Europska liga, Natjecanje po skupinama, Skupina D, 6. kolo, 15.12.2010, 19:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 25.000
Suci: Mark Clattenrbug, Michael Mullarkey, Simon Beck (Engleska)
Dinamo
Dinamo
0:1(0:0) PAOK
Dimitris Salpingidis 60'
PAOK

Video: Dinamov san ostao neispunjen

Marin Vuković, Antonija Pavlić • srijeda, 15.12.2010.
Video: Dinamov san ostao neispunjen
Foto: FaH

Nogometaši Dinama još su jednom propustili priliku prezimiti u Europi i prekinuti prokletstvo koje zagrebački klub drži u zagrljaju već 40 godina. Na zamrznutom travnjaku i pred ispunjenim tribinama maksimirskog stadiona PAOK je pogotkom Dimitrisa Salpingidisa još jednom slavio s 1:0.

PAOK
Dinamo
PAOK
5
(do 59')
6
(do 67')
7
(do 75')
Pričuvni igrači
Trener
Vahid Halilhodžić
1
Kostas Chalkias
3
Anis Boussaidi
5
Pablo Garcia
6
Vitolo
8
Bruno Cirillo
9
Dimitris Salpingidis
(do 68')
15
Pablo Contreras
18
Giorgos Fotakis
(do 90')
20
Vierinha
27
Miroslaw Sznaucner
33
Stefanos Athanasiadis
(do 82')
Pričuvni igrači
7
Nabil El Zhar
68'
31
Filomeno
82'
4
Balafas
90'
Trener
Ioakim Havos

Mitsko Dinamovo europsko proljeće niti nakon puna četiri desetljeća neće ugrijati ruševni maksimirski stadion, Dinamo je ispustio možda i najbolju priliku da prekine ružan niz i svoju kuglicu ubaci u proljetni ždrijeb Uefine Europske lige. Nakon minimalne pobjede u grčkoj, PAOK je slavio i u Maksimiru, a poraz je još teže podnijeti uzme li se u obzir da su gosti gotovo cijelu utakmicu proveli na svojoj polovici.

Dinamu se malo toga može prigovoriti, posebno za igru u prvom poluvremenu. Modri su usprkos iznimno teškom terenu pokušavali, grizli, napadali i stvarali prilike protiv gusto postavljene grčke momčadi, no lopta nije htjela u mrežu. U nastavku, pak, već dobro poznata priča. Nekoliko točnih dodavanja, jedan pravi napad gostujuće momčadi i trese se Dinamova mreža.

Ovaj put "krvniku" je ime Dimitris Salpingidis, a sve ostalo, uključujući i ishod, ostaje isto. Dinamov europski put završen je u prosincu, ostaje nada da će uz ovo vodstvo i očekivana pojačanja sljedeće sezone trajati i koji mjesec duže.

Od početnog zvižduka engleskog suca Marka Clattenburga bilo je jasno kako će teren biti glavni neprijatelj nogometašima Dinama. Tvrda i zamrznuta podloga s puno neravnina tjerala je Modre na preskakanje vezne linije i traženje Fatosa Beqiraja visokim i često nepreciznim loptama.

Usprkos poteškoćama, Dinamo je od početka jurnuo po pogodak, ali se u šestoj minuti nakon greške Tomislava Barbarića mogao naći u rezultatskom zaostatku. Mladi je Dinamov stoper loše reagirao u šesnaestercu, što je umalo iskoristio Stefanos Athanasiadis i doveo Grke u vodstvo. Srećom, Ivan Kelava bio je na mjestu.

Prvi pokušaj Dinama u okvir grčkoga gola vidjeli smo tek u 13. minuti, kada se Arijan Ademi odlučio na udarac iz daljine, no slab pokušaj lako je ukrotio Kostas Chalkias. Nešto više problema imao je šest minuta kasnije kada je Milan Badelj okušao svoj udarac, no iz drugoga pokušaja Grk hvata loptu.

