Europska liga, Natjecanje po skupinama, Skupina G, 1. kolo, 16.09.2010, 21:05 h, Atena, Olimpijski stadion Spiridon Louis, gledatelja: 25.000
Suci: Bas Nijhuis, Boonman, Droste (svi Nizozemska)
AEK Atena
AEK Atena
Rafik Djebbour 12'
Nikos Liberopoulos 65'
Nacho Scocco 89'
3:1(1:1) Hajduk
Senijad Ibričić 29' (11m)
Hajduk

Europa greške ne prašta

Bernard Jurišić • četvrtak, 16.09.2010.
Europa greške ne prašta
Foto: Duje Bonačić

Neloše izdanje Hajduka vidjeli smo večeras u prvoj utakmici "bilih" u Europskoj ligi, no bodovi su ipak ostali u Ateni. Dvije pogreške Hajdukovaca gurnule su Grke u rezultatsku prednost, a Hajduk je bio u igri za bod sve do posljednje minute...

AEK Atena
AEK Atena
Hajduk
22
Giannis Arabatzis
55
Traianos Dellas
4
Kostas Manolas
8
Sanel Jahić
19
Panagiotis Lagos
1
Pantelis Kafes
(do 74')
21
Papa Bouba Diop
24
Nathan Burns
(do 70')
33
Nikos Liberopoulos
(do 90'+3')
10
Rafik Djebbour
32
Nacho Scocco
Pričuvni igrači
2
Christos Patsatzoglou
70'
9
Leonardo
74'
18
Ismael Blanco
90'+3'
Trener
Dušan Bajević
88
(do 81')
14
(do 67')
99
(do 61')
Pričuvni igrači
Trener
Stanko Poklepović

Bojazan kako će Hajdukovci otvoriti treće ovosezonsko europsko gostovanje s obzirom na brze pogotke koje su primali u dva prijašnja izleta u Bukurešt, pokazala se ispravnom. Hajduk je u Ateni bolje počeo nego u Bukureštu, ali je opet prilično rano primio prilično jeftin pogodak.

Nakon zagrijavanja Djebboura, Tomasova i Anasa, u 12. minuti Djebbour je vukao loptu po lijevom krilu, Vejić se poskliznuo, a napadač AEK-a ušao do metar od Subašića. Lako ga je "probio", zabio loptu pod gredu, a grčka momčad praktično iz prve akcije povela.

No, Hajdukovci nisu očajavali. Samo četiri minute kasnije Ibričić je odlično proigrao Anasa u kaznenom prostoru, ovaj izašao oči u oči s vratarem Arabatzisom, koji lijevom rukom brani "zicer". Mogao je Hajduk ekspresno izjednačiti.

Hajdukove napadačke akcije se nastavljaju, a Ibričić i Marin Ljubičić oštrim udarcima zagrijavaju Arabatzisa. U razmaku od dvije minute u 24. i 26., Anas Sharbini imao je dvije dobre prigode za pucati unutar kaznenog prostora, no oba je puta nepotrebno i neuspješno tražio Vukušića.

Deset minuta igralo se pred i unutar kaznenog prostora domaćina, koje je Hajduk potpisnuo duboko u svoju polovicu. Pogodak je visio u zraku i konačno stigao u 29. minuti. Papa Bouba Diop je povukao za dres Tomasova u kaznenom prostoru, a kazneni udarac u 1:1 "panenkom" pretvorio Senijad Ibričić. Hajduk je potpuno zasluženo izjednačio.

Do poluvremena je svoj udarac iz slobodnog udarca okušao Scocco, no prave prigode za vodstvo imao je Hajduk. U 40. je Tomasov presjekao loptu na centru i krenuo okomito, zastao na 20 metara i ciljao dalji kut, ali nije pogodio. Tri minute kasnije Vejić je loše pucao glavom nakon ubačaja Tomasova.

Početci očito Hajduku ne idu, pa je već u prvoj minuti drugog dijela AEK imao najbolju moguću prigodu za vodstvo. Jedanaesterac. Oprostio je nizozemski sudac Striniću start na Burnsu u kaznenom prostoru, no nije Buljatu na Djebbouru i Grci su dobili kazneni udarac. Subašić sjajno reagira, brani udarac Djebboura i spašava Hajduk novog deficira na samom otvaranju drugog dijela.

Tomasov je uzvratio dobrim pokušajem u 48. minuti, no pritisak grčke momčadi prema Hajdukovim vratima se nastavio. Opasno je Hajduk živio između 52. i 57. minute, a Vejić i Ljubičić izbijali su loptu u dva navrata s gol-linije.

A kad se činilo da su ugasili počeni nalet AEK-a u drugom poluvremenu, Subašić je u 65. minuti novim kiksom pokvario sve dobro što je napravio obranom jedanaesterca. Scocco je snažno potegao s 25 metara, Subašić loše reagirao, odbio loptu metar ispred sebe, tamo ju je dočekao Nikos Liberopoulos i lako spremio u mrežu za novo vodstvo grčke momčadi.

U posljednji pokušaj hvatanja boda Hajdukovci su krenuli u zadnjih 10 minuta, no pokušaji Maloče, Oremuša i Čopa nisu pronašli put do Arabatzisove mreže. Štoviše, iz jedne kontre neugodni Leonardo odlično je proigrao Scocca koji izbjegava (?) zaleđe i lako matira Subašića za potvrdu AEK-ove pobjede.

Mogao je Leonardo u sudačkoj nadoknadi zabiti i četvrti pogodak u Hajdukovu mrežu, no ne bi to bio pravedan rezultat. Hajduk je u Ateni odigrao jednu od najboljih gostujućih utakmica ove sezone, no dvije greške koje su napravili Vejić i Subašić skupo su koštale Splićane na debiju u Europskoj ligi.

Europska liga, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

AEK Atena3:1Hajduk
Anderlecht1:3Zenit
1Zenit 618:6+1218
2Anderlecht 68:807
3AEK Atena 69:13-47
4Hajduk 65:13-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 16:42
    @johnny st: oremuš nije bio po vokaciji bek ko ni srna pa pogledaj šta je srna sada, a imaju iste karakteristike. u hnl imaš samo još dva beka takve kvalitete vrsaljko i tomečak. svejedno im je gdje igraju, glavno da igraju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 12:47
    Sve mi ovo smrdi na sapunjanje daske Špaci ... Daleko od toga da je bezgrešan, ali ako je tako, onda smo stvarno kretenoidi ... valjda ga nisu smili pri maknit jer je uveja momčad u euroligu ... Subašića pod hitno malo na hlađenje u drugu momčad ... tek onako da skuži da nije nedodirljiv. Teška... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 10:25
    Dok god nemamo pravog trenera,uvik cemo na isti nacin gubit ovakve utakmice,bas ko Dinamo prijasnjih godina. Dinamo je juce pokaza sta znaci pravi trener! Spaco idiot!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 09:21
    eto baš to san i ja sinoć pomislija nakon utakmice... a jedna rič to najbolje opisuje: Neiskustvo.... a sa drugim dijelom posta se nebi složia
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 09:05
    Velika steta za Hajduk. Prvo poluvrijeme su igrali stvarno dobro, bili bolji nego AEK. A u drugom kad sam mislijo da su prvi nalet grka prosli onaj glupi gol dje Subasic nije izgledao dobro
    Obrisan korisnik