Ostali sportovi

Hrvatice treća i peta triatlonka svijeta

Sportnet • utorak, 11.01.2011.
Hrvatice treća i peta triatlonka svijeta

Početkom siječnja objavljena je konačna ljestvica Međunarodne triatlon federacije (ITU) ukupnog poretka Svjetske serije u dugom triatlonu za 2010. godinu.

U oštroj konkurenciji 127 najboljih triatlonki svijeta, Željka Šaban iz Zagreba, članica TK Swibir, zauzela je treće mjesto, samo iza svjetske prvakinje, Švicarke Caroline Steffen i prvakinje Europe, Španjolke Virginije Berasategui. Riječanka Iva Tomić, članica TK Rival, zauzela je peto mjesto.

Rezultati Željke Šaban i Ive Tomić daju naslutiti da je ovo početak zauzimanja samog svjetskog vrha hrvatskih natjecateljica u triatlonu. Naime, Željka Šaban tek se je prošle godine orijentirala na dugi triatlon i već je ostvarila treće mjesto na svjetskoj ljestvici, a Ivi Tomić ovo je bila prva sezona natjecanja na svjetskim dugim triatlonima.

27-godišnja Zagrepčanka treće mjesto na svjetskoj ljestvici i svojih ukupno 920 bodova sakupila je osvajanjem 10. mjesta na Europskom prvenstvu u Vitoria-Gasteizu, osvojivši 194 boda, 13. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Immenstadtu, osvojivši 212 bodova, pobjedom na prvenstvu Hrvatske u Bledu, sa ukupnih 150 bodova i četvrtim mjestom u utrci Svjetske serije na Ibizi, sa osvojenih 365 bodova, čime je ostala 330 bodova iza prvakinje svijeta Steffen i 188 iza europske prvakinje Berasategui.

Visoko peto mjesto na svjetskoj ljestvici, sa ukupno 621 bodom, kojim si je osigurala i uvrštavanje u najvišu, prvu kategoriju sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora, Iva Tomić ostvarila je natjecanjem na dvije utrke iz Svjetske serije; svjetskom prvenstvo u Immenstadtu Riječanka je zauzela 14 mjesto, sakupivši 191 bod, dok je na utrci u španjolskoj Ibizi, 6. mjestom, rezultatom svoje karijere, osvojila 295 bodova. Na prvenstvu Hrvatske u Bledu, osvajila je drugo mjesto i dobila dodatnih 135 bodova.

Inače, na ljestvici Top 100 triatlonki svijeta od Hrvatica tu su još Gorana Jelić Mrčelić na 71. mjestu sa 135 bodova i Nataša Šustić, na 92. mjestu sa 109 bodova, obej iz Splita.

U muškoj konkurenciji 160 najboljih svjetskih triatlonaca najbolji hrvatski plasman ostvario je Andrej Vištica iz Zagreba, član TK Zagreb, na 14. mjestu s osvojenih 475 bodova.

Vištica puno obećava i bez obzira na mjesto u utrkama svjetskog kupa, vrlo malo zaostaje za najboljima. To potvrđuje i činjenica da je Vištica od ove godineo odabran za člana razvojnog dijela TBB tima. Time je dobio čast da će ga trenirati jedan od najboljih trenera triatlona u svijetu, Brett Sutton, koji se može pohvaliti sa 29 svjetskih prvaka, što u plivanju, što u triatlonu, a trenirao je, između ostalih, Grega Bennetta, Loretu Harrop, Andrewa Johnsa, Emmu Snowsill, Chrissie Wellington, a sada trenira Jodie Swallow, Nicolu Spirig, Reta Huga, Jamesa Cunnamu te Caroline Steffen. Za Višticu će kao asistent biti zadužen Joseph Spindler, a ovime je Vištica dobio mogućnost i treniranja u TBB trening kampovima.

Od ostalih hrvatskih natjecatelja na svjetskoj triatlonskoj ljestvici, Dejan Patrčević iz Zagreba zauzeo je 19. mjesto sa 416 bodova, Jakša Diklić iz Cavtata 94. mjesto sa 122 boda, Vanja Canjuga iz Varaždina 118. mjesto sa 109 bodova i Ivica Šošić iz Splita 137. mjesto sa 98 bodova.

Prema pravilima Međunarodne triatlon federacije (ITU) dvije su distance utrka dugog triatlona, kraću čini 3 km plivanja, 80 kilometara bicikla i 20 kilometara trčanja, a dulju 4 km plivanja, 120 kilometara bicikla i 30 kilometara trčanja. Odluku o distanci za svjetska i kontinentalna prvenstva i utrke Svjetske serije, Svjetska federacija donosi u dogovoru s organizatorima utrke. Sama utrka, ovisno o konfiguraciji staze i vremenskim uvjetima, traje između šest i sedam sati u muškoj i između sedam i osam sati u ženskoj konkurenciji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!