Ostali sportovi

Od zatvorenika do MVP kandidata

Piše:Mario Majdić Natrlin • srijeda, 29.12.2010.
Od zatvorenika do MVP kandidata
Foto: EPA

NFL quarterback Michael Vick nikada nije bio tek obična osoba ili tek obični igrač. Ne bi nas stoga trebala odviše začuditi njegova priča koja je obilježila 2010. godinu. Iako još uvijek nije dovršena, ona je već sada postala jedna od najvećih i najzanimljivijih priča o povratku u američkoj sportskoj povijesti.

"Philadelphia je radnički grad. Znaju cijeniti povratničku priču. Pogledajte Rockyja. Ja sam odlučan u tome da postanem nova velika povratnička priča."

Tipičan primjer pada sa samog vrha i ponovnog povratka natrag.

Vickov vremeplov

26. lipnja 1980. Vick je rođen u Newport Newsu u Virginiji

1999. postaje dodavač na sveučilištu Virginia Tech. Predvodi Hokiese do omjera 11-0 i nastupa na Sugar Bowlu

2001. izabran kao prvi izbor na draftu od strane Atlanta Falconsa. Postaje prvi afroamerički QB koji je izabran kao prvi pick na draftu

2002. prvi od ukupno tri izbora na Pro Bowl (2004; 2005.). Falconse predvodi do drugog kruga doigravanja

2004. predvodi Falconse do finala NFC konferencije. Drugi put izabran na Pro Bowl

24. prosinca 2004. Vick s Falconsima produžava ugovor na deset godina, vrijednih 130 milijuna dolara. Postaje najplaćeniji igrač u NFL-u

2006. Vick po prvi puta u karijeri baca četiri TD dodavanja u utakmici. Učinio je to dva puta u toj sezoni što su mu tada bili učinci karijere

Travanj 2007. razotkriva se Vickova umiješanost u organiziranje i financiranje ilegalnih borbi pasa na svom imanju u Virginiji.

10. prosinca 2007. Vick je osuđen na 23 mjeseca zatvorske kazne

13. kolovoza 2009. Vick se vraća u NFL potpisavši ugovor s Philadelphia Eaglesima

28. prosinca 2010. po četvrti puta izabran na Pro Bowl

Vick je bio jedan od najpopularnijih igrača u NFL-u i sportaša uopće u SAD-u kada je buknuo skandal u travnju 2007. 25 travnja policija na Vickovom posjedu u saveznoj državi Virginiji pronalazi i spašava preko 70 pasa iz objekata izgrađenih u svrhu provođenja borbi. Vick je brzo optužen i osuđen zbog organiziranja i financiranja nezakonitih borbi pasa. Osuđen je na 23 mjeseca zatvorske kazne.

Svojevremeno ikona Atlanta Falconsa te simbol grada u koji je na velika vrata vratio football, iznimno je brzo zbog svojih nepromišljenih odluka pala u nemilost kompletne javnosti. Dodavač čiji su stil igre i talent bili u najmanju ruku jedinstveni i teško ponovljivi, nečasno napušta sport čije je postao zaštitno lice. Napušta grad čiji stanovnici jednostavno nisu mogli vjerovati njegovom "zvjerskom" stilu života koji je vodio izvan uniforme Falconsa.

Ubrzo su na svjetlo dana počeli isplovljavati groteskni detalji zločina koji su se vodili u okrilju njegove kuće. Slike unakaženih životinja, groblje gdje su Vick i društvo zakapali pse s kojima nisu bili zadovoljni (sam Vick kasnije svjedoči - strijeljanje, vješanje, utapanje), objekti u kojima su se odvijale krvave borbe... Vick kasnije priznaje kako je još od 2001. godine svoje slobodne dane za vrijeme sezone provodio upravo tu.

Dostignuća i rekordi

Drugi QB svih vremena po broju osvojenih yardi probijanjem u karijeri

QB s najviše osvojenih yardi probijanjem u jednoj sezoni (1.039)

QB s najviše osvojenih yardi probijanjem u jednoj utakmici (173)

QB s najviše utakmica s preko 100 yardi osvojenih probijanjem (11)

Reakcije javnosti stopile su se u gotovo jednoglasni vrisak užasa, neodobravanja i nerazumijevanja. Upravo kada je Vick trebao doživjeti procvat svoje karijere, njegova budućnost u NFL-u, ne samo da je postala upitna, već i sasvim zaboravljena u kaosu u koji se pretvorio njegov život.

