Europska liga, Kvalifikacije, 4. pretkolo, 19.08.2010, 21:00 h, Győr, stadion Győri ETO FC
Suci: Stephan Studer, Sandro Pozzi, Bruno Zurbruegg (svi Švicarska)
Győr
Győr
0:2(0:2) Dinamo
Ante Rukavina 20', 28'
Dinamo

Odličan Vahin Dinamo

Tomislav Pacak, Dario Dodić • četvrtak, 19.08.2010.
Odličan Vahin Dinamo
Foto: Davor Sajko

Nogometaši Dinama odradili su ogroman posao u Györu pobijedivši istoimenog mađarskog predstavnika s 2:0 u prvom susretu posljednjeg pretkola Europske lige. Dva trenutka inspiracije Ante Rukavine bila su dovoljna Dinamu da ostvari krasan rezultat koji je i zaslužio apsolutnom dominacijom protiv inferiornog protivnika..

Győr
Győr
Dinamo
1
Saša Stevanović
5
Marko Dinjar
(do 35')
6
Zoltan Feher
7
Linas Pilibaitis
(do 78')
9
Otto Szabo
10
Rati Aleksidze
11
Nicolas Ceolin
13
Arsene Copa
23
Tibor Tokody
28
Vladimir Đorđević
29
Tamas Koltai
Pričuvni igrači
16
Junior Felicio Marques
35'
 
Nikola Trajković
78'
 
Trener
Attila Pinter
7
(do 87')
55
(do 76')
77
(do 56')
Pričuvni igrači
Trener
Vahid Halilhodžić

Vahid Halilhodžić teško je mogao zamisliti bolji debi na klupi Dinama. Iako bosanskohercegovački trener neće biti zadovoljan svakom sitnicom u igri svoje momčadi, u izuzetno važnom ogledu protiv Györa, Modri su odigrali ponajbolju utakmicu mlade sezone i zasluženo slavili s 2:0, napravivši tako ogroman korak prema plasmanu u skupine Europske lige.

Iako je Vaha s momčadi proveo tek nekoliko dana i za ovaj nastup ne može preuzeti preveliki kredit, činjenica je da se Dinamo od prve minute postavio kao favorit, kao momčad s puno samopouzdanja i kao momčad koja zna da je bolja od protivnika. Tako su Zagrepčani i igrali, od prve minute nametnuli su svoj ritam, s Moralesom, Badeljom i Sammirom dominirali su sredinom terena, a iako je Valilhodžić krenuo s malo opreznijom varijantom, samo s Rukavinom u vrhu napada – djelovalo je to ofenzivno i opasno za gol Stevanovića.

Vezane vijesti

Tako je odmah u prvoj minuti udarac oprobao Pedro Morales (ravno u Stevanovića), pa je četiri minute kasnije uputio još opasniji udarac (opet dobar Stevanović), da bi ta početna ofenziva okončana još jednim udarcem s poludistance, ovoga puta Sammira, no još jednom je siguran Stevanović.

Igrači Györa nisu uspijevali poloviti dinamovce, curilo je i po krilima, posebno na desnoj strani gdje su ”rudarili” Etto i Vrsaljko, ali i kroz sredinu. Dinamo je kratkim pasovima, s minimalnim brojem uludo potrošenih dugih lopti, držao visoki posjed lopte, a posao je svakako olakšavala činjenica da su Mađari stajali daleko od svojih igrača, bez prave agresivnosti i žara – upravo onako kako ponekada znamo zamjerati Dinamu.

RUKAVINA NASTAVIO NIZ

U Dinamovim dobrim iskustvima s Mađarima (pet kup dvoboja, pet prolazaka Dinama), često su pojedinci znali imati sjajan dan. Tako je 1997. Robert Prosinečki s dva gola i fantastičnom igrom poveo Modre do prolaska protiv MTK-a, dok je dvije godine kasnije s dva pogotka u Mađarskoj Josip Šimić donio Dinamu drugi nastup u Ligi prvaka. Sada se i Ante Rukavina s ova dva pogotka upisao među krvnike mađarskih predstavnika u europskim natjecanjima.

Hrvatski prvak terensku je dominaciju okrunio zasluženim pogotkom u 20. minuti. Etto se probio po desnoj strani, dao kratko za Rukavinu na visini šesnaesterca, a Dinamov novi napadač odlično je varkom tijela izbacio čuvara, probio se u kazneni prostor i majstorski pospremio loptu u donji lijevi kut za 0:1.

Da je to Rukavinin dan pokazala je i 28. minuta. Opet je akciju pokrenula desna strana Dinama, Vrsaljko je odigrao za Ettoa koji pokušava niskom loptom proigrati Sammira, a loptu odbijenu od strane braniča prihvatio je Rukavina, izašao na peterac pred Stevanovića i sličnim udarcem kao kod gola matirao domaćeg vratara za vrlo lijepih 0:2.

Dinamo je do kraja prvog dijela ubacio u nižu brzinu, mogao je Bišćan nakon slobodnog udarca Moralesa povisiti vodstvo, ali i ovih +2 bilo je dovoljno za smiješak na licima Dinamovih nogometaša i puno čestitki Rukiju uoči odmora.

