Nogomet

Remi u ljepotici dana Belgije i Austrije

Damir Žbulj • utorak, 12.10.2010.
Remi u ljepotici dana Belgije i Austrije
Foto: EPA

U kvalifikacijskim skupinama A i B za plasman na EURO 2012 odigrano je šest susreta. Berti Vogts priredio je veliko iznenađenje sa svojom reprezentacijom Azerbejdžana porazivši Tursku, predvođenu Guusom Hiddinkom. Njemačka je rutinski svladala Kazahstan, Rusi su se provukli u Makedoniji, a u utakmici punoj preokreta između Belgije i Austrije vidjeli smo osam zgoditaka…

Skupina A

Iznenađenje u Azerbejdžanu priredili su domaći nogometaši pobijedivši Tursku 1:0. Nakon dobrog starta u kvalifikacije i pobjede protiv Belgije, Turci su zaredali dva poraza i tako ozbiljno ugrozili svoje šanse za plasman na EURO 2012. Gosti su bolje otvorili susret i u prvih pola sata ozbiljno zaprijetili preko Hamita Alitntopa i Gonula, međutim, u 39. minuti domaći nogometaši dolaze u vodstvo. Nakon odlično izvedene akcije iz kornera, prizemno ubacivanje preskaču dva igrača, lopta dolazi do Sadigova, koji ju posprema pored nemoćnog Volkana. U drugom poluvremenu domaći nogometaši ravnopravno se nose s turskim igračima sve do 20-ak minuta prije kraja susreta, kada u potpunosti prepuštaju inicijativu gostima. Velike prilike propuštaju Nihat u 70. i Halil Altintop u 84. minuti, ali domaći se uspijevaju obraniti i upisati povijesnu pobjedu.

Kazahstan je u Astani ugostio Njemačku te pružio čvršći otpor nego što se to očekivalo. Uspjeli su do odmora sačuvati svoju mrežu netaknutom, usprkos stalnim napadima gostiju. U nastavku susreta stvari na svoje mjesto postavlja Klose, pogotkom u 49. minuti. Njegova zamjena, Gomez, povisuje na 0:2 u 76. minuti susreta, a na konačnih 0:3 postavlja Podolski, pet minuta prije kraja utakmice.

Belgija i Austrija odigrale su fantastičnu utakmicu, a već u prvih 15. minuta vidjeli smo dva pogotka. Domaće je u vodstvo doveo Vossen već u 11. minuti susreta, ali njihovo vodstvo trajalo je samo tri minute. Schiemer svojim pogotkom vraća Austriju u rezultatsku ravnotežu. Arnautović u 29. minuti postiže pogodak i donosi vodstvo austrijskoj reprezentaciji. Četiri minute kasnije velika prilika domaćih za izjednačenje, ali iz tri pokušaja u jednoj akciji nisu uspjeli svladati vratara gostiju. U nastavku, nakon samo dvije minute igre, za izjednačenje Belgije zaslužan je Fellaini. Schiemer, svojim drugim pogotkom, ponovno goste dovodi u prednost u 62. minuti. Šest minuta kasnije Austrijanac Scharner dobiva crveni karton i od tog trenutka domaći kreću po preokret. Na 3:3 uspijevaju poravnati tri minute prije kraja utakmice preko Ogunjimija, a četvrti pogodak postiže Lombaerts u posljednjoj minuti regularnog dijela. Kada su svi već mislili da pobjeda i tri boda ostaju u Belgiji, za goste se ukazuje Harnik i u sudačkoj nadoknadi postavlja rezultat na konačnih 4:4.

Skupina B

Rusija je stigla u goste Makedoniji nakon velike gostujuće pobjede protiv Irske, tražeći potvrdu dobre forme. Odlično su otvorili susret i poveli već u osmoj minuti. Nakon odličnog proigravanja, Kerzhakov izlazi sam ispred vratara te snažnim udarcem posprema loptu u mrežu. Prilike su još propustili Arshavin u 27. minuti, kada njegov udarac odlazi pored gola te Zyryanov u posljednjoj minuti prvog dijela, ali se na odmor ipak odlazi minimalnim vodstvom Rusa.

U nastavku bolja igra Makedonaca. Veliku priliku propušta Trickovski u 59. minuti, nakon ubačaja, umjesto da zatrese mrežu ruskog vratara, reagira poput obrambenog igrača i šalje loptu pored gola. Dvije minute kasnije, Ristić, glavom nakon kornera, pogađa gredu. Makedonci su najveću priliku za izjednačenje imali u 72. minuti utakmice. Dosuđen im je jedanaesterac, ali udarac Naumoskog brani Akinfeev. Do kraja susreta domaći su sve karte bacili u napad, ali izjednačujući zgoditak nisu uspjeli postići.

Uzbudljivu utakmicu priuštili su nam Slovaci i Irci. Obje reprezentacije su doživjele neugodne poraze prije nekoliko dana te su ušle u ovaj susret priželjkujući sva tri boda. Irska je bolje otvorila susret i povela preko St Ledgera u 16. minuti. Veliku priliku za izjednačenje domaći su propustili samo dvije minute kasnije. Nakon izgubljene lopte Iraca, ubačaj s desne strane na drugoj vratnici u gol ne uspijeva spremiti Jendrišek. Slovaci do poravnanja stižu u 36. minuti. Ubačaj iz kuta netko prebacuje na drugu vratnicu, gdje Durica glavom loptu šalje pod gredu Givena. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela uzbuđenje u 16-ercu domaćih i velika prilika za ponovno vodstvo gostiju. Mucha ruši McGeadya u kaznenom prostoru, a sudac pokazuje na najstrožu kaznu. Izvođač je kapetan Iraca, Robbie Keane, ali njegov udarac brani slovački vratar pa se na odmor odlazi s 1:1. U drugom dijelu ravnopravna i izjednačena utakmica s prilikama na obje strane, a rezultat se do kraja utakmice nije više mijenjao.

Armenija se, nakon pobjede protiv Slovačke, lako obračunala sa slabašnom Andorom i slavila s četiri pogotka u mreži gostiju. Ghazaryan, Mkhitaryan i Movsisyan bili su strijelci u prvom dijelu dok u nastavku susreta jedini zgoditak postiže Pizzelli za konačnih 4:0.

Kvalifikacije za EP 2012., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica
11.10.2011.
Rusija6:0Andora
Irska2:1Armenija
Sjeverna Makedonija1:1Slovačka
07.10.2011.
Andora0:2Irska
Slovačka0:1Rusija
Armenija4:1Sjeverna Makedonija
06.09.2011.
Slovačka0:4Armenija
Sjeverna Makedonija1:0Andora
Rusija0:0Irska
02.09.2011.
Irska0:0Slovačka
Andora0:3Armenija
Rusija1:0Sjeverna Makedonija
04.06.2011.
Sjeverna Makedonija0:2Irska
Slovačka1:0Andora
Rusija3:1Armenija
1Rusija 1017:4+1323
2Irska 1015:7+821
3Armenija 1022:10+1217
4Slovačka 107:10-315
5Sjeverna Makedonija 108:14-68
6Andora 101:25-240

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!