Nogomet

Lech izbacio Juventus

Damir Žbulj • srijeda, 01.12.2010.
Lech izbacio Juventus
Foto: EPA

U skupinama A, B i C Europske lige najzanimljiviji dvoboj bio je onaj između Lecha i Juventusa, koji je završio bez pobjednika. Atletico je u Madridu poražen od grčkog Arisa i tako u potpunosti kompromitirao svoj plasman u iduću fazu natjecanja Europske lige. Manchester City bio je uvjerljiv protiv Salzburga, dok su Bayer, Sporting i Gent upisali minimalne pobjede protiv svojih suparnika.

Skupina A

Manchester City - Red Bull Salzburg 3:0 (Balotelli 18', 65', A. Johnson 78')

Ovaj tjedan iz tabora Cityja krenule su izjave o pohodu na naslov Europske lige te je Mancini na teren poslao respektabilan sastav kako bi čim prije slomio otpor protivnika. Domaći su poveli u 18. minuti, a Balotelli se odlično snašao u kaznenom prostoru te je neobranjivo tukao pored vratara gostiju. Imali su domaći nogometaši još prilika no na odmor se odlazi samo s minimalnim vodstvom Cityja.

Balotelli je u nastavku pokušao u 56. minuti, no promašuje gol protivnika. Pritisak Cityja urodio je plodom u 65. minuti kada Balotelli postiže i drugi pogodak na susretu. Tamnoputi Talijan zamijenjen je u 70. minuti utakmice, a umjesto njega ušao je Adebayor. A. Johnson je odmjerenim udarcem u 78. minuti povisio na 3:0 te tako postavio konačan rezultat susreta.

Lech - Juventus 1:1 (Rudnevs 12'; Iaquinta 84')

Poljska zima također je pokazala zube te je na temperaturi od -12 stupnjeva Celzijusa bilo teško očekivati kvalitetnu utakmicu. Juventus je iz četiri susreta isto toliko puta uspio remizirati te je s Krasićem i Del Pierom u početnom sastavu krenuo po svoju prvu ovosezonsku pobjedu u skupini A Europske lige. Lech bi pobjedom osigurao prolazak u iduću fazu natjecanja.

Rudnevs je u četvrtoj minuti zagrijao Manningera odličnim udarcem iz daljine, a gosti su odmah uzvratili preko Chiellinija, no nakon gužve u 16-ercu, lopta odlazi pored gola. Već u 12. minuti domaći dolaze u vodstvo. Ubačaj iz kornera Štilića Rudnevs glavom posprema u mrežu.

Gosti su poravnanju najbliže u 33. minuti kada udarac Del Piera iz slobodnog udarca jedva zaustavlja golman domaćih. U 40. minuti Krasić je prošao po desnoj strani, ali povratnu loptu Pepe ne uspijeva usmjeriti u okvir gola Poljaka.

Juventus je odlučnije krenuo u nastavak susreta te je u kratkom vremenu dva puta preko Pepea zaprijetio na gol domaćih. Veliku priliku Juventus je propustio u 70. minuti. Krasić je ponovno prošao po desnoj strani, odlično ubacio, ali udarac glavom Del Piera odlazi malo pored lijeve vratnice.

Gosti su do izjednačenja ipak stigli u 84. minuti preko Iaquinte, a veliku priliku za potpuni preokret u posljednjoj minuti utakmice propustio je Libertazzi glavom. Iz neposredne blizine mlako je tukao te lopta završava u rukama vratara domaćih. Rezultat se do kraja susreta nije mijenjao, a remi je bio dovoljan domaćim nogometašima kako bi Talijane izbacili iz daljnjeg natjecanja.

Skupina B

Atletico Madrid - Aris 2:3 (Forlan 12', Agüero 16'; Koke 2', 51'(pen), Lazaridis 81')

Atletico je prije ovog susreta imao jasnu računicu. Pobijediti Aris i mirno dočekati kraj natjecanja po skupinama Europske lige. Međutim, gosti prvi dolaze u vodstvo. Koke je strijelac u drugoj minuti, ali Forlan već u 12. minuti iz neposredne blizine postiže pogodak i tako vraća stvari na početak. Rani gol Arisa samo je probudio domaće nogometaše te Agüero u 16. minuti izlazi sam ispred vratara Arisa i povisuje na 2:1.

