Ostali sportovi

NHL: Teemu Selanne u San Joseu

Tomislav Pacak • utorak, 06.03.2001.
NHL: Teemu Selanne u San Joseu

Nakon prelaska Roba Blakea iz LA-a u Colorado, ovog ponedjeljka se dogodio još jedan veliki trade u NHL: jedan od najboljih igrača lige u zadnjih 10 godina, desno krilo Anaheima Teemu Selanne postao je novi član San Jose Sharksa, dok su u zamjenu za njega u Anaheim otputovali mladi centar Jeff Friesen i vratar Steve Shields, te izbor u drugom krugu drafta ove godine.

Ovom razmjenom su obje momčadi donekle profitirale, pogotovo San Jose, koji je dobio igrača koji je sposoban za zaista velike stvari, možda čak i transformirati jednu dobru momčad u odličnu, vrijednu borbe za Stanley Cup. Selanne je već u svojoj rookie sezoni postao velika zvijezda, u svojoj prvoj sezoni (92-93) Finac je zabio nevjerojatnih 76 golova, dodavši k tome 56 asista. U sezoni 98-99 Teemu je bio prvi strijelac lige sa 47 golova, i ako se od računa od sezone kada je dosao u ligu. Sellane je zabio najviše golova od svih igrača, uključujući velikane poput Gretzkog, Jagra ili Sakica.

Anaheim je s druge strane raspario ponajbolji par lige Selanne-Paul Kariya, ali su zato dobili potencijalno sjajnog igrača, i što je njima najvažnije - kvalitetnog vratara, popunili su poziciju koja im je bila najviše klimava ove sezone. U sjeni velikog tradea, odigrane su samo dvije utakmice u ponedjeljak: NY Islandersi su slavili u gradskom derbiju, dok je Philadelphia ponovno preuzela vodstvo u Atlanticu.

Islandersi su pod vodstvom novog trenera Lornea Henninga zabilježili pobjedu u Madison Square Gardenu, protiv Rangersa koji sve više izgledaju kao najgora momčad lige, iako imaju najplaćenije igrače. Još jednom se pokazalo kako novac nije nužna garancija uspjeha u profesionalnom sportu. Vratar Vanbiesbrouck obranio je 40 udaraca, dok je na ledu najviše radio Czerkawski upisavši se jednom među strijelce i dva puta među asistente.

Vodstvo Devilsa u diviziji Atlantic trajalo je samo jedan dan - u ponedjeljak su Flyersi slavili protiv Bruinsa u Philadelphii. Odlično je odigrala prva postava Flyersa: Mark Recchi dva gola i dva asista, Keith Primeau 1+2, McGillis 1+2 i Desjardins 1+1. Kod Bostona je bolji od ostalih bio Thornton sa dva gola, uz dobru igru Allisona (1+1), ali sveukupno ipak nedovoljno za Boston, koji dijeli osmu poziciju na Istoku sa Carolinom.

Vodeće momčadi po divizijama na Istoku su Ottawa (86), Philadelphia (82) i Washington (78), dok uvjerljive pozicije za doigravanje drže New Jersey (81), Buffalo (76), Pittsburgh (75) i Toronto (75). Za osmo mjesto se bore već spomenuti Boston i Carolina, dok su Rangersi već otpisani za playoff, čevrti koji će propustiti zaredom.

Zapad, kao uostalom i cijelu ligu, predvodi Colorado Avelanche sa 94 boda, Detroit (89) i Dallas (81) su sadašnji lideri svojih divizija. St. Louis (89) lovi Detroit, a San Jose (78) Dallas Starse u svojim divizijama, u playoff slici su također Vancouver (79), te Edmonton i Phoenix (oba 73). Te dvije momčadi su na ciljniku LA Kingsa koji pokušavaju uloviti jednu od njih, trenutno zaostaju 5 bodova. Za kraj, evo još malo statistike:

Poeni: Sakic (Colorado) 91, Jagr (Pittsburgh) 91, Kovalev (Pittsburgh) 79...
Golovi: Bure (Florida) 44, Kovalev (Pittsburgh) 39, Sakic (Colorado) i Naslund (Vancouver) 37...
Asistenti: Jagr (Pittsburgh) 55, Sakic (Colorado) 54, Weight (Edmonton) i Oates (Washington) 52...
+/- rubrika (+ za svaki gol koji je postignut za vrijeme igracevog boravka na ledu, - za svaki primljeni):
Sakic (Colorado) +35, Tanguay (Colorado) +33, Elias (New Jersey) +32...

Rezultati: NY Islanders at NY Rangers 5-2; Boston at Philadelphia 4-6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!