Dinamo je polovicom prvog dijela ubacio u višu brzinu i sve češće dolazio u prilike. U 26. minuti loše je na ubačaj reagirao grčki vratar, no udarac Ivana Tomečaka odlazi daleko preko gola. Tri minute kasnije Beqiraj je u prilici, a Grci izbacuju u korner nakon kojeg je Dinamo propustio najbolju priliku u prvome dijelu. Ubačaj iz kuta Beqiraj je prebacio na drugu vratnicu, a tamo se našao Tonel i iz voleja pogodio metu, no na crti je spreman Pablo Contreras i prsima spašava grčku mrežu.

Ni tu nije bio kraj Dinamovim prilikama. Deset minuta prije kraja ponovno je Beqiraj izmakao nadzoru grčke obrane i izborio korner, nakon kojeg Tomečak s ruba kaznenog prostora puca tik pored vratnice. Neposredno prije odlaska na odmor Sammir je oslikao Dinamovo poluvrijeme. Iz slobodnog udarca s oko 25 metara pucao je pored živog zida, no lopta je pogodila pogrešnu stranu vratnice i odsjela u gol autu.

Grci su u nastavku utakmice konsolidirali redove, očito je trener Ioakim Havos imao što reći svojim igračima. Dinamo više nije tako lako ulazio u prilike, a gosti su u 53. minuti čak i zaprijetili kada je Athanasiadis zagrijao Kelavine dlanove i izborio korner.

Taj udarac kao da je bio najava onog što će se dogoditi u 60. minuti. Odmah nakon što je Vahid Halilhodžić u igru ubacio Antu Rukavinu i izvukao Adriana Calella, Dinamo je - primio pogodak. Grci su prvi put na utakmici spojili nekoliko točnih dodavanja, povukli kontranapad i u priliku izbacili Dimitrisa Salpingidisa, koji je potom pobjegao Barbariću i snažnim udarcem svladao nemoćnog Kelavu.

Maksimir je utihnuo, bilo je jasno kako Dinamu za prolaz sada trebaju dva pogotka. Halilhodžić je brzo reagirao i umjesto Ademija u igru ubacio još jednog napadača, Miroslava Slepičku, i potpuno otvoreno krenuo po pogodak, što je pak Grcima otvorilo prostor za prijetnje iz kontranapada.

Dinamo se do kraja nije oporavio od šoka, štoviše, nije uspio stvoriti niti jednu pravu opasnost pred vratima Chalkiasa. U 63. minuti Sammir je slabo pucao iz daljine, potom je dvaput pokušao Beqiraj, a najbolju priliku modrima je slabom intervencijom poklonio grčki vratar, no u gužvi koja je nastala nije bilo Dinamovca koji bi loptu gurnuo u mrežu.

PAOK je zadržao prednost i uz Villarreal izborio prolaz u sljedeći krug, a Dinamo će na ipak zasluženi zimski odmor i punjenje baterija. Na proljeće valja zadržati prednost u domaćem prvenstvu.

Europska liga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Dinamo0:1PAOK
Club Brugge1:2Villarreal
1Villarreal 68:5+312
2PAOK 65:3+211
3Dinamo 64:5-17
4Club Brugge 64:8-43

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Hrvoje199015.12.2010. u 22:40
    daj philadelphija nemoj me zajebavat, nisan ja neka žena iz kuće ti koja nogomet upija priko tebe pa da gutan te pričesta ja neman oci ?je, sviralo in je penal nekidan protiv varteksa koji in ni mamić nebi svira, i tu utakmicu su odigrali lose i nisu je dobili, al sve druge su suvereno rjesavali!... [više na forumu]
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik15.12.2010. u 22:37
    a za hajduka je svaki penal pravedno dosuđen
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.12.2010. u 22:37
    42 godine bez Europe, tebi to nije dovoljno...Pa Boysi vide sta Mamic radi zato i bojkotiraju, ali neki ne progledaju nikad, tuzno...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.12.2010. u 22:36
    A ti Hrvoje vidi se da si BUNCUT, ahhaahahah i ja sam iz Sibenika odma sam te prepozna, imas komplekse do neba od Hajduka ka cili Sibenik, srami se...bitno da se purgerima dodvoravate..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.12.2010. u 22:35
    i chelsea ima u zadnjih 5 tekmi lošiji skor protiv tottenhama...jeli zato chelsea lošija ekipa ????
    Obrisan korisnik