Nastavak su gosti otvorili kao i početak susreta, pogotkom. Alvaro Dominguez u 51. minuti ruši Lazaridisa u kaznenom prostoru, a Koke s bijele točke postiže svoj drugi pogodak na susretu. Gosti su u potpunosti šokirali Vicente Calderon devet minuta prije kraja susreta kada Lazaridis postiže treći pogodak za Aris.

Rosenborg - Bayer Leverkusen 0:1 (Sam 35')

U Trondheimu je igrače dočekala temperatura iz hladnjače od 16 stupnjeva ispod nule. Bayer je na gostovanje u Norvešku stigao kao vodeći klub skupine B, dok je Rosenborg bio na dnu sa samo tri osvojena boda. U redovima gostiju od prve minute zaigrao je naš Domagoj Vida te je odigrao čitav susret.

Domaćin je zaprijetio u 17. minuti preko Price no njegov udarac glavom odlazi pored gola. Bayer dolazi u vodstvo u 35. minuti. Samov udarac s ruba 16-erca završava u mreži domaćih. Gosti su opasni u 40. minuti, no Helmesov udarac odlazi pored gola.

Drugo poluvrijeme prilikom su otvorili domaći nogometaši, a ponovno je pokušao Prica. Rosenborg je do kraja susreta pokušao postići izjednačujući pogodak, ali igrači Bayera uspješno su se obranili i tako minimalnom pobjedom osigurali plasman u iduću fazu natjecanja.

Skupina C

Sporting Lisabon - Lille 1:0 (Polga 28')

Sporting je pretposljednje kolo dočekao na vrhu poretka s devet osvojenih bodova te im je svaki rezultat osim poraza osiguravao proljetni nastavak natjecanja i prije posljednjeg kola. Portugalci su poveli u 28. minuti, a zgoditak je postigao Polga. Gosti su najizgledniju priliku propustili u 43. minuti kada je Chedjou glavom promašio okvir gola.

Lille je prvi zaprijetio u nastavku, ali udarac De Mela glavom odlazi pored gola. Osam minuta prije kraja Beria je iz neposredne blizine propustio odličnu priliku za goste, ali rezultat je ostao 1:0.

Gent - Levski Sofija 1:0 (Wallace 77')

U hladnom Gentu, po snježnom vremenu, prvu priliku promašili su domaći nogometaši, a El Ghanassy nije bio dovoljno precizan. Gosti su pokušali preko Yovova i Greena, a pred kraj poluvremena igrači Genta ponovno prijete preko El Ghanassya i Thijsa no na odmor se odlazi s početnim rezultatom.

Težak teren utjecao je na kvalitetu nogometa u nastavku, ali domaći nogometaši do vodstva i pobjede ipak stižu u 77. minuti. Wallace je udarcem s ruba kaznenog prostora svladao gostujućeg vratara, za nadu u prolaz skupine.

Europska liga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Manchester City3:0Salzburg
Lech Poznań1:1Juventus
1Manchester City 611:6+511
2Lech Poznań 611:8+311
3Juventus 67:706
4Salzburg 61:9-82

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 17:38
    Juventus je nakon onih afera izgubio i snagu i ugled i sve. Trebat će godine da se vrate na stare staze...
    Obrisan korisnik
  • etti02.12.2010. u 16:13
    briga njih za tu EL, sad se mogu bolje pripremiti za ligaške utakmice i osigurat si ligu prvaka dogodine
    etti
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 15:01
    nije to isto kad nemaju pravo nastupa aquilani i guagliaerlla...kod god mislili da su losi u europskoj ligi tolko su dobri u talijanskoj
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 11:57
    juve ionako puca na ligu prvaka dogodine,nije njima prenapeta EL.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.12.2010. u 10:41
    Kako mi je drago da je Juve ispao, svaka čast Lechu, koji je bio totalni autsajder u ovoj grupi.
    Obrisan korisnik