Dinamovcima je ta prednost bila i preugodna, jer u nastavak su ipak ušli malo dekoncentrirano, omogućivši Mađarima nekoliko prilika. U 48. minuti Marques je iz slobodnog udarca pogodio stativu, a u 60. minuti Ceolin je prošao po desnoj strani, prebacio Lončarića, no s crte spašava večeras jako dobri Igor Bišćan.

Dinamo se ipak pribrao, sjetio se da je bolji od Györa i tako i zaigrao, no p ropustio je nekoliko odličnih šansi za treći pogodak. U 65. minuti Etto je izbio sam pred Stevanovića, no ponovno domaći vratar izvlači svoje suigrače dobrom reakcijom (u nastavku akcije Sammir je prebacio gol), da bi u 73. minuti Ante Rukavina propustio idealnu šansu za hat-trick. Fantastično je kroz sredinu i obranu Györa prošao Milan Badelj, poslužio Rukavinu kao na pladnju, no ovaj s desetak metara, potpuno sam, puca vrlo opušteno i slabo, preslabo za Stevanovića.

Sredinom poluvremena utakmica je dodatno izgubila na ritmu kroz zamjene s obje strane, Dinamo je uglavnom koncentrirano odrađivao utakmicu i čuvao prednost koja ga – bez obzira na sve što smo kroz godine naučili o Modrima – gura u ulogu zaista velikog favorita za prolazak u skupinu Europske lige.

Halilhodžića, dakako, čeka još puno posla, no dvoboj u Györu mu je ipak pokazao s kakvim materijalom raspolaže. Mađari nipošto nisu vrhunski protivnik i vjerojatno su slabiji od Šerifa, ali novom treneru ipak će biti drago vidjeti s kakvom je lakoćom i sigurnošću Dinamo odradio ovo europsko gostovanje.

Dinamo se sada može mirno koncentrirati na gostovanje u Koprivnici, svjestan da je protiv Györa veliki posao odradio već u prvoj utakmici. Daleko od toga da će uzvrat biti samo formalnost (treba se sjetiti Luke Koper), no s dva pogotka prednosti i očigledno superiornom kvalitetom – Dinamo je jednom nogom u skupini Europske lige.

Europska liga, kvalifikacije

4. pretkolo

Aris1:0Austria Beč
Bešiktaš2:0HJK Helsinki
Sibir1:0PSV Eindhoven
BATE Borisov3:0Marítimo
Bayer Leverkusen3:0Tavriya
CSKA Moskva4:0Anorthosis
PSG2:0Maccabi Tel Aviv
Rapid Beč1:1Aston Villa
Slovan Bratislava0:1Stuttgart
AIK0:0Levski
Debrecen2:0Litex
Dnipro0:1Lech Poznań
Vaslui0:0Lille
Omonia0:1Metalist Harkiv
Odense BK2:1Motherwell
Feyenoord1:0Gent
FCSB1:0Grasshopper
Galatasaray2:2Karpaty Lviv
Club Brugge2:1Dinamo Minsk
CSKA Sofija3:0The New Saints
Lausanne1:1Lokomotiv Moskva
Palermo3:0Maribor
PAOK1:0Fenerbahçe
Genk0:3Porto
Hajduk4:1Unirea Urziceni
Celtic2:0Utrecht
Temišvar0:1Manchester City
Liverpool1:0Trabzonspor
AZ Alkmaar2:0Aktobe
Getafe1:0APOEL
Napoli1:0Elfsborg
Győr0:2Dinamo
Dundee United0:1AEK Atena
Borussia D.4:0Qarabağ
Sturm Graz1:2Juventus
Sporting0:2Brøndby
Villarreal5:0Dnepr Mogliev
Anorthosis1:2CSKA Moskva
Aktobe2:1AZ Alkmaar
Dinamo Minsk2:3Club Brugge
Dnepr Mogliev1:2Villarreal
Qarabağ0:1Borussia D.
Lokomotiv Moskva1:2 **Lausanne
Marítimo1:2BATE Borisov
HJK Helsinki0:4Bešiktaš
APOEL1:1 *Getafe
Austria Beč1:1Aris
Metalist Harkiv2:2Omonia
Levski2:1AIK
Litex1:2Debrecen
PSV Eindhoven5:0Sibir
Trabzonspor1:2Liverpool
AEK Atena1:1Dundee United
Gent2:0Feyenoord
Maccabi Haifa4:3PSG
Stuttgart2:2Slovan Bratislava
Tavriya1:2Bayer Leverkusen
Brøndby0:3Sporting
Grasshopper1:1 **FCSB
Lech Poznań0:0Dnipro
Utrecht4:0Celtic
The New Saints2:2CSKA Sofija
Aston Villa2:3Rapid Beč
Elfsborg0:2Napoli
Fenerbahçe1:1 *PAOK
Juventus1:0Sturm Graz
Karpaty Lviv1:1Galatasaray
Lille2:0Vaslui
Manchester City2:0Temišvar
Motherwell0:1Odense BK
Maribor3:2Palermo
Porto4:2Genk
Unirea Urziceni1:1Hajduk
Dinamo2:1Győr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.08.2010. u 20:20
    ma daj,, jeb vas bojkot,, vi niste navijaci,,, mamic vam se smije jer sami sebe prcate u oci,,, ako vam srce kuca za dinamo necete to vise raditi,,, to je najveca idiotarija koju sam ikad cul,, kaj bi meni neki jebeni hercegovac to napravil da ja vise nejdem na tekmu svojeg kluba,,, ma nema sanse... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.08.2010. u 06:12
    pa u tome je Zeko i uspješan...sportski menager !......kaj se tiče gledatelja....Istok je moja tribina zadnjih 15 godina...i tu se slažem s tobom....ali....ALI....mamiću!!!!...koji će ti kuratz europski sastav, vrhunska škola, vrhunski treneri kad nemaš publike ????? a znaš zašto nema publike ?????... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2010. u 21:41
    Uvijek na plavom istoku!!! Treba doći podržati dečke i Dinamo, kakav jebeni bojkot, srce me boli kad na tekmu dođe 500 ljudi, sramota da se u Zagrebu na svakoj Dinamovoj tekmi ne može skupiti bar 10000-15000 gledatelja. Tko su oni koji mene pozivaju na bojkot??? Oni što udaraju zaštitare s leđa???... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2010. u 18:13
    Naravno raduje uspijeh i Dinama i Hajduka.Bravo,bravo,bravo!!!Ali takodjer raduje broj pozitivnih,ljudskih,kulturnih komentara.Bravo za sve vas (ogromna vecina)koji se radujete uspjehu SVOGA kluba ali i onoga koji nije bas sasvim VAS!! Jos puno uspjeha DINAMU ali i hajduku.
    Obrisan korisnik
  • Mihalj20.08.2010. u 15:42
    lijepo si to napisao majstore. da, ovi iz uniteda protestiraju non stop ali i dolaze na stadion i pune ga svaku tekmu navijači liverpoola mrze ove amere vlasnike al opet protestiraju i pune stadion gledanje tekme u kinu mosor i plakati po gradu i grafiti po gradskim pročeljima ( e to su pravi... [više na forumu]
    Mihalj

