Europska liga, Natjecanje po skupinama, Skupina G, 5. kolo, 01.12.2010, 19:00 h, Split, Gradski stadion u Poljudu, gledatelja: 15.000
Suci: Michael Leslie Dean, David Richardson, Stephen Child (svi Engleska)
Hajduk
Hajduk
Jurica Buljat 90'
1:3(0:0) AEK Atena
Ignacio Martin Scocco 51' (11m)
Konstantinos Manolas 61'
Ismael Blanco 84'
AEK Atena

Hajduk propustio priliku

S Poljuda: Vedran Babić • srijeda, 01.12.2010.
Hajduk propustio priliku
Foto: Bruno Karadža

Šteta. To je najkraći mogući komentar koji možemo dati poslije Hajdukovog poraza od AEK-a na Poljudu. Iako su u prvom poluvremenu bili bolji, Splićani su promašili nekoliko stopostotnih šansi i kazna je stigla u drugom dijelu u kojem su Grci zabili tri gola i tako zatvorili splitsku europsku priču za ovu sezonu.

AEK Atena
Hajduk
AEK Atena
14
(do 53')
Pričuvni igrači
 
Trener
Goran Vučević
23
Diego Sebastian Saja
4
Konstantinos Manolas
8
Sanel Jahić
14
Grigoris Makos
15
Nikos Karampelas
21
Papa Bouba Diop
24
Nathan Joel Burns
(do 70')
32
Ignacio Martin Scocco
(do 77')
33
Nikolaos Liberopoulos
(do 80')
55
Traianos Dellas
90
Savvas Gkentsoglou
Pričuvni igrači
19
Panagiotis Lagos
70'
9
Leonardo
77'
18
Ismael Blanco
80'
Trener
Manuel Jimenez Jimenez

S obzirom na ogromne količine kiše koje su pale u Splitu proteklih nekoliko dana, pa tako i danas, ali i zbog smanjene euforije u odnosu na protekle europske oglede, Poljud je pohodilo "samo" oko 15.000 navijača. Na svu sreću, kiša je prestala prije početka susreta, no teren je i dalje bio težak.

Napadačkom formacijom, sa samo jednim defenzivnim veznim (Marin Ljubičić) i dva lijeva beka (Jozinović i Strinić), Hajduk je krenuo hrabro i u prvom poluvremenu propustio nekoliko vrlo izglednih prilika za toliko željeno vodstvo.

Već u trećoj minuti Vukušić je povukao kontru dva na jedan i uposlio Anasa Sharbinija, koji je iskosa pogodio stativu, a na odbijenu loptu sasvim neometan natrčao je Tomasov i poslao loptu visoko preko gola. Vodstvo je bilo servirano na pladnju, ali Hajdukovci se nisu uspjeli "osladiti" na samom otvaranju.

Što je vrijeme odmicalo, to je teren postajao sve teži za igru, no to nije omelo "bile" u stvaranju kombinatorne i zaista dopadne igre, prije svega podvučenoj zalaganjem, borbenošću i požrtvovnošću. S druge strane, AEK je najviše prijetio preko kapetana Liberopoulosa i Scocce, a u 12. minuti Gentsoglou se našao u lijepoj prilici u šesnaestercu Hajduka, ali je njegov udarac završio u bloku.

Tri minute kasnije opet je Tomasov bio blizu pogotka. Ovoga puta, sam se izborio za šansu predriblavši svog čuvara, ali je i njegov šut bio blokiran. Praktički u idućem napadu Scocco je testirao Radoševića solidnim udarcem, a u 21. minuti Hajduk je još jednom došao na korak od vodstva.

Najbolji pojedinac domaćih, Sharbini, probio je lijevu stranu i šutirao iz gotovo identične situacije kao u trećoj minuti. Lopta je prošla pored svih, pa i vratara Saje, a na drugoj vratnici Tomasov je bio za dlaku prespor pri uklizavanju i usmjeravanju lopte u mrežu. Uz to se Hajdukov ljevak sudario s vratnicom, ali nasreću posljedica nije bilo.

