalje:

”Jako smo sretni s ovom pobjedom. Pobijedili smo vrlo dobru, agresivnu momčad Dinama zahvaljujući velikom samopouzdanju i vjeri u vlastite mogućnosti. Njihova profesionalnost, ali i faktor sreće, odveli su nas do ove pobjede. Bilo je važno da izdržimo prvih 20 minuta bez primljenog pogotka, što smo i uspjeli jer smo igrali kompaktno, a još smo uspjeli i postići prvi pogodak. To nam je dalo dodatnu snagu da se borimo do samog kraja. Nažalost, ne mogu se dalje kvalificirati obje ekipe, ali mislim das u Dinamovi igrači također dali sve od sebe ne bi li prošli dalje. Zaista sam sretan što smo prošli dalje.”

Velimir Zajec izbjegao je samokritiku nakon utakmice, kao i kritiku na račun momčadi, tek je, kao i nakon Rijeke, odgovornost za loš rezultat svalio na realizaciju:

”Moram čestitati protivniku na prolasku dalje. Znali smo s kim igramo, znali smo da su organizirana, čvrsta ekipa koja odlično igra i ofenzivan i defanzivan prekid. Mislim da smo usprkos tome napravili dovoljno šansi, promašivali smo čiste šanse, pa možemo žaliti za prolazom. Žao mi je što smo ovdje ispali, jer bismo se nakon još dva tjedna uigravanja mogli ravnopravno boriti i s idućim suparnikom. No, ostaje nam 4. pretkolo Europske lige, Europska liga nam je ionako cilj ove godine. Čestitam svojim igračima na trudu, na stvorenim šansama, ali ne mogu im čestitati na realizaciji. Žao mi je radi ove publike, zahvaljujem se svima na podršci, jer i mediji su doprinijeli da atmosfera danas bude pozitivna.

Novinare je zanimalo i Zajecovo viđenje nekih pojedinačnih nastupa, za početak Ademija koji u prvom dijelu nije previše sudjelovao u kreaciji igre: ”Ademi je odigrao jednu solidnu utakmicu, bio je ono što je trebao biti. On je igrao i zbog dobrog skoka – možda u prvom dijelu nije bio na najvišoj razini, u drugom se dijelu popravio.”

Za Rukavinu je Zajec najavio da može igrati 60-ak minuta, ostao je u igri čak 80: ”Pokušao sam iz njega izvući koliko sam mogao, a toliko je i pružio. Ideja je bila da igra pomalo na sve tri napadačke pozicije, što će jasno biti bolje kada bude potpuno spreman. ”

Je li neuspjeh kada Dinamo ispadne od moldavskog predstavnika? Zajec se nije složio s konstatacijom da Dinamo nije pokazao dovoljnu moć: ””To znači da slabo poznajemo nogomet. Oni su čvrsta, organizirana ekipa, koja nije bolja od nas – štoviše, mi smo imali više šansi, mi smo napadali, tražili prolaze. Poraz kao poraz, svaki je težak, ali mislim da je ekipa imala i glavu i rep, a to pokazuje sami broj šansi koje smo stvorili. ”

Jesu li u Dinamu vježbali jedanaesterce za ovaj susret? ”Mi jedanaesterce pucamo non-stop, bez obzira na ovu utakmicu. To je dio svakog našeg treninga, nismo se pripremali posebno za ovu utakmicu.”

Zajec se složio da bi ovaj poraz mogao ostaviti psihičke posljedice na ekipi: ”Sigurno da je dečkima jako teško nakon ovakvog ispadanja. Nije lako vratiti ekipu nakon bilo kakvog poraza, a posebno nakon utakmice u koju su ušli s puno emocija, pa ćemo imati dosta posla s vraćanjem dobre atmosfere.”

Na pitanje tko je odlučio o poretku pucača jedanaesteraca nakon petog izvođača, Zajec je rekao kako su se igrači međusobno dogovarali, a na direktno pitanje zašto je neiskusni Vrsaljko pucao prije puno starijeg Slepičke, koji je, k tome, napadač, Zajec je priznao: ”Slepička se nije usudio pucati.”

Baš kao što se Dinamo nije usudio proći Šerif, ekipu od koje je bolji, ali si tu spoznaju može ”okačiti mačku o rep”.

Liga prvaka, kvalifikacije

3. pretkolo

Omonia1:1Salzburg
Litex1:1Žilina
Dynamo Kijev3:0Gent
Unirea Urziceni0:0Zenit
Sparta Prag1:0Lech Poznań
TNS1:3Anderlecht
Aktobe1:0Hapoel Tel-Aviv
BATE Borisov0:0København
Šerif Tiraspol1:1Dinamo
Debrecen0:2Basel
Young Boys2:2Fenerbahçe
AIK0:1Rosenborg
Partizan3:0HJK Helsinki
Ajax1:1PAOK
Braga3:0Celtic
HJK Helsinki1:2Partizan
Zenit1:0Unirea Urziceni
København3:2BATE Borisov
Žilina3:1Litex
Lech Poznań0:1Sparta Prag
Basel3:1Debrecen
Dinamo6:7 **Šerif Tiraspol
Fenerbahçe0:1Young Boys
Salzburg4:1Omonia
Gent1:3Dynamo Kijev
Rosenborg3:0AIK
PAOK3:3Ajax
Celtic2:1Braga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 10:05
    I sa Manđom bi bilo vrlo neizvjesno,jer je i on jedan od onih odličnih napadača koji ne znaju zabiti. Da je Dinamo kupio djedicu Vugrinca,taj bi sam jučer zabio 3 komada!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 10:02
    Htio si reći ni kraj ljeta na Maksimiru? U slučaju ispadanja u četvrtom pretkolu EL,zajec odlazi! A to je već sada vrlo izvjesno,jer je velika većina ekipa u četvrtom pretkolu prejaka za ovakav Dinamo.
    Obrisan korisnik
  • Vatreni8205.08.2010. u 09:41
    znaci opet je realizacija problem. Kao vec protiv Bremena, Salzburga, Branna, Anderlechta,... A nije ni cudo kada se prodavaju najbolje igrace svake godine. Kako bi onda mogla momcad napraviti taj korak dalje? Siguran sam da bi Dinamo Šerifa prosao da je jos Mandžukić u momcadi.
    Vatreni82
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 09:38
    Ako nemaš ozbiljnu napadačku prijetnju, nije lako igrat. Bez dobrog napadača ili nemaš glavu ili nemaš rep. Bojim se da je i Hajduk danas u sličnim problemima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 02:29
    Zajec ako ovak nastavi neće dočekat ni prve pahulje snijega na maksimiru..
    Obrisan korisnik