Europska liga, kvalifikacije

4. pretkolo

Aris1:0Austria Beč
Bešiktaš2:0HJK Helsinki
Sibir1:0PSV Eindhoven
BATE Borisov3:0Marítimo
Bayer Leverkusen3:0Tavriya
CSKA Moskva4:0Anorthosis
PSG2:0Maccabi Tel Aviv
Rapid Beč1:1Aston Villa
Slovan Bratislava0:1Stuttgart
AIK0:0Levski
Debrecen2:0Litex
Dnipro0:1Lech Poznań
Vaslui0:0Lille
Omonia0:1Metalist Harkiv
Odense BK2:1Motherwell
Feyenoord1:0Gent
FCSB1:0Grasshopper
Galatasaray2:2Karpaty Lviv
Club Brugge2:1Dinamo Minsk
CSKA Sofija3:0The New Saints
Lausanne1:1Lokomotiv Moskva
Palermo3:0Maribor
PAOK1:0Fenerbahçe
Genk0:3Porto
Hajduk4:1Unirea Urziceni
Celtic2:0Utrecht
Temišvar0:1Manchester City
Liverpool1:0Trabzonspor
AZ Alkmaar2:0Aktobe
Getafe1:0APOEL
Napoli1:0Elfsborg
Győr0:2Dinamo
Dundee United0:1AEK Atena
Borussia D.4:0Qarabağ
Sturm Graz1:2Juventus
Sporting0:2Brøndby
Villarreal5:0Dnepr Mogliev
Anorthosis1:2CSKA Moskva
Aktobe2:1AZ Alkmaar
Dinamo Minsk2:3Club Brugge
Dnepr Mogliev1:2Villarreal
Qarabağ0:1Borussia D.
Lokomotiv Moskva1:2 **Lausanne
Marítimo1:2BATE Borisov
HJK Helsinki0:4Bešiktaš
APOEL1:1 *Getafe
Austria Beč1:1Aris
Metalist Harkiv2:2Omonia
Levski2:1AIK
Litex1:2Debrecen
PSV Eindhoven5:0Sibir
Trabzonspor1:2Liverpool
AEK Atena1:1Dundee United
Gent2:0Feyenoord
Maccabi Haifa4:3PSG
Stuttgart2:2Slovan Bratislava
Tavriya1:2Bayer Leverkusen
Brøndby0:3Sporting
Grasshopper1:1 **FCSB
Lech Poznań0:0Dnipro
Utrecht4:0Celtic
The New Saints2:2CSKA Sofija
Aston Villa2:3Rapid Beč
Elfsborg0:2Napoli
Fenerbahçe1:1 *PAOK
Juventus1:0Sturm Graz
Karpaty Lviv1:1Galatasaray
Lille2:0Vaslui
Manchester City2:0Temišvar
Motherwell0:1Odense BK
Maribor3:2Palermo
Porto4:2Genk
Unirea Urziceni1:1Hajduk
Dinamo2:1Győr