Nakon odličnih 20 minuta tempo je malo pao, a u sudačkoj nadoknadi vidjeli smo još dvije "mrtve" šanse. Prvo je Burns poslije greške Jozinovića asistirao Gentsoglouu, koji iz izgledne situacije promašuje vrata, da bi u idućem napadu Ljubičić u nastaloj gužvi poslije kornera zapucao u blok pa se tako na odmor otišlo s 0:0 iako je golova i te kako moglo biti.

Drugo poluvrijeme počelo je na najgori mogući način. U 51. minuti Maloča je srušio Burnsa, a sudac Dean pokazao je na bijelu točku. Kao siguran realizator pokazao se Scocco i AEK je poveo, a snovi Hajduka o prezimljavanju u Europi brzo su se rasplinuli. Trener Vučević nastojao je osvježiti momčad uvođenjem Andrića i Čopa, ali velike koristi od tih izmjena nije bilo.

Šteta je već bila napravljena i to na duhu Hajdukovih igrača, koji više nisu vjerovali u preokret, kao da su svu svoju snagu i moć ostavili u prvom dijelu. U 57. minuti Čop je "zakuhao" jednu opasniju situaciju u kaznenom prostoru gostiju, ali Anas je opet bio neprecizan.

I onda, u 61. minuti konačno rješenje utakmice. Prvo je neugodan udarac Burnsa odbijen u korner, a iz njega Atenjani su povisili na 2:0. Korner je izveo Scocco, a najviši u skoku bio je Manolas. Taj pogodak još je više bacio Hajdukovce u depresiju, a AEK je u 71. minuti mogao povesti i 3:0 da je udarac Gentsogloua bio precizniji.

Ipak, 13 minuta kasnije AEK je postigao treći gol. Strijelac je bio Blanco, čovjek koji je prošlog vikenda odlučio derbi protiv Olympiacosa, a koji je na poljudski travnjak istrčao nekoliko minuta ranije. U 90. minuti Hajduk je stigao do zasluženog pogotka, ali puno prekasno. Mrežu gostiju zatresao je Buljat, a u sudačkoj nadoknadi domaćin je mogao postići još koji gol, no Strinić je promašio vrata AEK-a.

Ovim porazom Hajduk je izgubio svaku nadu za proljeće u Europi, a u posljednjem kolu za dva tjedna gostuje u Bruxellesu kod Anderlechta.

Europska liga, skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Zenit3:1Anderlecht
Hajduk1:3AEK Atena
1Zenit 618:6+1218
2Anderlecht 68:807
3AEK Atena 69:13-47
4Hajduk 65:13-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 21:11
    Ma taj AEK nebi tri dana zabija gol da onaj glupi maloca nije napravija onaj idiotski prekrsaj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 20:45
    Nikako neću prežalit onu Anasovu stativu u prvom poluvremenu i onaj promašaj nakon šta se balun odbio od stative.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 20:41
    maloca i buljat su 2 najgora stopera u povijesti nogometa,njih dvoje zajedno nemaju vecu inteligenciju od retardiranog hrcka!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 19:10
    Ma sto vi dinamovci imate ista sugerirat Hajduku. Kupuj inozemce? Zbog cega? Sto se u Hrvatskoj ne igra nogomet? (ne govorin za HNL) Vi nimalo ne poznajete Hajdukovu povijest. Hajduk je uvik bija naj jaci kad je ima svoju dicu, svoje tice i juniore. Kad god su dovodili strance (srbe i bosance) od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Lomax02.12.2010. u 12:26
    Problem kod vas je škrta uprava i nepovjerenje u trenere. I sad će opet Vučević dobit cipelu, a kaj je mogao napraviti u 3.tj koliko je na klupi?! Nemate dugu klupu kao Dinamo i nemate jedno kvalitetno inozemno pojačanje. Jbg. ali sa takvim kadrom ne možete očekivati veće rezultate. Da su ona dva... [više na forumu]
    Lomax