Hrvatski kup, Četvrtfinale, 23.11.2010, 17:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 1.000
Suci: Igor Križarić (Čakovec), Damir Volf (Rijeka), Diego Žudetić (Pula)
Dinamo
Dinamo
Tonel 9'
Andrej Kramarić 48'
2:0(1:0) Osijek
Osijek

Kardum spriječio katastrofu Osijeka

Tomislav Pacak, Dario Dodić • utorak, 23.11.2010.
Kardum spriječio katastrofu Osijeka
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iako je propustio desetak odličnih prigoda, Dinamo će u Osijek na uzvratni susret četvrtfinala Hrvatskog kupa otići s ipak ugodnih 2:0. Oslabljeni Osijek imao je i odličnu šansu za pogodak u gostima, no Osječani moraju biti zadovoljni i s ovim rezultatom s obzirom da se Dinamo propisno ispromašivao. Izvanredni Ivan Kardum skinuo je i kazneni udarac, nadmudrili su ga samo Tonel i Kramarić…

Što zbog ozljeda, što zbog kartona, što zbog propuštenih aviona, a što zbog suspenzija (Sammir, Ibanez, Calello, Cufre), Karačić i Halilhodžić nisu mogli računati na čak 17 igrača (9-8 za Osijek), što je, dakako, bio veći hendikep gostujućem treneru s obzirom na dužinu klupe kojom raspolaže BiH stručnjak na kormilu Dinama. Vaha je i ovako na teren poslao jaku postavu s igračima željnima dokazivanja da su vrijedni bolje minutaže (Kramarić, Barbarić, Mesarić…), dok je Karačić morao puno ”kemijati”, posebno u obrani.

To se itekako osjetilo na igri Osječana, posebno na desnom boku gdje nije bilo ni Ibriksa ni Pelaića - pokušao je tu rupu popuniti Domagoj Pušić, no protiv raspoloženog Sylvestra mu nije bilo lako.

Dinamo je već u 17. sekundi mogao povesti - Kramarić je ostao usamljen na vrhu šesnaesterca, no pucao je preslabo za Ivana Karduma, najavivši svoj loš realizatorski dan.

U devetoj minuti Dinamo je poveo. Nakon kornera se u gužvi pred golom Osijeka najbolje snašao Tonel i donio mladom Dinamu ranih 1:0 protiv isto tako mladog Osijeka.

Nakon toga Osijek je pokušavao nešto napraviti na polovici Dinama, no prijetio je isključivo domaćin, najčešće nakon dobrih okomitih lopti koje su bile neuhvatljive za neuigranu obranu Osijeka. U 17. minuti sam je pred Karduma izbio Ademi, ali nije se najbolje snašao te je u driblingu izgubio loptu od osječkog vratara. U 26. minuti Badelj je na asistenciju Sylvestra zabio pogodak koji zbog zaleđa nije priznat, a dvije minute kasnije Sylvestr je dobro odigrao za Kramarića koji loše reagira.

Dvoboj 16-godišnjaka

Pozornost javnosti je uoči ove utakmice privukao i mogući ogled dvojice talentiranih 16-godišnjaka, Dine Špehara i Matea Kovačića. Direktan ogled je izostao jer je Špehar igrao do 64. minute, a Kovačić je ušao u 79., no ipak je bilo zanimljivo vidjeti koliko mogu pokazati u ovakvoj utakmici. Špehar je bio prilično nevidljiv u prvom dijelu, logično s obzirom na dominaciju Dinama, dok je Kovačić u posljednjih desetak minuta, u svom debiju na Maksimiru, stigao pokazati zavidnu tehniku i kvalitetan pas, puno onoga zbog čega mu se predviđa velika karijera. No, dakako, rano je za velike procjene za obojicu igrača, ali lijepo je vidjeti da postoje ”klinci” o kojima se priča…

Dinamova devetka našla se u još nekoliko prigoda, ali svaki puta je Krama previše petljao, a završnu šansu u prvom dijelu propustio je Rukavina. Sylvestr je odradio dosta posla na lijevom krilu, poslužio Rukavinu koji dolazi na 7-8 metara od gola, no obrana Osijeka blokira njegov (slab) udarac u prvi kut. Dinamo je imao vodstvo i stvorio je puno prigoda, no Halilhodžić sigurno nije mogao biti zadovoljan realizacijom.

Ako je štogod sugerirao Kramariću u svlačionici – upalilo je. Kramarić je iskoristio svoju prvu šansu u nastavku - Ademi ga je odlično proigrao, Kramarić je izašao sam pred Karduma, dugo ga vagao, zaobišao i ispred Osijekovih braniča poslao loptu u mrežu za 2:0 Dinama.

U 54. minuti Badelj je dobro proigrao Rukavinu koji slabašnim udarcem dokazuje da to nije njegov dan. Dinamo je sve više prepuštao inicijativu gostima, a to mu se zamalo osvetilo u 69. minuti. Kelava je katastrofalno pogriješio, predao je loptu Vidakoviću, no potom se iskupio s dvije sjajne intervencije – prvo je s poda nekako izbio loptu Vidakoviću, a potom je uzeo Maglici, sačuvavši Dinamovu mrežu, a sebe blamaže.

Halilhodžić je uskoro s terena povukao, bez obzira na pogodak, indisponiranog Kramarića i ubacio Ettoa koji odmah ima odličnu šansu koja propada zbog lošeg primanja lopte.

Da to nije bilo Dinamovo poslijepodne što se realizacije tiče potvrdila je i 79. minuta kada je Sylvestr propustio realizirati kazneni udarac koji je skrivio Lukačević na odličnom Badelju. Sylvestrov udarac u donji desni kut odlično je pročitao izvrsni Kardum, apsolutno prvo ime Osijeka u ovom susretu.

Festival promašaja nastavio je Chago u 84. minuti. Beqiraj je fantastično izvozao čuvare i dao dobru povratnu loptu za Chaga čijem se udarcu odličnim blokom ispriječio Čaušić.

Dinamo se tako morao zadovoljiti s 2:0, iako je napravio dovoljno šansi da osigura prolazak u polufinale već u prvom susretu. Ovako će odluka o putniku dalje pasti u Gradskom vrtu, bez obzira što je Dinamo nakon ove pobjede još veći favorit. Osijek će u kompletnom sastavu ipak biti teži suparnik…

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.11.2010. u 23:36
    kup je naš
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.11.2010. u 13:10
    očajna tekma
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.11.2010. u 02:30
    istina je da je vida napravio glup potez. igrači bi trebali gledat koji igrači igraju u klubu u koji dolaze a ne samo ime kluba. ne ide mi u glavu kak je on mislio da će igrat protiv friedricha i hypie, obadva su reprezentativci.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.11.2010. u 23:09
    bokte mazo ti bi trebo bit predsjednik. odličnu politiku imaš
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.11.2010. u 22:43
    svaki igrac koji dode u DInamo dobro se proda u europu i tu stekne pravu afirmaciju ,a oni koji odu odmah u Njemacku npr propadnu u sekundi(primjeri tadis i vida)
    Obrisan korisnik