Dvije godine Vick je proveo bez onoga za što je uvijek tvrdio da mu predstavlja najveću radost u životu. Umjesto na terenima NFL-a gdje je zadivljavao svojim sposobnostima, Vick je dane provodio u ćeliji gdje je, kako sam tvrdi, imao i više nego dovoljno vremena da se reflektira na svoj život.

Druga prilika u Philadelphiji

Na ljeto 2009. Vick je postao slobodan čovjek i pitanja o njegovom povratku su postala neizbježna kao i podjela javnosti koja je uslijedila. Dok su mu jedni pružili ruku i odlučili pomoći pozivajući se na društvenu rehabilitaciju, drugi su se pitali zašto bi takva osoba trebala dobivati milijune dolara nakon onakvih nedjela. Kakvu to poruku šalje mladima kojima je Vick golemi uzor?

Jeffrey Lurie, vlasnik Philadelphia Eaglesa, bio je u prvoj skupini ljudi. Odlučio je pružiti drugu priliku Michaelu Vick vjerujući u njegove riječi o kajanju, promjeni i čvrstoj odluci da svoj život stavi u funkciju pomoći drugim ljudima. Unatoč bijesnim reakcijama dijela navijača Eaglesa, organizacija je ostala čvrsta u odluci da im se Vick pridruži.

Odrastanje uz borbe pasa

Michael Vick odrastao je u siromašnim četvrtima Newport Newsa gdje je na svakodnevnoj bazi, još od svoje sedme godine, kraj svoje kuće i kraj igrališta promatrao borbe pasa kao i većina Amerikanaca koji žive u sličnim uvjetima. Priprema pasa za borbe i klađenje koje ih je pratilo za Vicka i njegovo društvo tako su vrlo rano postali svakodnevna pojava.

Pitanje nezakonitih borbi pasa veliki je problem u SAD-u, a Vick je zbog svoje popularnosti postao lice sa plakata u progonu i borbi protiv zlostavljanja životinja. Vickova okolina je bez sumnje utjecala na njegove postupke, ali Vick je prvi naglasio da je, neovisno od toga, glavna krivica upravo njegova.

Kako to u pravilu i biva, javnost je ponovno pokazala svoje izražene simptome demencije. I dok je 2009. Vick proveo kao epizodna uloga u uniformi Eaglesa, pokazujući tek bljeskove iz svoje briljantne prošlosti, a prosvjedi su ga na onaj njeni drugi dio još uvijek podsjećali; 2010. je predstavila potpunu reinkarnaciju, a navijači su ga ubrzo prihvatili kao neizostavan dio njihove momčadi.

Dugogodišnji dodavač Eaglesa, Donovan McNabb, karijeru je nastavio u Washingtonu, a trener Andy Reid je momčad želio graditi na mladom QB-u Kevinu Kolbu, s Vickom kao njegovom zamjenom. Ipak, Vick je napravio upravo ono što ga čini jedinstvenim igračem - svojim nastupima je natjerao Reida da ga proglasi startnim dodavačem i momčad preda u njegove ruke (i noge).

Fizički i mentalno puno pripremljeniji nego sezonu ranije, Vick je eksplodirao i to se automatski osjetilo na kompletnoj momčadi. Eaglesi, ulazeći u zadnji tjedan regularne sezone, imaju najbolji napad u NFL-u i osvojili su svoju diviziju te kao jedni od Super Bowl favorita ulaze u doigravanje.

Vick ove sezone ima 21 TD dodavanja uz svega šest presječenih. Upisao je i devet polaganja probijanjem. S dodavačkim ratingom od 100.2 četvrti je QB u NFL-u. U desetom je tjednu sezone protiv Washingtona imao ukupno šest ubilježenih touchdowna (četiri dodavanjem, dva probijanjem), a prošlog je tjedna predvodio Eaglese do nezamislivog preokreta i pobjede nad Giantsima s ukupno četiri polaganja.

Uz dodavača New England Patriotsa, Toma Bradyja, vodeći je kandidat u raspravama o najkorisnijem igraču regularne sezone.

Crno-bijela tehnika

Predsjednički tretman

Kobe Bryant je rođen u Philadelphiji. Kada su njegovi Lakersi ranije ovog mjeseca posjetili Sixerse, Bryant je dobio svoju redovitu porciju zvižduka, ali je zato ulazak Michaela Vicka u dvoranu popraćen snažnim ovacijama i uzvicima: MVP! MVP! "Kao da je predsjednik ušao u dvoranu", opisao je košarkaš Lakersa, Matt Barnes.

