Nogomet

Porazi Bayera i Liverpoola, prednost Portu

Damir Žbulj • četvrtak, 10.03.2011.
Porazi Bayera i Liverpoola, prednost Portu
Foto: EPA

U prvim utakmicama osmine finala Europske lige Liverpool je poražen na gostovanju u Portugalu. Bayer iz Leverkusena, za koji je naš Domagoj Vida odigrao čitav susret, izgubio je 2:3 pogotkom Nilmara u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Porto je minimalno slavio u Moskvi, dok su PSV i Rangersi u Eindhovenu odigrali utakmicu bez pogodaka..

Bayer Leverkusen - Villarreal 2:3 (1:1)
(Kadlec 33', Castro 72'/ Rossi 42', Nilmar 70', 90+4')

Bayer iz Leverkusena, nakon uvjerljivih predstava protiv ukrajinskog Metalista, na svom travnjaku dočekao je Villarreal, poznanike zagrebačke publike, koji je preko Napolija stigao do osmine finala Europske lige. Trener domaćih Heynckes u europskim natjecanjima imao je povjerenja u našeg Domagoja Vidu, a tako je bilo i ovaj put te je bivši Osječanin zaigrao od prve minute.

Vida se iskazao već u devetoj minuti. Odlično se po desnoj strani ubacio u napadačku akciju svoje ekipe, ali njegov ubačaj u kazneni prostor u posljednji trenutak Marchena, ispred napadača Bayera, izbacuje u korner. Derdiyok je dobro pucao u 13. minuti, Renato Augusto u 18. iz slobodnog udarca, ali Diego Lopez, na vratima Villarreala, u dva navrata odlično reagira. U 26. minuti domaćima je poništen zgoditak zbog opravdano dosuđenog zaleđa, a u 31. minuti solo prodor Renata Augusta zaustavljen je u posljednji trenutak te lopta odlazi u korner.

Leverkusen do zasluženog vodstva dolazi u 33. minuti. Kadlec je, malo iskosa s lijeve strane, s 18 metara od gola Diega Lopeza, snažnim udarcem, loptu poslao u suprotan donji kut, za vodstvo domaćih. Pred sam kraj poluvremena gosti su uspjeli izjednačiti rezultat. Rossi izlazi sam ispred vratara Bayera te lijevom nogom loptu elegantno šalje pored Adlera

U drugom poluvremenu na pogotke smo čekali do 70. minute. Nilmar, koji je na teren ušao samo minutu ranije, nakon neodlučnosti domaće obrane izlazi ispred Adlera te šalje loptu u mrežu. Međutim, čim se krenulo s centra, nogometaši Bayera dolaze do izjednačenja. Castro je primirio jedan ubačaj s desne strane na drugoj vratnici, prevario svog čuvara i matirao Diega Lopeza.

Leverkusen je u posljednjih desetak minuta napravio pritisak pred vratima gostiju, pri čemu se posebno istaknuo naš Domagoj Vida. Odlično je nekoliko puta probio lijevu stranu Villarrealove obrane, ali njegove ubačaje suigrači nisu pretvorili u pogotke. Kada su se već domaći nogometaši pomirili s neodlučenim rezultatom, Cazorla je odličnom loptom pronašao Nilmara, koji bježi svom čuvaru i vrhom kopačke šalje loptu u Bayerovu mrežu, za 2:3 Villarreala i veliku prednost pred uzvrat u Španjolskoj.

Braga - Liverpool 1:0 (1:0)
(Alan 18')

Braga i Liverpool prije ovog europskog dvoboja odradili su veliki posao u svojim nacionalnim prvenstvima. Braga je svladala Benficu, dok su Redsi u odličnoj predstavi razbili Manchester United. Liverpool je u Portugal doputovao bez kapetana Stevena Gerrarda, a trener Dalglish na teren od prve minute poslao gotovo pa najjači sastav, s Meirelesom, Coleom i usamljenim Kuytom u vrhu napada. Novopridošli Andy Carroll svoju priliku čekao je s klupe.

Nakon laganog otvaranja utakmice i bez nekih pravih prilika na obje strane terena, domaći nogometaši do vodstva su stigli u 18. minuti. Kyrgiakos je u kaznenom prostoru srušio Mossora, a siguran realizator bio je Alan, za 1:0 domaćih. Sterilna utakmice bez puno akcije nastavila se i u nastavku prvog poluvremena, a jedini trenutak vrijedan spomena dogodio se u 38. minuti kada je Silvio odličnim udarcem iz daljine pogodio gredu Liverpoolova gola.