Barack Obama je u međuvremenu u telefonskom razgovoru s Jeffreyjem Lurieom (vlasnikom Eaglesa) ovome čestitao što je Vicku pružio drugu priliku i izrazio svoje odobravanje za takvu politiku prema bivšim osuđenicima.

Koliko dopadljiva toliko i polarizirajuća. Priča o Vickovom povratku u sportsku elitu nipošto nije vaša tradicionalna božićna priča. Ona nikako ne može proći bez kontroverzi i žučnih prepirki. Ne može se ni zamisliti bez prigodnih znakova "za" i "protiv".

Vickov slučaj ne spada samo u sportsku kategoriju već se nedvojbeno radi o situaciji s naglašenim društvenim i kulturološkim predznakom. Nije ni prvi, a neće biti ni zadnji put da su uspjesi pojedinih sportaša bacili debelu sjenu nad njihove grijehe izvan terena ma koliko oni bili moralno i zakonski neprihvatljivi. Titule i naslovi u javnom će mnijenju uvijek nadglasati osuđujuće presude.

Treba li onda zaista pozdraviti NFL-ovu "prosvjetiteljsku" ulogu u nastojanjima Michaela Vicka da svoj život i svoju karijeru dovede na ispravan put? Nema dvojbe kako i Liga i Eaglesi iza sebe imaju potpunu i argumentiranu podršku prevladavajuće pravno-sociološke teorije o kazni s naglaskom na rehabilitaciji, a ne na odmazdi. Platio je društveno propisanu kaznu za svoje pogreške i više ga se ne smije zbog istih diskriminirati.

Uostalom ni NFL ni Eaglesi Vicku nisu pomogli bez da od toga i sami nisu izvukli korist. I jedni i drugi su bili i više nego svjesni koliko toga Vick donosi sa sobom. Prednosti je bilo više nego nedostataka. Stoga, argument o Vickovim novim milijunima ne drži vodu. Vick svojim jedinstvenim talentom svojim dobročiniteljima donosi više pozitivnog nego oni njemu. Danas tržište tako funkcionira, a za to Vick nije kriv. Ali, bi li trebao raditi za organizaciju koja ima toliki utjecaj na mlade?

Jack McCallum, kolumnist Sports Illustrateda, ispravno naglašava kako ni novinari svaki puta kada Vick zabije TD rečenicu ne mogu započinjati s: "Michael Vick, koji je bio u zatvoru zbog ubijanja pasa, zabio je dva TD-a...", ali i kako se ne smije zbog njegovih novih uspjeha zaboraviti na njegovu nedavnu prošlost.

Tanka je granica u balansiranju stava koji o Vicku (ne) treba zauzeti. Crno-bijelu tehniku je nemoguće i nepotrebno primjenjivati. Ipak, kakvo god bilo vaše stajalište, Vick je sportsku 2010. godinu nedvojbeno obilježio svojim nevjerojatnim povratkom u svijet NFL-a i putem koji je prešao od zatvorenika do kandidata za MVP-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.12.2010. u 15:41
    da, al realno gledajući možemo govoriti kako Vick ima najbolje skill igrače u ligi, s Jacksonom na čelu, dok Brady ima i dalje ne 100% zdravog Welkera, Gronkowskog, mali Woodhead, realno radi više s puno manje... ne reći i da su Patriotsi izgubili 2 tekme, Philla 5...
    Obrisan korisnik
  • danchy30.12.2010. u 10:41
    Brady će biti MVP i to neće biti nezasluženo, ni ja ga baš ne volim previše, kao ni Patriotse. al čovjek igra odlično. ne bi bilo nepravedno da to bude Vick, jer Brady je bolji qb, to je neupitno. al Vick daje dimenziju više svojoj ekipi u probijanju, tome se Brady ne može ni približiti. zato je... [više na forumu]
    danchy
  • Obrisan korisnik29.12.2010. u 22:06
    Brady je MVP... Vick je super redemption prica kakvu amerikancu zderu masovno... al realno gledajuci, dolazeci od coeka koji nevoli Toma, Brady je jedini MVP kandidat...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2010. u 20:39
    vrhunski qb,jos ima sta za rec ove sezone
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.12.2010. u 19:33
    nevjerovatan kralj, svakako najatraktivniji qb ove sezone. Tekma protiv Giantsa je za povjest.
    Obrisan korisnik