U nastavku susreta, od 57. minute, svoj prvi europski nastup za Liverpool upisao je i Carroll, a u 68. minuti pokušao je za goste izjednačiti Kuyt, no, bez uspjeha. Minutu kasnije glavom je pokušao Grk Kyrgiakos, ali lopta odlazi pored gola. U 88. minuti posljednju priliku za Bragu propustio je Silvio, ali njegov udarac s ruba šesnaesterca nije bio dovoljno precizan. Nisu gostujući nogometaši do kraja susreta uspjeli ozbiljnije ugroziti vrata Brage te Portugalci na uzvrat na Anfield dolaze s minimalnom prednošću.

PSV - Glasgow Rangers 0:0 (0:0)

Rangersi i PSV u Eindhovenu odigrali su prvo poluvrijeme bez pogodaka. Gosti nisu bili previše zainteresirani za napadačke akcije, a domaći su u tri navrata ozbiljnije zaprijetili po gol Rangersa. Berg je u 16. minuti propustio dovesti svoju ekipu u vodstvo, ali njegov udarac odlično je obranio vratar Alexander, koji se pomalo iznenađujuće našao na vratima gostiju umjesto McGregora. U 35. i 37. minuti pokušali su Lens i Marcelo, ali se na odmor odlazi rezultatom 0:0.

PSV je bolje otvorio nastavak susreta. Prilike su u 52. i 54. minuti propustili Berg i Dzsudzsak, ali bez promjene rezultata. U 57. minuti glavom je za Rangerse pokušao Bartley, ali također bez uspjeha. Domaći su pokušavali do kraja dvoboj preko Marcela i Boume steći prednost za uzvrat na Ibroxu, ali Škoti su sačuvali svoju mrežu netaknutom te se zadovoljni vraćaju kući.

CSKA - Porto 0:1 (0:0)
(Guarin 70')

U hladnoj Moskvi CSKA je dočekao Porto, ali i na ovom susretu nismo vidjeli pogotke. Domaći su zaprijetili već u prvoj minuti, no, Doumbia puca u vratara Heltona. Vagner Love pokušao je u 16. i 23. minuti, kada je odličnu priliku Brazilca zaustavio gostujući vratar. Gosti su najbolju priliku propustili pred sam kraj prvog poluvremena, ali udarac Guarina zaustavio je Akinfeev.

Porto je u nastavku pritisnuo domaći sastav, priliku je u 67. minuti propustio Sapunaru, ali samo tri minute kasnije gosti ipak stižu u prednost. Guarin se oslobodio svojih čuvara te lijepim udarcem iz daljine svladao vratara domaćih Akinfeeva. Doumbia je glavom u 77. minuti poslao loptu pored gola i tako propustio izjednačiti rezultat, a posljednju priliku na susretu propustio je Sapunaru u 87. minuti, koji s pet metara šalje loptu preko grede. Porto je gostujućom pobjedom otvorio vrata prolaza u iduću fazu natjecanja te Ruse u Portugalu čeka teška zadaća stizanja njihove minimalne prednosti.

Europska liga, završnica

osmina finala

Braga1:0Liverpool
PSV Eindhoven0:0FC Rangers
Bayer Leverkusen2:3Villarreal
CSKA Moskva0:1Porto
Twente3:0Zenit
Ajax0:1Spartak Moskva
Dynamo Kijev2:0Manchester City
Benfica2:1PSG
PSG1:1Benfica
Manchester City1:0Dynamo Kijev
Zenit2:0Twente
Spartak Moskva3:0Ajax
Porto2:1CSKA Moskva
FC Rangers0:1PSV Eindhoven
Villarreal2:1Bayer Leverkusen
Liverpool0:0Braga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • KORISNIK 00711.03.2011. u 13:52
    : elvis scoria:´Ajdukova grupa je jaca od Dinamove´......bayer-VILLARREAL 2-3,twente-ZENIT 3-0.... pokrij se po usima neznalico!
    KORISNIK 007
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 11:38
    villareal ide do kraja
    Obrisan korisnik
  • snoopy11.03.2011. u 10:04
    bayer igrao odlično, bili bolje, ali dobili golove nakon pogreške odbrane, šteta, sretno u španjolskoj
    snoopy
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 08:53
    Dynamo Kiiv rastura ovdje, Shaktjar u LP - zakon!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 07:13
    Prije 2 godine sam zarko zelio vidit Mylevskog u Liverpoolu i piso po raznim engleskim portalima o tome ali valjda Rafa zna bolje od mene nogometnu igru pa je doveo N Goga koji je strasan igrac (za Mladost iz Cerica)
    Obrisan korisnik